Τα βάσανα της ερωτευμένης
- 14 ΔΕΚ 2014
Ερωτεύεσαι, τα επίπεδα ντοπαμίνης αυξάνονται στο σώμα σου, νιώθεις έξαρση και χαρά. Περνάτε υπέροχα μαζί, ταινίες, βόλτες, εκδρομές, αγάπες, λουλούδια, "για πάντα", αγκαλιές, ρομάντζα, ζεις το προσωπικό σου παραμύθι. Και πολύ καλά κάνεις.
Είναι ο καιρός εκείνος που όσο κρύο κι αν έχει έξω, μέσα σου κάνει πάντα άνοιξη. “Τίποτα” δε σου χαλάει τη διάθεση, κι ακόμα κι αν κάτι το καταφέρει, στην αγκαλιά του αγαπημένου σου, όλα ξαναγίνονται ρόδινα. Είσαι “η χαρά της ζωής” που εκνευρίζει τους κυνικούς, κάνει τους ρομαντικούς να γράφουν ποιήματα και τους μοναχικούς να θέλουν ταίρι.
Φυσικά, όπως όλα τα ωραία στη ζωή έρχονται είτε με θερμίδες, είτε μετά κόπων και βασάνων, έτσι και ο έρωτας συνεπάγεται σκοτούρες που εν τη απουσία του δεν είχες.
Έτσι λοιπόν, μετά τις κοντές, τις ψηλές, τις ξεχασιάρες, τις σγουρομάλλες, και ένας θεός ξέρει πόσες θα ακολουθήσουν, θεωρήσαμε τουλάχιστον απαραίτητο να μιλήσουμε για τα βάσανα που αποκτά μια γυναίκα άπαξ και ερωτευτεί.
1. Ή εσύ ή οι φίλοι του
Μια (άνιση) μάχη μεταξύ εσού και των φίλων του είναι αναπόφευκτη σε μια σχέση. Τον διεκδικείτε και οι δύο, με επιχειρήματα ίσης βαρύτητας μεν, από διαφορετική σκοπιά δε. Εσύ είσαι ο έρωτάς του, αλλά εκείνοι είναι τόσα χρόνια δίπλα του. Η αλήθεια είναι πως το συναίσθημα του έρωτα μπορεί πολύ εύκολα να κερδίσει σε μια τραμπάλα με αντίπαλο τον χρόνο. Παρόλα αυτά, αν οι κολλητοί του κάνουν παράπονα κι εκείνος είναι αρκετά λογικός, θα υπάρξουν αρκετές φορές που θα προτιμήσει να βγει μαζί τους, παρά με σένα και τις φίλες σου. Αν εσύ δεν τυφλωθείς από ζήλια και παράνοια ότι θα βγουν να βρουν γκόμενες, θα ήταν πολύ καλό να του πεις “να πάτε και καλά να περάσετε” και να το εννοείς. Επειδή συνήθως όμως αυτό δε συμβαίνει, όσο είσαι ερωτευμένη, θα βασανίζεσαι προσπαθώντας να εξοστρακίσεις τους φίλους του και τον χρόνο που του τρώνε από σένα, μέχρι να μείνετε οι δυο σας πάνω σ’ έναν κόσμο δίχως κολλητούς, μόνο με την αγάπη σας.
2. Έρωτας VS κολλητές, οικογένεια, εαυτός
Το σύνδρομο του “θα μείνω σήμερα με τον Χ.”, ενώ έμεινες και χτες και την προηγούμενη μέρα και δε σε βλέπει το σπίτι σου, οι γονείς σου, δεν πας να ψωνίσεις καλλυντικά και ρούχα, εγκατέλειψες τη γιόγκα και το γυμναστήριο και ο σκύλος σου ξανάρχισε να τα κάνει στην πάνα επειδή δεν τον πας πια βόλτα, είναι δύσκολη περίπτωση. Είναι αυτό που προσπαθείς να πείσεις τον εαυτό σου ότι “σιγά, δεν είστε και συνέχεια μαζί”, αλλά στην πραγματικότητα ό, τι και να κάνεις τον περιλαμβάνει. Οι γονείς σου γκρινιάζουν γιατί δε σε βλέπουν, ομού μετά των κολλητών σου και εσύ έχεις αρχίσει να χάνεις λίγο τον εαυτό σου μέσα στη συνύπαρξη με τον έρωτά σου. Για ένα κάποια διάστημα στην αρχή της σχέσης δικαιολογείσαι – υποθέτω και θέλω να πιστεύω.
3. Κοκεταρία όσο ποτέ
Τα θες όλα στην εντέλεια. Κι αυτό σημαίνει, καλά εσώρουχα, τρίχα πουθενά, μαλλί φρεσκολουσμένο, δέρμα μυρωδάτο και απαλό. Το ξυράφι γίνεται ο καλύτερος σου φίλος ή αλλιώς πεθαίνεις στο κρεβάτι της αισθητικού με την δολοφονική χαλάουα. Ξοδεύεις περιουσίες σε κολώνιες και Body butter και σηκώνεσαι από τις 6 το πρωί για να κάνεις μπάνιο και να σαι φρέσκια σα μωρό. Δεν ξέρω αν τα εκτιμά όλα αυτά, σίγουρα όμως ο έρωτας σε κάνει να θες να προσέχεις περισσότερο τον εαυτό σου. Εν τέλει όμως, δε σε χάλασε.
