WATCHLIST

Ρομαντικές ταινίες, ο εχθρός της σχέσης σου (;)

"Και έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα". Έτσι ήταν το τέλος κάθε παραμυθιού της παιδικής μας ηλικίας και η αρχή της ονειροπόλησης για κάθε μικρό κορίτσι.

Από την Κατερίνα Νανοπούλου

Η ιστορία γνωστή. Η ηρωίδα του παραμυθιού περνάει δύσκολα αλλά στο τέλος κερδίζει τον όμορφο πρίγκιπα που έχει κοπιάσει για να την βρει και να τη διεκδικήσει.

Ακολούθησαν οι ταινίες της εφηβείας μας. Πρώτη και καλύτερη το “10 Things I hate about you” με το “She’s all that” να ακολουθεί. Το “Ημερολόγιο της Μπρίτζετ Τζόουνς”, το “Pretty Woman”  και φυσικά το “Ημερολόγιο”, την απόλυτη ρομαντική ταινία που έχουμε όλες ρίξει κουβάδες δάκρυα. Θα μπορούσα ώρες ολόκληρες να αναφέρω ταινίες αλλά μιας και το σενάριο είναι σε όλες πάνω κάτω το ίδιο, θα σταματήσω εδώ.

Σε γενικές γραμμές (και με κάποιες περιστασιακές αποκλίσεις), κορίτσι γνωρίζει αγόρι αλλά για κάποιο λόγο “χαλάει το γλυκό”. Μη στεναχωριέσαι όμως γιατί μετά από μία σειρά από εμπόδια και κακουχίες ερωτεύονται σφόδρα και πιασμένοι χέρι-χέρι τρέχουν ευτυχισμένοι σε λιβάδια και αγρούς (σε προκαλώ να μου βρεις έστω και έναν άνθρωπο που το έχει κάνει).

Οι άντρες έχουν κατηγορηθεί ότι επηρεάζονται αρνητικά από τις αισθησιακές ταινίες, οι οποίες τους οδηγούν στο να μην έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες στο σεξ. ΄Έχουμε, όμως, πότε αναρωτηθεί τι πρότυπα θέτουν οι ρομαντικές ταινίες για τις προσδοκίες που έχουμε στη σχέση μας; Είναι τελικά οι ρομαντικές κομεντί για τις γυναίκες, ότι είναι οι αισθησιακές ταινίες για τους άντρες;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Όλες έχουμε ονειροπολήσει μία “τέλεια” σχέση βγαλμένη από τον κινηματογράφο, αλλά σχεδόν καμία από εμάς δεν την έχει ζήσει πραγματικά. Τις περισσότερες φορές απογοητευόμαστε όταν ο σύντροφός μας δεν κάνει κάποια μεγάλη ρομαντική κίνηση, όπως να τρέξει μέσα στη βροχή για να μας κυνηγήσει, να παραιτηθεί από τη δουλειά του γιατί του τρώει χρόνο από τη σχέση του, να σταματήσει να μιλάει με τους φίλους του επειδή δεν μας συμπαθούν και να επιτίθεται σε όποιον μας μιλάει άσχημα προκειμένου να μας υπερασπιστεί. Κι αν κάποιο από τα παραπάνω σου φαίνεται γνώριμο, τότε μάλλον είσαι κι εσύ ένα από τα πολυάριθμα “θύματα” των ρομαντικών ταινιών.

Δεν είναι κακό να έχεις υψηλές προσδοκίες για τη σχέση σου και να θέλεις το καλύτερο για τον εαυτό σου. Αλλά να πρόκειται για ρεαλιστικές προσδοκίες. Πράγματα στα οποία να μπορεί να ανταποκριθεί ο σύντροφός σου. Για παράδειγμα, εάν ο σύντροφός σου είναι ένας κλειστός άνθρωπος που δεν είναι εκδηλωτικός, δεν μπορείς να περιμένεις να έρθει κάτω από το παράθυρό σου και να αρχίσει να σου φωνάζει πως σε αγαπάει. Θυμήσου ότι εσύ έτσι τον γνώρισες και τον αγάπησες.

