ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

6 γυναίκες της Θεσσαλίας μας δείχνουν τι γεύση έχει ο τόπος τους

Ήταν μια υπέροχη εκδήλωση που έδωσε "βήμα" σε τοπικούς παραγωγούς της Θεσσαλίας, να αναδείξουν τις γεύσεις της περιοχής. Φυσικά μιλάμε για τις "Γεύσεις του τόπου μας" που φιλοξενήθηκε στο κατάστημα ΙΚΕΑ της περιοχής και είχε οικοδεσπότη τον Δημήτρη Σκαρμούτσο.

Όλη την ημέρα, ο κόσμος μπορούσε να δοκιμάσει διάφορα προϊόντα ζύμης, είδη φούρνου, όσπρια, βότανα, μανιτάρια, τυροκομικά και γλυκά. Οι πάγκοι ήταν πολλοί και φυσικά εμείς δε θα μπορούσαμε να μη βρούμε τις θηλυκές παρουσίες πίσω από αυτούς.

Γυναίκες χαμογελαστές, με μεράκι, σκεφτήκαμε ότι άξιζε να πούμε δύο κουβέντες παραπάνω για την καθημερινότητα τους στην Λάρισα και το επάγγελμα τους. Το κάναμε και μοιραζόμαστε μαζί σου όσα συζητήσαμε. 

Εκείνες και οι γεύσεις τους, αποτελούν έναν πολύ καλό λόγο να πας μια εκδρομή προς τα μέρη τους!

Θεονία

Σε ένα χωριό της Λάρισας, τους Νερόμυλους Αγιάς, μια γυναίκα περνάει όλη την ημέρας της κάνοντας την αγάπη της επάγγελμα. Πρόκειται για την Θεονία Δαλαβίκα, που τα τελευταία χρόνια, χαρίζει στους Λαρισαίους (και όχι μόνο) τη δυνατότητα να τρώνε γευστικά ζυμαρικά και γλυκά του κουταλιού.

Βρέθηκε και εκείνη, μαζί με άλλους παραγωγούς, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο parking του καταστήματος ΙΚΕΑ Θεσσαλία, με τον Δημήτρη Σκαρμούτσο. “Ήταν άψογη διοργάνωση και μας βοήθησε πολύ” μας ανέφερε, προσθέτοντας ότι υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο. 

Στον πάγκο της, μπορούσε κανείς να δει τα προϊόντα της. “Είχα και πολλά χύμα” μας υπενθύμισε, σημειώνοντας ότι οι χυλοπίτες, για παράδειγμα, έχουν μεγάλη διαφορά σε σύγκριση με αυτές του εμπορίου. “Είναι η μέρα με τη νύχτα. Αρκεί μια δοκιμή για να το αντιληφθεί κανείς. Χρησιμοποιώ τα καλύτερα προϊόντα” υπογραμμίζει, εξηγώντας ότι ζει μέσα στη φύση και ακόμα και τα αυγά είναι από ντόπιες κότες.

Η ημέρα της αρχίζει και τελειώνει εκεί. Μαζί της οι τρεις κόρες της, που ελπίζει ότι στο μέλλον θα ασχοληθούν ακόμα πιο ενεργά με την επιχείρηση.

Προς το παρόν, όποιος θέλει να δοκιμάσει από της “Θεονίας” (ναι την ξέρουν πια με το μικρό της όνομα), μπορεί να της στείλει τo Facebook ή να πάει να τη δει στο χωριό της. “Το χωριό μας είναι μέσα στο πράσινο. Πίνουμε νερό από την πηγή. Απέχουμε 35 χλμ από τη Λάρισα κι όμως η ζωή έχει τόσο μεγάλη διαφορά από την πόλη” μας είπε και εμείς αρχίσαμε να σκεφτόμαστε σοβαρά να κάνουμε προς Λάρισα. Εκτός από λιχουδιές, μυριζόμαστε ότι η κ. Θεονία, κάνει το όνειρο της πραγματικότητα σε ένα παραδεισένιο σκηνικό.

