Άλμα Ζωής: Πάνω από 18.500 έτρεξαν στο “Greece Race for the Cure”
- 2 ΟΚΤ 2014
Πάνω από 18.500 άνδρες, γυναίκες και παιδιά έτρεξαν ή περπάτησαν στον Αγώνα Δρόμου και Περίπατο ενάντια στον καρκίνο του μαστού, Greece Race for the Cure®, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα πρόληψης – έγκαιρης διάγνωσης για τη νόσο, την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014, στο Ζάππειο.
Ο Αγώνας διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία για 6η συνεχή χρονιά από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού “Άλμα Ζωής” με την έγκριση της Susan G. Komen®, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου για τον καρκίνο του μαστού, την ενημέρωση για την ασθένεια και τις μεθόδους πρόληψης – έγκαιρης διάγνωσής της, την απόδοση φόρου τιμής στις γυναίκες που αγωνίζονται ή έχασαν τη μάχη από την ασθένεια, καθώς και τη συγκέντρωση οικονομικών πόρων για την υλοποίηση προγραμμάτων ενάντια στον καρκίνο του μαστού.
Η Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου, Πρόεδρος Δ.Σ. του Συλλόγου “Άλμα Ζωής” και του Αγώνα, στην εναρκτήρια ομιλία της ανέφερε “αφιερώνουμε το σημερινό αγώνα στη Βιβή, που λίγες μέρες πριν έχασε τη μάχη από τη νόσο” και τόνισε ότι “το Άλμα Ζωής έχοντας στο πλευρό του τη στήριξη όλου αυτού του κόσμου θα συνεχίσει να αγωνίζεται με όλα του τα μέσα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των γυναικών που νοσούν και για τη μείωση των θανάτων από τη νόσο”. Η κυρία Γαβριηλίδου ανέφερε επίσης ότι “σύμφωνα με μία πολύ σοβαρή δουλειά της Ελληνικής Παθολογοανατομικής Εταιρίας περισσότερες από 6.1001 γυναίκες στην Ελλάδα διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού ετησίως.
Η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα όπλα ενάντια στη νόσο, καθώς, αν ο καρκίνος του μαστού διαγνωστεί σε πολύ πρώιμο στάδιο, τότε μπορεί να έχει έως και 96% πιθανότητες πλήρους ίασης. Η διοργάνωση του Greece Race for the Cure αποτελεί τον σημαντικότερο τρόπο προώθησης της έγκαιρης διάγνωσης”.
Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κύριος Βασίλης Κικίλιας, με την ιδιότητα του γιατρού και αθλητή, μέσα σε κλίμα συγκίνησης χαιρέτισε τη διοργάνωση με ένα πολύ προσωπικό και ανθρώπινο μήνυμα και εξέφρασε το θαυμασμό του για όλες τις γυναίκες-μαχήτριες και για την προσπάθεια του Συλλόγου Άλμα Ζωής.
Η Μαίρη Συνατσάκη έχοντας συμμετάσχει σε προηγούμενους αγώνες Greece Race for the Cure® παρουσίασε εθελοντικά τη χθεσινή διοργάνωση εκφράζοντας τη συγκίνησή της, τον θαυμασμό της και τον ενθουσιασμό της για την τεράστια συμμετοχή του κόσμου σε μία τέτοια διοργάνωση. Η Μαρία Μπελιμπασάκη, Πρωταθλήτρια Ελλάδος Νέων & Γυναικών στα 100 & 200 μέτρα, έκανε την εκκίνηση της κούρσας των 5χλμ., αναφέροντας ότι 3 χρόνια πριν η ίδια πήρε δύναμη να συνεχίσει από μία γυναίκα-φίλη που νόσησε.
Μαζί μας έτρεξαν για τη ζωή η Αθανασία Τσουμελέκα Ολυμπιονίκης στο βάδην η Μαρία Κάκιου Ολυμπιονίκης Ρυθμικής Γυμναστικής, Μαρία Πολύζου Πρέσβειρα Μαραθωνίου Δρόμου, η Φανή Ψαθά Πρωταθλήτρια Κόσμου και Olympian Ελευθέρας Πάλης Γυναικών, ο Βασίλης Κολλάρος Πρωταθλητής Κόσμου στην Ελληνορωμαϊκή Πάλη, και η Γεωργία Κουμάκη, Πανελλήνια Πρωταθλήτρια Στίβου.
Τα καθαρά έσοδα από τη διοργάνωση του 6ου Αγώνα Greece Race for the Cure® θα διατεθούν για την εκπόνηση προγραμμάτων με στόχο τη ψυχοκοινωνική στήριξη της γυναίκας που νοσεί και την προώθηση της έγκαιρης διάγνωσης της νόσου.
Στατιστικά Στοιχεία για τον καρκίνο του μαστού στην Ελλάδα
– Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος και αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στις γυναίκες στην Ελλάδα.
– Το 2012 σημειώθηκαν στην Ελλάδα 4.934 νέα περιστατικά ενώ 2.138 γυναίκες πέθαναν από τη νόσο
– 1 στις 10 γυναίκες θα νοσήσει με καρκίνο του μαστού σε κάποια φάση της ζωής της.
– Κανείς δε γνωρίζει ακριβώς τις αιτίες του καρκίνου. Αυτό όμως που γνωρίζουμε είναι ότι, αν ο καρκίνος του μαστού διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο, τότε υπάρχουν πολύ καλύτερες θεραπευτικές επιλογές, καθώς και αυξημένες πιθανότητες πλήρους ίασης.
– Η μαστογραφία είναι η μοναδική μέθοδος έγκαιρης διάγνωσης που έχει αποδειχτεί αποτελεσματική. Μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού κατά 20 με 30% σε γυναίκες άνω των 50 ετών.
– Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οι θάνατοι από καρκίνο παγκοσμίως σχεδόν θα διπλασιαστούν έως το 2030!2008: 7,6 εκαταμμύρια θάνατοι VS 2030: 13,1 εκατομμύρια θάνατοι
Η κατάσταση απαιτεί να ενημερώσουμε ακόμα περισσότερες γυναίκες για τη νόσο και τις μεθόδους έγκαιρης διάγνωσής της, ώστε να μειωθούν οι θάνατοι από την ασθένεια!