Φυσικά, δε λέω να σταματήσεις να βλέπεις τέτοιου είδους ταινίες. Είναι ό,τι πρέπει για ένα χαλαρό κυριακάτικο μεσημέρι, για ένα βράδυ που θες να μείνεις κουκουλωμένη στον καναπέ σου και να μην κάνεις τίποτα ή για μία εξόρμηση στον κινηματογράφο με τις φίλες σου. Αλλά ήρθε η ώρα να αναρωτηθείς μήπως επηρεάζουν αρνητικά την σχέση σου.

Αυτά που μας δίδαξαν οι ρομαντικές ταινίες:

Η αγάπη πονάει και είναι δύσκολη

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που όταν ένας έρωτας έρχεται στη ζωή σου απλά, τον κοιτάς καχύποπτα. Σαν κάτι να μην πηγαίνει καλά. Το μυαλό σου έχει εκπαιδευτεί να θεωρεί ότι τα καλά πράγματα στη ζωή έρχονται μέσα από δυσκολίες και πρέπει να κατακτηθούν με προσωπικό αγώνα.

Μεγάλες χειρονομίες

Το να μην μπει κάποιος στο αεροπλάνο τελευταία στιγμή επειδή συνειδητοποίησε ότι σε αγαπάει γιατί είναι φυσιολογική αντίδραση; Μήπως δείχνει κάποιον που κάνει σπασμωδικές κινήσεις και παίρνει βεβιασμένες αποφάσεις; Ακόμα κι αν ο σύντροφός σου δεν είναι έτοιμος να γυρίσει τον κόσμο ανάποδα για εσένα, δεν χρειάζεται να το παίρνεις κατάκαρδα. Άλλωστε, είσαι σίγουρη ότι κι εσύ θα έκανες το ίδιο γι’ αυτόν;

Ο ιδανικός

Μερικές φορές δίνεται η εντύπωση ότι ο τέλειος σύντροφος είναι εκεί έξω αλλά φταις εσύ που ακόμα δεν τον έχεις βρει. Είναι κάτι σαν αστικός μύθος. Όλοι μιλάνε για αυτό αλλά κανείς δεν το έχει βρει ακόμα. Το ιδανικό είναι για τον καθένα υποκειμενικό. Ο σύντροφός σου μπορεί να μην είναι ο πρίγκιπας του παραμυθιού αλλά να είναι τέλειος για εσένα.

Η τέλεια σχέση

Όλες οι ταινίες δείχνουν μία εξιδανικευμένη εικόνα των σχέσεων. Καμία όμως δεν δείχνει τι γίνεται “μετά το ηλιοβασίλεμα”. Αφού μπουν οι τίτλοι τέλους. Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι εάν γυρίζονταν sequels για τις ρομαντικές κομεντί θα έπρεπε, μάλλον, να δείχνουν το διαζύγιο. Οπότε, μην απογοητεύεσαι που εσύ με τον σύντροφό σου τσακώνεστε συνέχεια για τα άπλυτα ή πασχίζεις για να είσαι σε μία σχέση. Οι σχέσεις θέλουν δουλειά και φροντίδα.

Φανταστικό σεξ

Κυριολεκτικά φανταστικό. Αποκύημα της φαντασίας. Το ζευγάρι της ταινίας πάντα, μα πάντα, τα βρίσκει κατευθείαν στην κρεβατοκάμαρα. Κάτι που σημαίνει ότι αν εσύ με τον σύντροφό σου δεν έχετε κατευθείαν χημεία στο σεξ, αναρωτιέσαι αν τελικά είναι καλός για εσένα. Μη βιαστείς να απογοητευτείς. Η πλειοψηφία των ζευγαριών χρειάζεται τον χρόνο του μέχρι να γνωρίσει ο ένας τον άλλον, να νιώσει άνετα και να επικοινωνήσει, ακόμα και στο κρεβάτι.

Για περισσότερο ρομαντισμό διάβασε επίσης στο Ladylike

Οι μεγαλύτεροι καλοκαιρινοί έρωτες του σινεμά

Οργάνωσε τον τέλειο χειμωνιάτικο γάμο