Τσελιγκοπούλα

Στην καρδιά της Λάρισας, υπάρχει ένας παράδεισος γεύσεων που ακούει σε ένα αυθεντικά επαρχιακό όνομα. Πρόκειται για το παραδοσιακό παντοπωλείο “Τσελιγκοπούλα” που έχουν εδώ και 12 χρόνια, ο Φώντας και η Άννα.

Έτσι, με το μικρό τους απευθύνονται και οι πελάτες τους. “Στα μεγάλα καταστήματα, τα πράγματα είναι πιο απρόσωπα. Σε εμάς οι πελάτες έρχονται χρόνια, χτίζουμε σχέσεις όπως και με τους προμηθευτές” μας αναφέρει η Άννα, με την οποία συζητήσαμε με αφορμή την εκδήλωση στο κατάστημα ΙΚΕΑ Θεσσαλία. “Ήταν μια πολύ ωραία διοργάνωση, που χρειαζόταν η πόλη. Ήρθε πολύ κόσμος, δοκίμασε τα προϊόντα μας και γνωριστήκαμε καλύτερα” θυμάται η Άννα.

Στα ράφια της “Τσελιγκοπούλας”, βρίσκονται πάνω από 1.000 προϊόντα, που προμηθεύεται από μικρούς παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα. Αυτό που τα κάνει ξεχωριστά είναι η ποιότητα. Ο Φώντας ψάχνει για γεύσεις από όλη την Ελλάδα ενώ, η Άννα παραδέχεται, μάλιστα, ότι δοκιμάζει η ίδια πχ τα τυριά, πριν τα πουλήσει, ώστε να είναι σίγουρη πως αυτό που θα φτάσει στο πιάτο του πελάτη, θα είναι εξαιρετικής ποιότητας.

Δυστυχώς, δε μπορούμε να δοκιμάσουμε από μακρυά τις παραδοσιακές λιχουδιές, όμως η Άννα μας προσκαλεί στη Λάρισα. “Η ζωή εδώ δεν κυλάει στους γρήγορους ρυθμούς της Αθήνας” μας λέει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι κάνει 7 λεπτά το πολύ για να φτάσει σπίτι. Πόσο ακόμα να ζηλέψουμε.

Τυροκομικά Διβάνη

Η Αθηνά Διβάνη έχει κληρονομήσει την παράδοση της παρασκευής τυριού από το 1926 που πρωτοξεκίνησε την επιχείρηση ο παππούς της. Σήμερα, εκτός από το κασέρι που τους έκανε γνωστούς, παράγουν πολλά νέα προϊόντα στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της επιχείρησης, στον Παραπόταμο Τρικάλων.

Το τυροκομείο “Διβάνη” είχε τον δικό του πάγκο με προϊόντα και δείγματα στην εκδήλωση του καταστήματος ΙΚΕΑ Θεσσαλία. “Ήταν πολύ προσεγμένος ο χώρος και πολύ όμορφη εμπειρία, έχω αποκομίσει μόνο θετικές εικόνες από την εκδήλωση αυτή.”

Εκτός από τη γραβιέρα των δύο και πλέον χρόνων ωρίμανσης η οποία δειγματιζόταν στον πάγκο της και έγινε ανάρπαστη, η Αθηνά μας μίλησε και για την προτίμηση του κόσμου στο γιδινό κασέρι: “Το φτιάχνουμε από γίδινο γάλα και το εξάγουμε στη Γαλλία. Δεν έχει ανοίξει ακόμα η ελληνική αγορά για τα κατσικίσια τυριά τόσο πολύ. Ο κόσμος ενθουσιάστηκε με αυτή τη γεύση, ήθελε να έρθει στο εργοστάσιο και να αγοράσει αυτό το τυρί.”

