Τάρτα με τρία μανιτάρια για φθινοπωρινές αμαρτίες
- 5 ΟΚΤ 2015
Το madameginger.com σας προτείνει μια διαφορετική συνταγή για να ξεκινάτε την κάθε σας μέρα.
Τον Οκτώβριο λοιπόν, η κουζίνα μου γεμίζει με τις γήινες γεύσεις του φθινοπώρου. Ζεστές τάρτες και σούπες, καυτοί καφέδες σε μεγάλες κούπες με αφράτα κέικ και ζεστές σαλάτες με τα μπρόκολα και κουνουπίδια της εποχής. Φέτος στο πρώτο μου φθινοπωρινό τραπέζι, μπήκε στη μέση η αγαπημένη τάρτα με μανιτάρια της μαμάς μου: η ζύμη θριφτή και βουτυρένια και η γέμιση με τρία διαφορετικά μανιτάρια και ελαφριά μπεσαμέλ.
Οι άντρες της παρέας, ήθελαν οπωσδήποτε μια μπύρα και πήρα τηλέφωνο τον beer expert, Πολ Εμμανουηλίδη του Beer & Deli, να με βοηθήσει στην επιλογή της. “Εννοείται με μία Gimbergen Blonde“, μου είπε μόλις του είπα τα συστατικά της μπύρας. “Η οξύτητα της έρχεται σε αντίθεση με τη λιπαρότητα της μπεσαμέλ ενώ η ελαφριά πικράδα του λυκίσκου, σε συνδυασμό με τα γήινα αρώματα του δένουν ιδανικά με την πλούσια, γήινη και σχεδόν κρεατένια γεύση των μανιταριών.” Φυσικά, ο Πολ δεν έπεσε έξω! Η απόλυτη ξανθιά Grimbergen Blonde, μία απαλή ale μπύρα με 6,7% αλκοόλ, η οποία χαρακτηρίζεται από ξανθό λαμπερό χρώμα, πυκνό κρεμώδη αφρό και άρωμα από ώριμα φρούτα με πικάντικες νότες γαρύφαλλου, συνόδευσε με τον καλύτερο τρόπο την τάρτα μας!
Το φθινόπωρο ξεκίνησε πολύ καλά! Έχω ένα πολύ καλό προαίσθημα για τη συνέχεια του αλλά και για τον χειμώνα που ακολουθεί. Φέτος για πρώτη φορά, χάρηκα με το κουβερτάκι που έβγαλα από την πάνω ντουλάπα και με τα μακρυμάνικα μπλουζάκια που χρειάζονται μόλις πέφτει ο ήλιος. Εύχομαι και σε εσάς να σας φέρει γεμάτα τραπέζια και όμορφες στιγμές με τους αγαπημένους σας.
Τάρτα με τρία μανιτάρια
Μερίδες: 6-8, Χρόνος Προετοιμασίας: 1 ώρα, Χρόνος Ψησίματος: 15-20 λεπτά
Υλικά για την ζύμη
125 γρ. αλεύρι
85 γρ. βούτυρο αγελαδινό, παγωμένο σε κύβους
3 κ.σ. νερό κρύο
1 πρέζα αλάτι
Υλικά για τη γέμιση
250 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο
250 γρ. μανιτάρια πλευρώοτους
500 γρ. μανιτάρια λευκά
1 μεγάλο κρεμμύδι
1/2 μάτσα μαϊντανό
Φρέσκο θυμάρι
Αλάτι & Πιπέρι
Ελαιόλαδο
Υλικά για τη μπεσαμέλ
750γρ. Βούτυρο αγελάδας
350γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 ml Γάλα φρέσκο
40 γρ. τριμμένο Κεφαλοτύρι
40 γρ. τριμμένο Κασέρι
1 κρόκο Αυγού
Αλάτι & Φρεσκοτριμμένο Πιπέρι – όλα σε θερμοκρασία δωματίου
Εκτέλεση
1) Ξεκινάμε με την ζύμη της τάρτας. Βάζουμε το αλεύρι και το βούτυρο σε ένα μπολ και δουλεύουμε με τα δάχτυλα μέχρι να γίνει σαν άμμος. Προσθέτουμε μία κουταλιά νερό και το ενσωματώνουμε με τα χέρια. Προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται μέχρι να γίνει ένα ενιαίο ζυμαράκι.
2) Τυλίγουμε με μεμβράνη τη ζύμη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30 τουλάχιστον λεπτά.
3) Ανοίγουμε με ένα πλάστη την ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και την απλώνουμε σε μια ταρτιέρα με διάμετρο περίπου 28 εκ. Ψήνουμε την τάρτα για 10 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC, αφού την έχουμε τρυπήσει καλά με ένα πιρούνι και αφήνουμε στην άκρη.
4) Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Σοτάρουμε μέχρι να γίνει διάφανο.
5) Προσθέτουμε τα μανιτάρια ψιλοκομμένα και σοτάρουμε γυρνώντας τα συνεχώς. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το θυμάρι και αφήνουμε να μαγειρευτούν μέχρι να χάσουν τελείως τα υγρά τους.
6) Παράλληλα σε ένα άλλο αντικολλητικό και βαθύ τηγάνι, φτιάχνουμε την μπεσαμέλ. Ρίχνουμε το βούτυρο, αφήνουμε να λιώσει και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνέχεια με σύρμα συνεχώς, μέχρι να ψηθεί το αλεύρι και να πάρει χρώμα. Ρίχνουμε σταδιακά το γάλα και ανακατεύουμε ζωηρά. Αφού βάλουμε όλο το γάλα, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ.
7) Μόλις πήξει καλά, κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τους 2 κρόκους και το τυρί και ανακατεύουμε πολύ καλά για να ψηθούν τα αυγά από τη θερμοκρασία της σάλτσας.
8) Ανακατεύουμε τα μανιτάρια με την μπεσαμέλ και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν ελαφρώς. Γεμίζουμε την τάρτα και ψήνουμε στους 200oC για 15-20 λεπτά. Αφήνουμε να ξεκουραστεί 10 λεπτά και σερβίρουμε.