4.”Κατινίζειν”, το νέο guilty pleasure
Φλερτάρεις με το να του ψάξεις το κινητό, το προφίλ του στο facebook, να κάνεις redial το τελευταίο νούμερο στο σταθερό. Να ανοίξεις εκείνο τον φάκελο που είδες ψηλά στη βιβλιοθήκη και να ρωτήσεις γιατί κλειδώνει το συρτάρι στο γραφείο του. Πεθαίνεις να δεις φωτογραφίες της πρώην του και τρελαίνεσαι στην ιδέα ότι μπορεί να είναι πιο αδύνατη/όμορφη/έξυπνη από σένα. Με λίγα λόγια ανακαλύπτεις έναν καινούριο εαυτό που ποτέ δεν ήξερες ότι κατοικεί μέσα σου, την κατίνα.
5. Το πράσινο τέρας ή το φάντασμα της πρώην/της επόμενης
Η ζήλια. Αυτό το αγκάθι, αυτό. Σε φυσιολογικά επίπεδα είναι πλήρως αποδεκτή, μη σου πω και απαραίτητη για να κρατηθεί άσβεστο το πάθος σας. Τι γίνεται όμως όταν αγγίζει τα όρια της υπερβολής κι αρχίζει να σε τρελαίνει και να σε στέλνει στο βουνό της παράνοιας; Ο φόβος της απιστίας, η στεναχώρια, η ανησυχία, ένα συνεχές άγχος σαν να λέμε για το πού είναι, με ποιον, τι κάνει και αν σε σκέφτεται. Ουφ.
6. Ανασφάλεια, καλή μου φίλη
“Μου πάει αυτό; Μήπως πάχυνα; Με θέλει ακόμα;”, χιλιάδες σκέψεις περνούν από το μυαλό σου, οι οποίες φυσικά αν δεν ήσουν ερωτευμένη ίσως και να μη σε απασχολούσαν τόσο. Για ακόμα μια φορά βασανίζεσαι και προσπαθείς να μεταφράσεις στο κεφάλι σου κάθε του ατάκα. “Τι εννοεί με αυτό; τι ήθελε να πει με εκείνο;” Η ανασφάλεια προκαλεί και γκρίνια και μουρμούρα, αλλά μη σκας, είναι φυσιολογικότατη.
7. Το κοινό μέλλον
Παιδιά, σκυλιά, συγκατοίκηση, οικογένεια. Ένα κοινό μέλλον μπορεί να τρομάζει ή να ενθουσιάζει το ζευγάρι. Αν το συναίσθημα του τρόμου ή του ενθουσιασμού είναι κοινό, έχει καλώς, προχώρα στο βάσανό νούμερο 8. Αν όμως όχι, τότε σίγουρα ανήκει σε αυτή τη λίστα. Γιατί το να μην ονειρεύεστε τα ίδια πράγματα για το μέλλον, σίγουρα είναι κατασταλτικός παράγοντας. Ναι μεν αργεί, αλλά τελικά σκοτώνει αυτό που έχετε.
8. Η γνωριμία με την οικογένεια
Η πρώτη χειραψία με τη μαμά του μπορεί να συνοδευτεί από το πιο αμήχανο χαμόγελο της ζωής σου. Εκείνο που δε θα ήθελες να απαθανατίσει ποτέ καμία φωτογραφική μηχανή. Ειδικά αν η πρώτη γνωριμία περιλαμβάνει και φαγητό, το σενάριο που σου σερβίρουν ρύζι, το βάζεις στο στόμα, η “πεθερά” σου κάνει ερώτηση κι εσύ απαντάς εκσφενδονίζοντας κόκκους ρυζιού στον γιακά του “πεθερού”, σου γίνεται μόνιμος εφιάλτης. Το αν θα σε συμπαθήσουν και το τι θα λένε μετά στον κανακάρη τους, είναι ένα ακόμα κομβικό θέμα που σου τρώει την ψυχή.
9. Η γνώμη των φίλων
Αν δε σε συμπαθήσουν οι φίλοι, την έβαψες. Όχι επειδή ντε και καλά θα επηρεάσουν και τη γνώμη του αγοριού σου, αλλά επειδή κάθε κοινή σας έξοδος θα είναι εφιάλτης. Ή που δε θα ασχοληθεί κανείς μαζί σου, ή που θα γίνεις ο περίγελος της παρέας. Άσε που όπως και να το κάνουμε, δεν είναι ποτέ ωραίο να νιώθεις ότι δε σε συμπαθούν οι κολλητοί του αγοριού σου. Μην προσπαθείς πολύ, να είσαι ο εαυτός του. Την υπερπροσπάθεια τη μυρίζονται σαν τα σκυλιά, και τη σιχαίνονται.
10. Το να τον έχεις (περισσότερο) ανάγκη
Το μεγαλύτερο βάσανο ίσως απ’ όλα, είναι όταν σε μια σχέση τα αισθήματα δεν είναι αμοιβαία. Όταν είσαι ερωτευμένη με έναν άνθρωπο, σε πληγώνει διπλά το να βλέπεις ότι δε νιώθει κι εκείνος τα αντίστοιχα για σένα. Στην αρχή ρίχνεις και λίγο στάχτη στα μάτια σου γιατί δε θες να το δεις, αλλά όσο περνάει ο καιρός το πρόβλημα είναι ακόμα εκεί. Να θες να είσαι μαζί του συνέχεια κι εκείνος να έχει δουλειά, να σου λείπει και να μη σε παίρνει τηλέφωνο, να πρέπει εσύ να του ζητήσεις πάντα να βρεθείτε. Το βάσανο του να είσαι πιο ερωτευμένος από τον άλλον είναι μακράν το μεγαλύτερο και το πιο δυσβάσταχτο. Κουράγιο!