Η Αθηνά έχει τελειώσει τεχνολογία τροφίμων και έκανε μεταπτυχιακό στο “Food Science” με ειδικότητα στη γαλακτοκομία, οπότε ο προσανατολισμός της προς την τυροκομία προϋπήρχε. Όπως λέει και η ίδια έχει μεγάλο ενδιαφέρον να είσαι γυναίκα και να διοικείς μια τέτοια επιχείρηση:

Στην αρχή υπήρξε μια κάποια “ρατσιστική”αντιμετώπιση απέναντί μου, τα τελευταία χρόνια όμως έχουν αυξηθεί πολύ οι γυναίκες που ασχολούνται και διοικούν τυροκομεία. Δεν είναι πια τόσο ανδροκρατούμενος σαν κλάδος.

Η Αθηνά αγαπά τον τόπο της και το ότι μπορεί να φάει με την οικογένειά της χωρίς να χρειαστεί να κλείσει ραντεβού μέρες πριν, όπως γίνεται με τους ρυθμούς ζωής στην πόλη. Η καθημερινότητά της γεμίζει με παραγωγή γάλακτος, εργαστηριακούς ελέγχους και εξαγωγές ακόμα και στο εξωτερικό, ενώ το 24ωρο της ξεκινά και τελειώνει με την ενασχόληση με τα παιδιά της. Η οικογενειακή επιχείρηση είναι σε πολύ ικανά, θηλυκά χέρια.

Εργαστήρι Επεξεργασίας Βοτάνων Ροζμαρίνο

H Mένη Χατζηπαναγιώτου αποφάσισε να μείνει στο Πουρνάρι, ένα χωριό του δήμου Τεμπών με την οικογένειά της. Έχοντας παράλληλα να φροντίσει για την αυτάρκεια του σπιτιού σε φρούτα, λαχανικά, αυγά και κρέας, αποφάσισε να ξεκινήσει ένα εργαστήρι επεξεργασίας βοτάνων στην αυλή του σπιτιού της, το 1997.

Έκτοτε, η Μένη με τα προϊόντα του Ροζμαρίνο έχει συμμετάσχεις σε πολλές εκδηλώσεις με τοπικούς παραγωγούς και βιοκαλλιεργητές και φυσικά παρευρέθηκε και σε αυτή της  ΙΚΕΑ. “Ήταν πολύ καλά οργανωμένη αυτή η δράση, είχε ψυχή και πέρασαμε πολύ ωραία”. Ο πάγκος της είχε χειροποίητα παραδοσιακά σαπούνια από ελαιόλαδο, στα οποία προσθέτει βότανα και αιθέρια έλαια, κηραλοιφές και εκχυλίσματα βοτάνων, όλα για χρήση σε πρόσωπο, μαλλιά και σώμα και συνεπώς η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγάλη.

“Όλα γίνονται χειροποίητα και με οικολογική συνείδηση. Το σημαντικό είναι να επιλέξουμε προϊόντα που σέβονται τον άνθρωπο, είναι ποιοτικά και στηρίζουν την τοπική οικονομία. Ο μικρός τοπικός παραγωγός έχει την αξία του γιατί είναι πιο προσωπικός και ισορροπημένος γιατί ο καταναλωτής δίνει ζωή ευρύτερα στην περιοχή και χτίζουμε την κοινωνία, την οικονομία και την ποιότητα της ζωής μας.”

Οι σχέσεις εμπιστοσύνης και το ότι μπορεί να μεγαλώσει τα παιδιά της με τις αξίες και τις προτεραιότητες που επιλέγει η ίδια, είναι από τους βασικούς λόγους που η Μένη, αγαπά τον τόπο της.

Ξεκινώντας μια μικρή οικοτεχνία από την αυλή της, η κυρία Χατζηπαναγιώτου είναι η τρανή απόδειξη ότι μια γυναίκα μπορεί να κάνει τα πάντα, αρκεί να το θέλει.

