Μαλάλα Γιουσαφζάι: Aυτή είναι η νεότερη γυναίκα που παίρνει το Νόμπελ Ειρήνης
- 10 ΟΚΤ 2014
Ήταν δύο χρόνια πριν, όταν η Μαλάλα Γιουσαφζάι ξεκίνησε να γράφει ιστορία. Μια σφαίρα βγήκε από το όπλο ενός Ταλιμπάν και κατέληξε στο κεφάλι της 15χρονης τότε Μαλάλα. Ο λόγος ήταν το θράσος της να θέλει να μάθει. Η εκπαίδευση ήταν η αιτία για να φλερτάρει με τον θάνατο και εν τέλει να λάβει φέτος το Νόμπελ Ειρήνης, κάνοντάς την τη νεότερη γυναίκα που παίρνει νόμπελ ειρήνης από την αρχή του θεσμού.
Η επιμονή της 17χρονης Μαλάλα να μιλήσει στον κόσμο για τη σημασία της εκπαίδευσης και το ότι πρόκειται για ένα αναφαίρετο δικαίωμα των ανθρώπων, την έχει κάνει διάσημη παγκοσμίως. Μετά τον τραυματισμό της και την πλήρη ανάρρωσή της, θεώρησε πως είναι γραφτό να ασχοληθεί με το αντικείμενο της εκπαίδευσης για όλο τον κόσμο.
Μπορούν να πυροβολήσουν μόνο ένα σώμα, δε μπορούν να πυροβολήσουν τα όνειρά μου.
Η 17χρονη από το Πακιστάν έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης για το έτος 2014, εξ ημισείας με τον 60χρονο Ινδό Κάιλας Σατιάρτι, για “τον αγώνα της ενάντια στην καταστολή των παιδιών και των νέων ανθρώπων και για το δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση”. Το Σύνταγμα της χώρας απ’ όπου κατάγεται η Μαλάλα, το Πακιστάν, αναφέρει ότι κάθε παιδί έχει δικαίωμα στη μόρφωση. Παρόλα αυτά περίπου πέντε εκατομμύρια παιδιά δεν πηγαίνουν ούτε στο δημοτικό, τα δύο τρίτα των οποίων είναι γυναίκες.
“Με πυροβόλησαν επειδή ήθελαν να μου πουν ότι “Θέλουμε να σε σκοτώσουμε για να σταματήσουμε την καμπάνια σου”, αλλά έκαναν το μεγαλύτερο σφάλμα: με τραυμάτισαν και μου έδειξαν μέσα από την επίθεσή τους αυτή, ότι ακόμα και ο θάνατος με στηρίζει, ακόμα κι ο ίδιος ο θάνατος δε θέλει να με σκοτώσει.”
Η Μαλάλα έγραψε ένα βιβλίο, το οποίο έγινε και best seller με τίτλο “Με λένε Μαλάλα”, όπου και αφηγείται την ιστορία της και τις συνθήκες ζωής στο Πακιστάν και ξεκίνησε την μη κερδοσκοπική οργάνωση “The Malala Fund“, η οποία επικεντρώνεται στο να βοηθά τα νέα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο και προωθεί το δικαίωμα όλων στην εκπαίδευση.
Η Μαλάλα έχει λάβει για την προσπάθειά της κι άλλα βραβεία όπως το βραβείο Sakharov για την Ελευθερία Σκέψης και το ετήσιο βραβείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει αφηγηθεί την ιστορία της σε πολυάριθμες τηλεοπτικές εκπομπές, σοκάροντας με τις αποκαλύψεις για τις παρωπίδες που φοράει ολόκληρη η κοινότητα του Ισλάμ και την απειλή που νιώθουν κατά κύριο λόγο οι γυναίκες, όχι μόνο επειδή θέλουν να μορφωθούν, αλλά κι επειδή θέλουν να ερωτευθούν, να φλερτάρουν, να ζήσουν. H Mαλάλα είναι ένα σύμβολο ελευθερίας, ένα παράδειγμα για να πυροδοτήσει ένα παγκόσμιο κίνημα, ώστε ο κόσμος να μορφωθεί, να αναγεννηθεί και να δημιουργήσει.