Για την Λένα Γεώργα δεν υπάρχει γραμμή τερματισμού στην γυμναστική
- 12 ΜΑΡ 2014
Το αθλητικό γονίδιο της μαμάς δεν άφησε πολλά περιθώρια κι έτσι η γυμνάστρια Λένα Γεώργα αθλείται από μικρό παιδί. Ήταν κάτι το φυσικό για εκείνη. Η Λένα μας μιλάει για την γυμναστική όταν είναι επάγγελμα, αλλά και μότο ζωής, για τον τρόπο κι όχι τον κόπο που χρειάζεται ώστε να βελτιώσουμε το σώμα μας, αλλά και πώς δεν "καίγεται" εκείνη με τόσο Spinning®! Φυσικά και τρώει σοκολάτα! Σιγά μην την στερηθεί...
Το να δώσω πανελλήνιες και να περάσω ΤΕΦΑΑ ήταν από τις πιο χαρούμενες στιγμές της ζωής μου! Το να ξέρεις από μικρός τι “θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις” ήταν ανακουφιστικό και το ότι θα έκανα την αγάπη μου επάγγελμα ακουγόταν ιδανικό . Μεγαλώνοντας αποδείχθηκε ότι έτσι είναι!
Το πιο δύσκολο κομμάτι της δουλειάς είναι η διαχείριση της σωματικής κούρασης, γιατί όσο μεγαλώνεις δεν έχεις πια τις ίδιες αντοχές. Εδώ έρχεται να συμπληρώσει η εμπειρία στην διαχείριση ενέργειας – ελάχιστη ενέργεια με μέγιστο αποτέλεσμα, για να μην έρχεται ο Μάιος και να νιώθω “καμμένη” από κούραση…
Μικρή θαύμαζα τους Florence Griffith -Joyner και Carl Lewis… Θυμάμαι όλη την οικογένεια κολλημένη στην τηλεόραση να παρακολουθούμε τους αγώνες στίβου, αλλά και στο μπάσκετ και να χοροπηδάμε πάνω στον καναπέ μας με την αδερφή μου όταν νικούσε η Ελλάδα!
Ο χορός σε αυτή την φάση της ζωής μου έρχεται να συμπληρώσει το καλλιτεχνικό κομμάτι που μου λείπει από την γυμναστική. Είναι μια ώρα προσωπική, μόνο για μένα, χωρίς συμβατικότητες και νούμερα, απλά εκεί που με πάει η καρδιά μου!
Το πρόγραμμα του Spinning®, το ομαδικό πρόγραμμα με μουσική πάνω σε στατικά ποδήλατα με την καθοδήγηση εξειδικευμένου καθηγητή, είναι από τα πιο αποτελεσματικά και διασκεδαστικά προγράμματα που μπορεί να κάνει κανείς σε γυμναστήριο. Όσοι με ξέρουν, γνωρίζουν πως δεν θα πρωτοτυπήσω σε αυτή την απάντηση. Με το Spinning® βελτιώνεις την αντοχή της καρδιάς σου, το ρυθμό καύσεων του μεταβολισμού και αδυνατίζεις, “δουλεύεις” μέσα στην ομάδα και περνάει η ώρα χωρίς να το καταλάβεις!
Η γυμναστική θέλει τρόπο, αλλά για να φτάσεις εκεί θέλει και μυαλό επίσης, καθώς είναι πολλοί αυτοί που ακολουθούν το μότο “No pain,no gain”… Δυστυχώς ακόμη και σήμερα πολύς κόσμος γυμνάζεται ποσοτικά και μόνο μέσα από αριθμούς (τόσες μέρες στο γυμναστήριο, τόσο χιλιόμετρα, αυτοί οι παλμοί, κτλ), παρότι είναι αποδεδειγμένο πλέον και μέσα από έρευνες πως μια ώρα οποιουδήποτε είδους γυμναστικής, που το μυαλό όμως δηλώνει παρόν, είναι πολύ πιο αποτελεσματική από άπειρες ώρες που το σώμα απλά εκτελεί μηχανικά. Οι ποσοτικοί δείκτες είναι καλοί για να μας προσανατολίσουν και όχι να αποτελούν το κίνητρο ή την αφορμή για γυμναστική. Αυτό είναι κάτι το εσωτερικό και όταν λείπει, συνήθως εξαφανίζεται και η “όρεξη” για γυμναστική πολύ γρήγορα… Το καλύτερο είναι να απευθύνεται κανείς σε άτομα με ειδίκευση, που θα καθοδηγήσουν τον ασκούμενο όχι μόνο σε ένα πρόγραμμα εξατομικευμένο, αλλά και σε μια γυμναστική “καθημερινότητα” που θα ταιριάζει στην προσωπικότητα του και θα τον γεμίζει θετικά συναισθήματα κάθε μέρα. Το κλασικό γυναικείο άγχος είναι το αδυνάτισμα, η καύση λίπους σε “ψωμάκια – κοιλιά και η σύσφιξη. Πολλές γυναίκες επίσης νομίζουν πως με το ποδήλατο θα “φουσκώσουν” οι μηροί τους, κάτι πρακτικά αδύνατο σε ένα τόσο αερόβιο και θερμιδοκαυστικό πρόγραμμα. Να σας πω ένα μυστικό; Όσο αντίσταση και να βάλετε, ακόμη και αν θέλατε να φουσκώσετε, είναι αδύνατον χωρίς βάρη και ειδική διατροφή.
