Ναταλί Σαϊτάκη, δικηγόρος: Οι νεότερες γυναίκες αντιμετωπίζονται με αναίτια ειρωνεία από τους άνδρες
- 9 ΙΟΥΛ 2014
Η Ναταλί Σαϊτάκη ήθελε να γίνει γιατρός όμως ένα νευρολογικό σύνδρομο της έκλεισε το δρόμο των μαθηματικών. Μπήκε στη Νομική Σχολή αλλά δεν ήταν όπως τα περίμενε. Μας μιλά για τις γυναίκες δικηγόρους, την αντιμετώπιση των ανδρών το αυστηρό dress code, τα κλισέ που ακούγονται για τον χώρο, τους μύθους που κυριαρχούν και για μία παραμονή Χριστουγέννων που την έχει μείνει.
Η αρχική μου επιθυμία ήταν να σπουδάσω ιατρική. Ωστόσο, επειδή έχω συναισθησία (σημ: πρόκειται για ένα νευρολογικό σύνδρομο εξαιτίας του οποίου ένα άτομο βλέπει τους αριθμούς με χρώματα), επέλεξα την κατεύθυνση όπου θα είχα τη λιγότερη επαφή με την αριθμητική. Από τα γνωστικά πεδία της θεωρητικής κατεύθυνσης, το πιο ενδιαφέρον σε εκείνη τη φάση της ζωής μου φαινόταν να είναι η νομική επιστήμη.
Στα περισσότερα μαθήματα είχα πολύ καλούς βαθμούς. Ιδίως στα θετικά μαθήματα. Μου άρεσε και μου αρέσει ακόμα το διάβασμα, γιατί με ενδιαφέρει η απόκτηση γνώσεων σε πολλούς τομείς.
Μπαίνοντας στη Νομική Σχολή η άποψή σου για το αντικείμενο μελέτης μπορεί να αλλάξει άρδην.
Στη δική μου περίπτωση, η μεταστροφή οφειλόταν αφενός στις ακατάλληλες συνθήκες διδασκαλίας (παλιές και μικρές αίθουσες, ασυνέπεια στις ώρες διδασκαλίας, κ.ά.), κι αφετέρου στην αίσθηση του περιορισμού που έδιναν ορισμένα επιμέρους αντικείμενα σπουδών. natali1 Δεν υπάρχει αυστηρό dress code. Όμως, για λόγους σεβασμού των χώρων όπου απονέμεται η δικαιοσύνη, οφείλεις να μη ντύνεσαι με τρόπο υπερβολικό ή προκλητικό.
Δεν έχω αισθανθεί περιορισμό από άποψης ενδυματολογικής, παρότι δε ντύνομαι αυστηρά.
Τα τελευταία χρόνια το επάγγελμα γυναικοκρατείται.
Οι νέοι άντρες συνάδελφοι συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο απέναντι στους άντρες και τις γυναίκες δικηγόρους.
Οι νεότερες γυναίκες αντιμετωπίζονται με αναίτια ειρωνεία και υπεροπτική διάθεση από άντρες συναδέλφους μεγαλύτερης ηλικίας.
Μου έχει συμβεί αρκετές φορές. Ελπίζω αυτή η συμπεριφορά να μην οφείλεται σε σεξιστικές αντιλήψεις παλαιότερων εποχών που εξακολουθούν να υπάρχουν, αλλά απλώς σε προσωπική ανασφάλεια. natali2 Η φύση της δουλειάς του υπερασπιστή δικηγόρου, που πρέπει να διασώσει τη φήμη, την περιουσία ή την ελευθερία του πελάτη του, ευνοεί τη δημιουργία αυτής της εντύπωσης. Η ίδια εντύπωση δημιουργείται βέβαια και από τις μεμονωμένες συμπεριφορές συναδέλφων που δε σέβονται το λειτούργημα που επιτελούν, ούτε βέβαια και τους πελάτες τους.
Πλέον δεν υπάρχουν μύθοι γύρω από τη γυναικεία παρουσία στο επάγγελμα του δικηγόρου.
Η γυναίκα δικηγόρος είναι σκληρή σαν άνθρωπος. Παλιότερα ίσως είχε καλλιεργηθεί σε κάποιο βαθμό αυτή η εντύπωση. Αυτό εξαρτάται, όμως, από την ιδιοσυγκρασία του ανθρώπου, ανεξαρτήτως φύλου.
Τα επαγγέλματα που προσφέρουν υπηρεσίες ίσως πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση.
Οι μεγαλύτερες δυσκολίες σχετίζονται με την καθημερινή αντιμετώπιση ενός ανοργάνωτου κράτους, που δεν έχει διάθεση να εκσυγχρονίσει τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών του, συντηρώντας μια γραφειοκρατία που καταναλώνει πολύτιμο κομμάτι του χρόνου μας.
Η κύρια πηγή άγχους είναι η επιβίωση σε μια αγορά όπου η προσφορά νομικών υπηρεσιών υπερκαλύπτει τη ζήτηση. Το ζήτημα της βαριάς φορολόγησης είναι επίσης εξοντωτικό από ψυχολογικής και πρακτικής άποψης. natali3 Επικρατούν αναχρονιστικές αντιλήψεις, ως προς την ίση αντιμετώπιση των γυναικών δικηγόρων. Για παράδειγμα, ανάμεσα σε έναν άντρα και μια γυναίκα που είναι πάνω από 30 ετών και έχουν τα ίδια προσόντα, είναι πιθανό ένας εργοδότης να επιλέξει να προσλάβει τον άντρα. Κι αυτό, βέβαια, διότι ο άντρας δε θα χρειαστεί να λείψει από τη δουλειά του για να γεννήσει και να μεγαλώσει παιδιά. Ευτυχώς οι τάσεις αυτές τείνουν να εξαλειφθούν με την πάροδο των χρόνων.
Πώς ορίζεται ο καλός δικηγόρος; Καθένας έχει το προσωπικό του στυλ, στα γραπτά του και στα προφορικά του, μπροστά σε ένα ακροατήριο. Πέραν του να είναι κάποιος διαβασμένος για την υπόθεση που έχει αναλάβει, οφείλει να είναι αξιοπρεπής απέναντι στον πελάτη του, τον συνάδελφό του και τον δικαστή που έχει απέναντί του. natali4 Η αξιοπρεπής και έντιμη συμπεριφορά κρίνουν τον δικηγόρο όπως πρέπει, πρωτίστως δηλαδή ως άνθρωπο.
Συνήθως οι πελάτες ζητάνε να υποβάλλω μηνύσεις εναντίον διαφόρων προσώπων για ασήμαντες αιτίες, όπως π.χ. το παίξιμο πιάνου σε ώρες που δεν είναι κοινής ησυχίας.
Το πιο περίεργο που μου έχουν ζητήσει ποτέ είναι να πάρω παραμονή Χριστουγέννων το αεροπλάνο και να πάω σε ένα νησί να βρω τον γείτονα ενός πελάτη, για να του πω να μην ξαναπεράσει μέσα από το χωράφι του. Εξήγησα πολλές φορές ότι δεν είναι αυτός ο ρόλος μου και με δυσκολία έγινα κατανοητή μετά από αρκετή ώρα στο τηλέφωνο.