LIFE

Το Ladylike απαγγέλλει μία διαφορετική ποίηση

Πολιτισμός υπάρχει παντού. Αυτό θέλουμε να το θυμάσαι. Να το έχεις σαν σκέψη για ό,τι κι αν κάνεις. Πολιτισμός δεν είναι μόνο ο Σεφέρης και ο Ελύτης. Πριν πεις οτιδήποτε δες το βίντεο που ετοιμάσαμε και θα καταλάβεις.

Η λέξη πολιτισμός έχει προέλευση Γαλλική. Είναι ένας σχετικά πρόσφατος νεολογισμός του 18ου αιώνα. Προήλθε από λέξεις ”civilize”, civilizer που χρησιμοποιούνταν από τον 16ο αιώνα.

Η ελληνική λέξη πολιτισμός είναι αρχαία, προέρχεται από τη λέξη πολίτης και σήμαινε τα πολιτικά πράγματα, τη διακυβέρνηση του κράτους. Ως νεοελληνική λέξη, με την καινούργια της σημασία γεννήθηκε κι αυτή στη Γαλλία, όταν ο Αδαμάντιος Κοραής για να αποδώσει στα ελληνικά τον όρο civilization πρότεινε τη λέξη πολιτισμός.

Ο Βρετανός Εθνολόγος Edward Burnet Tylor στην εισαγωγή του βιβλίου του ”ο Πρωτόγονος Πολιτισμός” εισήγαγε την καινοτόμο άποψη ότι ο πολιτισμός αποτελεί έκφραση της ζωής του ανθρώπου και ”σύνθετο σύνολο που περιλαμβάνει τη γνώση, την πίστη, την τέχνη, το νόμο, τα ήθη και τα έθιμα και άλλες δεξιότητες που απέκτησε ο άνθρωπος ως μέλος μιας κοινωνικής ομάδας”.

Διαχώρισε έτσι την έννοια του πολιτισμού από αυτήν της λεγόμενης ”υψηλής κουλτούρας” διευκρινίζοντας παράλληλα ότι ο πολιτισμός δε σχετίζεται με τη βιολογική κληρονομικότητα αλλά διαμορφώνεται σταδιακά από τους κοινωνικούς όρους που τον προσδιορίζουν.

Σε αυτό στεκόμαστε και αυτό πρεσβεύουμε. Η έκφραση της ζωής του ανθρώπου και ό,τι περιλαμβάνει αυτή. Τα άσματα, τα χιτ, τα σουξέ, δεν είναι κομμάτι της ζωής μας;

Πήραμε το σοβαρό μας, βάλαμε τα σεμνά μας και απαγγείλαμε ποίηση. Μία ποίηση πέρα από τα συνηθισμένα. Μία ποίηση διαφορετική. Μία ποίηση που ανατρέπει τα έως τώρα δεδομένα.

Η Δέσποινα Δημά απαγγέλλει ”Και να ‘μουνα

Η Μάριον Παλιούρα απαγγέλλει ”Οκ, δεν τρέχει τίποτα

Η Μαριέτα Χριστοπούλου απαγγέλλει ”Το τίμημα

Η Ιωάννα Μαμάη απαγγέλλει ”Φεγγαρολούλουδα

Η Σάββια Σιάτη απαγγέλλει ”Λάθος κοπελιά

Η Νίκη Χάγια απαγγέλλει ”Αυτά που μου είπε ο Θεός

*Βίντεο: Κωνσταντίνος Τσάκμαζ