Πώς αναγνωρίζεις από τις εκφράσεις του προσώπου ότι κάποιος σου λέει ψέματα;
- 26 ΑΠΡ 2025

Το ψέμα καλώς ή κακώς υπάρχει στη ζωή όλων των ανθρώπων. Είτε μιλάμε για ένα «αθώο» ψέμα είτε για ένα πιο περίτεχνα σχεδιασμένο, το ψέμα αποτελεί μέρος της ανθρώπινης φύσης. Οι άνθρωποι για διάφορους λόγους λένε ψέματα, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν ότι οι πιο συχνοί λόγοι είναι: η αποφυγή τιμωρίας, η ενίσχυση της εικόνας τους, η αποφυγή σύγκρουσης, η προστασία των άλλων και η κοινωνική αποδοχή.
Το να καταλάβεις πότε κάποιος σου λέει ψέματα σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά η επιστήμη της ψυχολογίας προσφέρει μερικές μεθόδους που μπορούν να βοηθήσουν. Όπως αναφέρει ειδικός στη γλώσσα του σώματος, για να εντοπίσεις κάποιον που λέει ψέματα, αρχικά πρέπει να εξετάσεις πώς φέρεται όταν λέει την αλήθεια.
Για παράδειγμα ρώτα από ποια χώρα είναι και παρατήρησε. Πού κατευθύνεται το βλέμμα του; Ποιος είναι ο τόνος της φωνής του όταν απαντάει; Όταν αντιληφθείς ποια είναι η συμπεριφορά του όταν απαντάει ειλικρινά, τότε πρόσεξε για τυχόν αλλαγές σε αυτές.
Και ενώ θα έχεις ακούσει για τη γλώσσα σώματος, η οποία εκδηλώνει πότε κάποιος λέει ψέματα, μπορεί να μη γνωρίζεις πώς το μαρτυρούν ορισμένες εκφράσεις προσώπου. Αν θες να αναγνωρίζεις μέσα από τις εκφράσεις του προσώπου πότε κάποιος σου λέει ψέματα, συνέχισε να διαβάζεις.
Πώς αναγνωρίζεις από τις εκφράσεις του προσώπου ότι κάποιος σου λέει ψέματα;
Μάτια
Ένας άνθρωπος που λέει ψέματα μπορεί να κοιτάει αλλού όταν του απευθύνεσαι ή τριγύρω, αφού σκέφτεται τι θα απαντήσει. Έρευνα που διεξήχθη στο UCLA το επιβεβαίωσε, διαπιστώνοντας ότι οι άνθρωποι μερικές φορές αποστρέφουν για λίγο το βλέμμα τους όταν λένε ψέματα. Μια μελέτη του 2015 που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Michigan διαπίστωσε επίσης ότι όσοι έλεγαν ψέματα ήταν πιο πιθανό να κοιτούν επίμονα σε σύγκριση με εκείνους που έλεγαν την αλήθεια, παραδόξως.
Στόμα
Η κύληση των χειλιών προς τα μέσα μέχρι το σημείο που σχεδόν εξαφανίζονται τα χείλη και το δάγκωμα χειλιών, μπορεί να είναι ένδειξη ότι κάποιος λέει ψέματα χρησιμοποιώντας την αποσιώπηση, αφού συγκρατεί έτσι συναισθήματα και γεγονότα. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο UCLA έδειξε ότι οι άνθρωποι που λένε ψέματα είναι πιο πιθανό να σφίγγουν τα χείλη τους όταν ερωτώνται για ευαίσθητα θέματα.
Αλλαγή στο χρώμα του προσώπου
Έχεις παρατηρήσει ποτέ κάποιον να χλομιάζει εντελώς όταν μιλάει; Αυτό θα μπορούσε να είναι ένδειξη ανειλικρίνειας, γιατί αυτό υποδηλώνει πως το αίμα φεύγει από το πρόσωπο, λόγω άγχους.
Εφίδρωση ή ξηρότητα
Οι αλλαγές στο αυτόνομο νευρικό σύστημα μπορούν να προκαλέσουν στους ψεύτες εφίδρωση στην περιοχή Τ του προσώπου (πάνω χείλος, μέτωπο, πηγούνι και γύρω από το στόμα) ή ξηρότητα στο στόμα και στα μάτια. Το άτομο μπορεί να ανοιγοκλείνει υπερβολικά τα μάτια ή να τα μισοκλείνει, να γλείφει ή να δαγκώνει τα χείλη του ή να καταπίνει δύσκολα.
Ουδέτερο πρόσωπο
Το να λέει κάποιος «είμαι χαρούμενος» με ένα σφιγμένο ή ουδέτερο πρόσωπο, όπως και το να χαμογελά μόνο με το στόμα και όχι με τα μάτια μάλλον είναι ένδειξη ότι κάπως αλλιώς νιώθει. Το ίδιο υποδηλώνει και η ξαφνική εξαφάνιση φυσικών εκφράσεων, π.χ., κάποιος που συνήθως είναι εκφραστικός να γίνεται απότομα ανέκφραστος.
Μικροεκφράσεις φόβου ή άγχους
Πρόκειται για σύντομες, ακούσιες εκφράσεις του προσώπου που διαρκούν λιγότερο από μισό δευτερόλεπτο. Τα σημάδια περιλαμβάνουν: τα φρύδια να τραβιούνται προς τα μέσα, τα μάτια να ανοίγουν διάπλατα και τα χείλη να τεντώνονται οριζόντια (σαν έκφραση φόβου).