Εργαστήρι παραδοσιακής πίτας Pielab

Η κ. Καραγιάννη είναι στο εργαστήρι παραδοσιακής πίτας Pielab το οποίο ξεκίνησε την λειτουργία του τον Φεβρουάριο του 2014. Η εμπειρία της στο event της ΙΚΕΑ της άφησε γλυκιά γεύση αφού ο κόσμος είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τα προϊόντα. “Είναι θετικό γιατί μπορεί να δει κάποιος τι προϊόντα παράγονται. Γνωριζόμαστε όλοι μεταξύ μας και ο κόσμος αποκτά μια συνολική εικόνα”.

 

Όσο για το πώς είναι μια γυναίκα να κρατά τα ηνία μιας επιχείρησης; Η κ. Καραγιάννη γέλασε. “Δύσκολα. Ωστόσο είναι δύσκολα γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι. Όχι επειδή είμαι γυναίκα αλλά λόγω κρίσης. Με την έννοια της εργαζόμενης γυναίκας με οικογένεια είναι δύσκολο επίσης”. Οι άνδρες την αντιμετωπίζουν ως μια ισάξια παραγωγό. “Φυσιολογικά μας αντιμετωπίζουν. Δεν υπάρχει ζήτημα αξιοπιστίας λόγω φύλου”. Το μεγαλύτερο μέρος της ημέρα της το περνά δουλεύοντας, τουλάχιστον δέκα ώρες καθημερινά.

Εκείνο που λατρεύει στον τόπο της είναι το τοπίο. “Οι εγκαταστάσεις μας είναι στους πρόποδες του Κισσάβου, ένα πολύ όμορφο μέρος, έχει θέα του βουνού, είναι κοντά η θάλασσα. Η φύση καταπληκτική”.

Αγροτικός Συνεταιρισμός Γυναικών Γόννων Αντιγονίδες

Η Μάγδα Τσιούρβα από τον αγροτικό συνεταιρισμό γυναικών “Γόννων Αντιγονίδες” είναι πολύ ενθουσιασμένη από την έκθεση που έγινε στο κατάστημα ΙΚΕΑ Θεσσαλία όπου και έδωσαν το παρόν. “Ήταν πολύ ωραία στην έκθεση. Ήταν η καλύτερη συγκριτικά με όσες είχαμε πάει μέχρι σήμερα. Είχε πάρα πολύ κόσμο και ψώνιζαν ενώ συνήθως στις εκθέσεις δεν πουλάμε πολλά πράγματα”.

Το να έχει μια επιχείρηση γυναίκα δεν έχει καμία διαφορά από έναν άνδρα.

“Όπως είναι να την έχει ένας άνδρας. Ακόμα και όταν έχεις οικογένεια μπορείς να συνδυάσεις εργασία και σπίτι”.

 

Η ίδια μας προτρέπει να επιλέγουμε προϊόντα από τοπικούς παραγωγούς αφού μας εγγυώνται ποιότητα και αγνά υλικά. “Ξέρει τι θα πάρει, ξέρει τι θα φάει. Είναι από αγνά και σπιτικό”.

Αν και είναι δύσκολη η καθημερινότητά της, παρόλα αυτά τα βγάζει πέρα και με αρκετές ώρες δουλειάς και αφοσίωσης στον συνεταιρισμό.

Αυτό που αγαπά στη Λάρισα είναι το χωριό της, οι όμορφοι Γόννοι Λαρίσης, πίσω από τα Τέμπη.

 

Με αφορμή τις εκδηλώσεις Γεύσεις του Τόπου μας, η ΙΚΕΑ πραγματοποίησε παράλληλη δράση και θα διαθέσει 26.000€ – το ισόποσο του 5% των εσόδων των καταστημάτων ΙΚΕΑ Ιωάννινα, Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη την αντίστοιχη ημέρα διεξαγωγής της εκδήλωσης σε κάθε πόλη – για την υποστήριξη δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, των ευρύτερων περιοχών, με τη μορφή επίπλων και απαραίτητων ειδών.