Πότε να μιλήσω στο παιδί μου για το σεξ;
- 25 ΣΕΠ 2014
Όσο άνετη μαμά και να είσαι, σίγουρα έχεις προβληματιστεί σχετικά με το ποιος είναι ο σωστός τρόπος και χρόνος να μιλήσεις στο μικρό σου για κάτι "λεπτό": το πως γίνονται τα παιδιά.
Πότε είναι φυσιολογικό να ανοίξει αυτή η συζήτηση; Να θίξεις το θέμα πριν σε ρωτήσει; Να το πεις εσύ ή ο μπαμπάς καλύτερα; Μήπως του δώσεις κανένα βιβλίο καλύτερα;
Όλες οι απαντήσεις για αυτό το σύνθετο θέμα που λέγεται “μιλάω στο παιδί μου για το σεξ”, μας τις έδωσε η Ψυχολόγος – Δραματοθεραπεύτρια, Μέλος Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων, Επιστημονικός Συνεργάτη SEC, Δήμητρα Σταύρου.
Πότε;
Το αργότερο όταν πάει στο σχολείο, θα πρέπει να έχεις μιλήσει στο παιδί σου για το σεξ. Οποτεδήποτε και αν σε ρωτήσει θα πρέπει να ανταποκριθείς και να μην το αποφύγεις, γιατί όπως τονίζει η κ. Σταύρου “οι ερωτήσεις του παιδιού έρχονται πάντα τη σωστή στιγμή”.
“Το παιδί πρέπει να μάθει όταν κυρίως ρωτά. Τότε είναι έτοιμο να ακούσει και ενδιαφέρεται να μάθει. Ωστόσο δεν είναι κακό οι γονείς να το προετοιμάσουν για να μην γίνει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης που δυστυχώς είναι πάρα πολύ συχνό φαινόμενο. Για το λόγο αυτό ο γονιός πρέπει να μάθει στο παιδί του ότι το σώμα του, είναι δικό του και είναι το μόνο που έχει δικαίωμα πάνω σε αυτό. Δεν είναι κακό να λέει όχι όταν κάτι δεν του αρέσει. Να μάθει να εμπιστεύεται τα συναισθήματά του. Επίσης ότι δεν επιτρέπεται να το αγγίζουν σε σημεία που καλύπτονται από εσώρουχα κι ότι απαγορεύεται η ερωτική επαφή παιδιού με ενήλικα. Όλα αυτά, είναι καλό να ειπωθούν από τη στιγμή που το παιδί βγαίνει από την οικογένεια και πάει σχολείο, ή ακόμη και στο νήπιο” αναφέρει η κ. Σταύρου.
Ο μπαμπάς ή εγώ;
Σίγουρα θα έχεις σκεφτεί, εάν πρέπει στο γιο σου να μιλήσεις για το σεξ εσύ ή ο πατέρας του, ώστε να μην υπάρξει σύγχυση. Η κ. Σταύρου τονίζει ότι οι συζήτηση καλό είναι να γίνει ανοιχτά, όταν παρόντες θα είστε και οι δύο γονείς.
“Ωστόσο, επειδή το σεξ είναι ταμπού για πάρα πολλούς, ο γονιός του ίδιου φύλου θα μπερδέψει οιδιποδειακά λιγότερο το παιδί αν του μιλήσει. Αλλά πρέπει πρώτα να έρθει ο ίδιος αντιμέτωπος με το ταμπού και να προσπαθήσει να μιλήσει όντας άνετος και φιλικός, αλλά διατηρώντας ωστόσο τα γονεϊκά όρια” προσθέτει η κ. Σταύρου.
Πως το λέω;
Αν θεωρήσουμε ότι το θέμα του “πότε” έχει λυθεί, τότε το “πως το λέμε” είναι το επόμενο που πρέπει να βρεις. “Ο καλύτερος τρόπος κατά τη γνώμη μου είναι να αξιοποιήσει το παράδειγμα της φύσης ο γονιός. Γονιμοποίηση συμβαίνει σε κάθε ζώντα οργανισμό, είτε είναι ζώο είτε φυτό” σημειώνει η κ. Σταύρου.
Κάτι να με βοηθήσει;
“Πολλά βιβλία κυκλοφορούν για παιδιά για να μάθουν το σώμα τους. Από την ηλικία των τριών και μετά έχουν επίγνωση του φύλου τους. Από αυτή την ηλικία και μετά αρχίζει το ενδιαφέρον για το σεξ σιγά σιγά. Ένα βιβλίο μπορεί να έρθει να απαντήσει στην ερώτηση του παιδιού συμπληρωματικά με την εξήγηση του γονιού” καταλήγει η κ. Σταύρου.
*Διαβάστε το blog της Δήμητρας Σταύρου
Διαβάστε ακόμα στο Ladylike:
Οι συνέπειες της μη υποστηρικτικής οικογένειας στη ζωή ενός παιδιού