Το γονίδιο δεν αλλάξει, παίρνει όμως πολύ βελτίωση! Μια γυναίκα με ανοιχτή λεκάνη, με τάση για “ψωμάκια”, ραγάδες ή κυτταρίτιδα μπορεί να βελτιώσει το σώμα της με την γυμναστική και με ισορροπημένη διατροφή. Για να υπάρξει αποτέλεσμα χρειάζεται υπομονή και επιμονή σε ένα ταιριαστό προπονητικό πλάνο για εκείνη, να δώσει χρόνο στον εαυτό της και στο σώμα της να προσαρμοστεί, αλλά και να δεσμευτεί στον σκοπό αυτό. Όπως δεν μπορείς να ζήσεις την ζωή σου σε μια μέρα, έτσι δεν μπορείς να αποκτήσεις και καλή φυσική κατάσταση μέσα σε μια μέρα…
Είναι εύκολο η γυμναστική να γίνει τρόπος ζωής αν η παρακίνηση είναι εσωτερική και συνειδητή, αν αυτό που ο καθένας έχει επιλέξει και ορίσει για εκείνον ως “γυμναστική” τον κάνει να χαμογελάει στο τέλος μιας κοπιαστικής μέρας.
Η κίνηση κυλάει στις φλέβες μου, αν κάποιος θέλει να με βασανίσει θα πρέπει να με αναγκάσει σε ακινησία! Ποτέ δεν είδα το επάγγελμά μου ως καταναγκαστικά έργα, έκανα την αγάπη μου επάγγελμα για να μην χρειαστεί να δουλέψω ούτε μια ώρα.
Μέσα από τους αγώνες και τις σκληρές προπονήσεις του στίβου, έμαθα να αντέχω, να είμαι προσηλωμένη στον στόχο μου, αλλά και να μην τα παρατάω εύκολα. “There is no finish line” αυτό είναι το μότο μου. Δεν υπάρχει γραμμή τερματισμού στην ζωή, όλα συνεχίζονται, ίσως απλά αλλάζουν μορφή. Πάντα θα υπάρχει κάποιος πιο όμορφος, πιο έξυπνος, πιο γυμνασμένος, πιο πλούσιος από σένα. Κάνε ό,τι καλύτερο μπορείς για σένα χωρίς συγκρίσεις και απόλαυσέ το!
Όποιος δεν γυμνάζεται, δεν έχει βρει αυτό που του αρέσει να κάνει. Θα τους έλεγα να βρουν αυτό που τους εκφράζει, μετά θα έβρισκαν και χρόνο!
Δεν ακολουθώ συγκεκριμένη διατροφή, γιατί μεγάλωσα σε ένα σπίτι που η μητέρα μου μαγείρευε υγιεινά χωρίς να στερούμαστε τίποτα. Αν θέλω να φάω γλυκό ή σοκολάτα θα το κάνω χωρίς τύψεις! (καλύτερα να φάω λίγη σοκολάτα από το να με “φάει” η στέρηση!) Προσπαθώ να μην παραλείπω γεύματα, τρώω συχνά μέσα στην η μέρα, από μικρές ποσότητες για να μην πεινάω, αλλά και για να έχω συνεχώς ενέργεια. Με το τι τρέφουμε τον οργανισμό μας είναι ευθέως ανάλογο με την ποιότητα της αντοχής του σώματός μας και μια διατροφή που περιλαμβάνει όλες τις τροφές σε λογικές ποσότητες αποτελεί απαραίτητο συστατικό για να βελτιώσουμε το σώμα μας, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα θεωρείται ιδανικό να γυμνάζεται κανείς, άλλα αν υπάρχει έλλειψη χρόνου, ακόμη και μια φορά από το καμία, μπορεί να κάνει την διαφορά, με ένα σωστό προπονητικό πρόγραμμα.
Αν δεν έκανα αθλητισμό, δεν θα τα είχα καταφέρει σε δύσκολες στιγμές στην προσωπική μου ζωή. Η γυμναστική με κράτησε ζωντανή και να μην χάσω το μυαλό μου. Γι’ αυτό πολύς κόσμος “ξεσπά” μέσα από την γυμναστική στις μέρες μας και είμαστε εκεί για να βοηθήσουμε, να στηρίξουμε, να καθοδηγήσουμε. Το επάγγελμά μας είναι ανθρωποκεντρικό και θα πρέπει όλοι όσοι εμπλέκονται στον χώρο, να το θυμούνται…