ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

8 φράσεις που λένε όσοι έχουν πληγωθεί αλλά δεν ξέρουν πώς να το εκφράσουν

iStock

Στην καθημερινή μας επικοινωνία, χρησιμοποιούμε φράσεις που μοιάζουν ασήμαντες ή «αθώες». Όμως, πολλές φορές πίσω από αυτές κρύβονται βαθύτερα συναισθήματα και πληγές που δεν βρήκαν ποτέ διέξοδο. Πολλοί άνθρωποι, έχοντας πληγωθεί, δεν έμαθαν ποτέ πώς να μιλούν για τον πόνο τους. Αντί γι’ αυτό, αφήνουν πίσω τους «κωδικούς» σε μορφή λέξεων.

Ας δούμε μαζί τις 8 πιο κοινές φράσεις που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι όταν έχουν πληγωθεί, αλλά δεν μπορούν να το πουν ξεκάθαρα.

1. «Είμαι καλά»

Ίσως η πιο συνηθισμένη και πιο παραπλανητική φράση. Όταν κάποιος λέει «είμαι καλά», πολλές φορές είναι το ακριβώς αντίθετο. Πρόκειται για μια συναισθηματική «μάσκα» που προστατεύει τον ομιλητή από το να εκτεθεί ή να χρειαστεί να εξηγήσει κάτι που δεν αντέχει να πει.

2. «Δεν είναι τίποτα, στ’ αλήθεια»

Μια φράση που λειτουργεί ως άμυνα, όταν η ψυχή είναι βαριά αλλά τα λόγια δεν βγαίνουν. Συχνά σημαίνει το αντίθετο: ότι είναι κάτι, αλλά το άτομο δεν νιώθει έτοιμο ή ικανό να το εκφράσει. Είναι ένα σιωπηλό κάλεσμα για κατανόηση.

Μην προσπερνάς αυτή τη φράση. Ρώτα ξανά με ενδιαφέρον και τρυφερότητα.

3. «Δεν θέλω να το συζητήσω»

8 φράσεις που λένε όσοι έχουν πληγωθεί αλλά δεν το εκφράζουν iStock

Αυτή η φράση είναι συχνά κραυγή αγωνίας. Μια ένδειξη ότι κάτι πονάει βαθιά. Αν και πρέπει να σεβαστείς το όριο, δείξε πως είσαι εκεί, έτοιμος να ακούσεις όταν το άτομο νιώσει έτοιμο. Μερικές φορές, η απλή παρουσία σου είναι αρκετή.

Φράσεις που λένε όσοι έχουν πληγωθεί αλλά δεν το εκφράζουν

4. «Δεν πειράζει»

Μια έκφραση που λειτουργεί σαν καπνός, για να κρύψει τη φωτιά. Λέγοντας «δεν πειράζει», το άτομο συχνά προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει κάτι που το έχει επηρεάσει έντονα. Μην την παίρνεις κυριολεκτικά. Αντί γι’ αυτό, δώσε χώρο και ασφάλεια για να εκφράσει αυτό που πραγματικά νιώθει.

5. «Απλώς χρειάζομαι λίγο χώρο»

Δεν σημαίνει απόρριψη. Σημαίνει πως κάποιος χρειάζεται να διαχειριστεί συναισθήματα μόνος του. Σεβάσου το αίτημα, αλλά βεβαιώσου ότι γνωρίζουν πως είσαι εκεί όταν σε χρειαστούν. Ο χώρος δεν σημαίνει εγκατάλειψη.

6. «Απλώς είμαι κουρασμένος/η»

Φαινομενικά απλό, αλλά πολλές φορές σημαίνει κάτι βαθύτερο. Συναισθηματική κόπωση, άγχος, εσωτερικός αγώνας. Αν το ακούς συχνά, κάνε ένα βήμα πιο κοντά. Ίσως να χρειάζονται κάποιον που θα αναγνωρίσει ότι είναι περισσότερο από φυσική εξάντληση.

Φράσεις που λένε όσοι έχουν πληγωθεί αλλά δεν το εκφράζουν

7. «Δεν ξέρω»

Μια φράση που κρύβει σύγχυση, πόνο και αδυναμία έκφρασης. Όταν κάποιος λέει «δεν ξέρω», συχνά σημαίνει πως είναι χαμένος μέσα σε συναισθήματα που δεν μπορεί να διαχειριστεί. Η υπομονή σου και η παρουσία σου μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για να αρχίσει να ξεδιπλώνεται αυτό που νιώθει.

8. «Είμαι εντάξει»

Η πιο ύπουλη φράση απ’ όλες. Όπως και το «είμαι καλά», η έκφραση «είμαι εντάξει» μπορεί να είναι ένας μηχανισμός αυτοπροστασίας. Μην την αγνοήσεις. Κοίτα λίγο πιο βαθιά, άκου αυτό που δεν λέγεται.

Η κατανόηση είναι η πιο δυνατή μορφή επικοινωνίας

Πολλές φορές, οι λέξεις που λέγονται είναι λιγότερο σημαντικές από εκείνες που μένουν ανείπωτες. Η πραγματική επικοινωνία μπορεί να κρύβεται στις σιωπές και στις φράσεις που λειτουργούν ως ασπίδα για τον ψυχικό πόνο.

Αν αρχίσουμε να ακούμε με την καρδιά και όχι μόνο με τα αυτιά μας, μπορούμε να δούμε πίσω από τις λέξεις και να προσφέρουμε κατανόηση, αποδοχή και φροντίδα. Αυτό, ίσως, είναι το πιο θεραπευτικό δώρο που μπορούμε να προσφέρουμε.

Στο τέλος της ημέρας, όλοι αναζητούμε το ίδιο πράγμα: να νιώσουμε ότι κάποιος μας βλέπει, μας ακούει και μας καταλαβαίνει. Και ίσως να είσαι εσύ αυτός/η που θα προσφέρει αυτό το φως σε κάποιον που το έχει ανάγκη.