Πως το Facebook φουντώνει τη ζήλια
- 1 ΑΥΓ 2014
Υπάρχουν άνθρωποι χωρίς Facebook και αν είσαι από αυτούς ή έχεις μπλέξει με τέτοιους, σου αξίζει θέμα ολόκληρο, μια άλλη φορά. Αυτή εδώ, μπορείς να διαβάσεις τα μίνι προβλήματα που δημιουργεί σε όλους εμάς τους υπόλοιπους και να αισθανθείς μια μικρή ανακούφιση. Ανοίγουμε το κεφάλαιο "Υλικό χαλασμένων σχέσεων online και πως να το αντιμετωπίσετε".
Ναι, το θέμα μας είναι όλη αυτή η πληροφορία που βρίσκεται στα προφίλ μας και αφορά περασμένα μεγαλεία (διηγώντας τα να κλαις, να βρίζεις, να απορείς). Δεδομένου ότι εμείς ολόκληροι είμαστε βουτηγμένοι στα social media, δε θα μπορούν να μην παθαίνουν και οι σχέσεις μας. Τουλάχιστον οι πιο “σοβαρές”, κάνουν ένα πέρασμα από τους λογαριασμούς μας ή μάλλον για να το πω πιο σωστά, δεν είναι πέρασμα, πρόκειται για όργωμα.
Κάθε σωστή σχέση μετράει δεκάδες φωτογραφίες online, πολλά σχόλια με εικονίτσες και εκατοντάδες likes. Ανθρώπινο και όμορφο όταν τα πράγματα πάνε καλά αλλά όταν ΔΕΝ, τι στα κομμάτια κάνεις όλο αυτό το υλικό – απομεινάρι μιας απόπειρας που απέτυχε; Και για να το πάρουμε και λίγο αντίστροφα, πως χειρίζεσαι εσύ το υλικό αυτό όταν το αντικρίζεις στο προφίλ του νέου σου έρωτα;
Ζήλεια μου
Το θέμα δεν είναι απλό και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ακόμα και επιστήμονες έχουν αποπειραθεί να το αγγίξουν. Συγκεκριμένα, όπως διαβάσαμε στο psychologytoday.com, έχουν ερευνήσει το πως ακριβώς λειτουργεί αυτός ο όγκος πληροφοριών, τόσο σε εμάς όσο και στους ανθρώπους που συναντάμε στη ζωή μας.
Αν και διαπιστώθηκε ότι σε γενικές γραμμές, οι χρήστες του Facebook είναι ευχαριστημένοι από τις σχέσεις τους όπως τις βιώνουν και online, υπήρξαν και αυτοί που παραδέχτηκαν ότι “τσεκάρουν” τα προφίλ του προσώπου που τους ενδιαφέρει και σε μεγάλα ποσοστά αρχίζουν να νιώθουν ζήλια.
Από που πηγάζει; Μα φυσικά από αυτά που βλέπουν. Ας υποθέσουμε ότι βγαίνεις με κάποιον εδώ και κανένα δίμηνο και δεν σου έχει αναφέρει κάτι για το παρελθόν του. Facebookzilia Αρχίζεις να ζηλεύεις έως και να μην εμπιστεύεσαι καθόλου αυτόν που βγαίνεις, ναι ή όχι;
Το ίδιο μπορεί να νιώσει και κάποιος που ενδιαφέρεται για εσένα. Αν σε κάνει add και σε μια βόλτα του στο φωτογραφικό σου υλικό, πέσει πάνω σε αγκαλιές και σχόλια τύπου “μωρό μου εσύ” είτε δε θα σου εκφράσει το ενδιαφέρον του ποτέ, είτε θα κάνει βήμα πιστεύοντας ότι μπορεί ακόμα να είσαι πιασμένη ή και κολλημένη.
Να τα σβήσω όλα να πάει στο δ#$%*0
Στην πραγματική ζωή, τα πράγματα λειτουργούν λίγο πιο φυσιολογικά. Οι ψυχολόγοι εξηγούν, ότι όταν χωρίζουμε ουσιαστικά ο εγκέφαλος μας αναλαμβάνει να “ξαναγράψει” όσα έζησε αλλιώς, με βάση αυτά που νιώθει. Βλέπει διαφορετικά τις στιγμές του παρελθόντος, αξιολογεί αλλιώς τον άνθρωπο που αποχωρίστηκε κ.ο.κ.
Το Facebook φυσικά και δεν κάνει τίποτα. Είναι λοιπόν στο δικό σου χέρι να αναλάβεις δράση. facebookzilia3 Αν πάλι το κάνεις, τουλάχιστον για μια σχέση που είσαι προσπάθησε να συζητήσεις αν κάτι σε προβληματίζει. Ακόμα και αν αυτό είναι το “γιατί έχεις ακόμα την πρώην σου στους φίλους σου”. Είναι θέμα συζήτησης και μπορεί να έχει κάτι ενδιαφέρον να σου απαντήσει.
Όσον αφορά το δικό σου προφίλ, καλείσαι να αποφασίσεις αν θες να έχεις στη λίστα των φίλων σου και πρώην σχέσεις σου αλλά και το αν θα μείνουν “online” φωτογραφίες που πιά δεν “ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα”.
Σβήσε τα πάντα. Ακραίο αλλά έχει σίγουρα αποτελέσματα. Ο πρώην σου δε θα βλέπει τι κάνεις, δε θα σου κάνει like. Φωτογραφίες θα υπάρχουν μόνο στον υπολογιστή σου και αν ποτέ έχεις νοσταλγία θα της κοιτάς εσύ και μόνο.
Προστάτεψε το παρελθόν σου. Άλλη λύση είναι να περιορίσεις το κοινό που μπορεί να έχει πρόσβαση στις πληροφορίες του προφίλ σου. Το άλμπουμ από τις διακοπές σας στην Σαντορίνη, που δίνεται φιλιά με φόντο το ηλιοβασίλεμα, άσε να το βλέπουν λίγοι έως μόνο εσύ. Αν μη τι άλλο μπορεί και ο πρώην σου να κάνει μια νέα αρχή, ποιo το νόημα να έχετε τέτοιες εικόνες στο διαδίκτυο;
Κράτα τα όλα. Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία γυναικών “που δεν έχουν να κρύψουν τίποτα” και “είναι περήφανες για το παρελθόν τους, άλλωστε τι να το κρύψουν αφού πολύς κόσμος το ξέρει και το είχε δει” κράτα τα πάντα ως έχουν. Αν θέλεις όμως να προχωρήσεις μπροστά, συζήτησε αυτή σου την απόφαση με τα πρόσωπα που σε ενδιαφέρουν. Η εμπιστοσύνη μπορεί να χαθεί στο λεπτό, κυρίως όταν ένας άνθρωπος δε ξέρει και βλέπει πολλά πράγματα που δεν καταλαβαίνει ή ξέρει τα μισά. Άμα είσαι τόσο ντόμπρα, πες τα και όλα καλά.
Άντε, και καλή τύχη στην αντιμετώπιση αυτών των new age προβλημάτων…