Η Sapir Berman γράφει ιστορία ως η πρώτη τρανς διαιτήτρια της UEFA
- 27 ΑΠΡ 2025

Η 30χρονη Sapir Berman κουράστηκε να κρύβει τον πραγματικό της εαυτό σε έναν φαλλοκρατικό, ανδροκρατούμενο αθλητικό χώρο κι αποφάσισε να παίξει το παιχνίδι με τους δικούς της κανόνες. Έγινε η πρώτη τρανς διαιτήτρια στο Ισραήλ αλλά και σε διοργάνωση της UEFA.
Η 30χρονη έγινε η πρώτη τρανς διαιτήτρια σε προκριματικό αγώνα για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γυναικών κάτω των 17 ετών, μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Μαυροβουνίου πριν από έναν μήνα. Και ένα ντοκιμαντέρ για την ιστορία της, σε σκηνοθεσία Liran Atzmor, συμπαραγωγής SWR και Arte, θα μεταδοθεί στη Γαλλία.
Σε μια συνέντευξη στο 11 Freunde, μίλησε για τις φιλοδοξίες της: «Το όνειρό μου είναι να διαιτητεύσω σημαντικούς αγώνες στην Ευρώπη. Champions League, Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ίσως και Παγκόσμιο Κύπελλο. Αυτή είναι η ώρα μου, η ευκαιρία μου να κατακτήσω τον κόσμο του ποδοσφαίρου».Το 2021 η τρανς διατήτρια έγραψε ιστορία όταν διαιτήτευσε τον πρώτο της αγώνα στην ισραηλινή Πρέμιερ Λιγκ, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που μια τρανς γυναίκα παρουσιάζεται ως διαιτητής στη χώρα της.
Η διαιτήτρια έκανε το ντεμπούτο της το 2018 στην κορυφαία κατηγορία ανδρών του Ισραήλ πριν ξεκινήσει η φυλομετάβασή της, η οποία τελικά πραγματοποιήθηκε το 2021. Βέβαια, η Αγγλίδα Lucy Clark υπήρξε η πρώτη διεμφυλική διαιτήτρια στον κόσμο, στο ημιεπαγγελματικό αγγλικό πρωτάθλημα του 2018, όμως, δεν διαιτήτευσε ποτέ σε μεγάλη διοργάνωση.
Σε μια πρόσφατη συνέντευξή της στην L’Équipe εξομολογήθηκε ότι «υπήρχε ο Sapir που όλοι ήξεραν, ένα αγόρι με καλή συμπεριφορά, καλό στο ποδόσφαιρο και σοβαρό στο σχολείο, άνετο με τα κορίτσια. Και μετά ήταν η Sapir, της οποίας την ύπαρξη κανείς εκτός από εμένα δεν γνώριζε. Ήμουν μόνη με το όνειρό μου, διχασμένη ανάμεσα στην ανάγκη να εκμυστηρευτώ και στον φόβο της απόρριψης. Είδα πώς αντιμετωπίζονταν οι τρανς γυναίκες στην κοινωνία. Πώς αντιμετωπίζονται ακόμη και σήμερα. Το να κάνω αυτό το βήμα μπροστά, να ξεκινήσω αυτή τη φυλομετάβαση, ήταν πέρα από τις δυνάμεις μου. Νόμιζα ότι θα πέθαινα με το μυστικό μου. Ως άντρας.
Μέχρι που έφτασε ο Covid-19. Τότε είχα σχέση με γυναίκα, αλλά επειδή ήμασταν σε καραντίνα, δεν είχα πλέον την ευκαιρία να είμαι ο εαυτός μου, να εκφράσω αυτή τη θηλυκότητα που έκρυβα από τον κόσμο. Ένιωθα σαν να τρελαίνομαι, να λέω ψέματα στον εαυτό μου και τότε ήταν που αποφάσισα ότι ήθελα να αλλάξουν τα πράγματα. Μίλησα με την πρώην μου γι’ αυτό και ήταν τρομερό για εκείνη. Σαν να έπεφτε ο ουρανός στο κεφάλι της. Δεν δέχτηκε τα νέα και δυσκολεύτηκα να δεχτώ την αντίδρασή της. Αλλά ήθελα να ζήσω τη ζωή μου με τους δικούς μου όρους και χρειαζόμουν υποστήριξη. Αν δεν ήταν έτοιμη να ακολουθήσει αυτό το μονοπάτι μαζί μου, αυτό ήταν δικαίωμά της».
Η Sapir Berman συνειδητοποίησε ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο όταν πιστεύεις στον εαυτό σου.