Όχι, δεν φταίει για όλα το φεγγάρι
- 4 ΑΠΡ 2015
Η Πανσέληνος φταίει για αυτό το ατύχημα, για τη νοσταλγία που νιώθεις, για περίεργα πράγματα. Μη μου πεις ότι και εσύ κάποια στιγμή δεν έχεις πει κάτι από τα προαναφερθέντα, σε σχετικές συζητήσεις. Σε όλο τον κόσμο υπάρχει η τάση.
Η “φήμη” θέλει την περίοδο του γεμάτου φεγγαριού, να αυξάνονται οι επισκέψεις στα νοσοκομεία, να γίνονται πιο πολλά ατυχήματα, να νιώθει πολύς κόσμος θλίψη, να συλλαμβάνονται περισσότεροι πολίτες. Και όσο κάποιοι συνεχίζουμε να πιστεύουμε αυτά και άλλα τόσα, τόσο οι επιστήμονες προσπαθούν να βγάλουν μια άκρη και κυρίως να υπενθυμίσουν ότι λέμε… βλακείες.
Πολλές έρευνες έχουν γίνει για να συμπεράνουν ότι δεν υπάρχει καμία ιδιαίτερη αλλαγή στη συμπεριφορά των ανθρώπων, όταν το φεγγάρι είναι γεμάτο συγκριτικά με όταν δεν είναι.
Μια αυτές των τελευταίων ετών, έγινε για να διαπιστώσει αν υπάρχει κάποιος συσχετισμός πανσέληνου και επισκέψεων στο νοσοκομείο. Η μελέτη έγινε σε νοσοκομείο της Ισπανίας και αφορούσε τα περιστατικά γαστρορραγίας. Και μάντεψε, διαπιστώθηκε μια μικρή αύξηση!
Όμως. Ναι, υπάρχει και όμως. Τα στοιχεία, καθώς παρουσίαζαν ενδιαφέρον, εξετάστηκαν εκ νέου από τον αστρολόγο του Πανεπιστημίου California – Los Angeles, Jean-Luc Margot.
Αυτό που ο Margot συμπέρανε ήταν ότι τελικά η αύξηση των συγκεκριμένων περιστατικών δεν είχαν σχέση με το φεγγάρι.
Απέδωσε, μάλιστα, το συμπέρασμα της αρχικής έρευνας, στο ότι υπάρχει αυτή η τάση να πιστεύεται ότι το φεγγάρι μας προκαλεί κάτι. Με λίγα λόγια, ότι οι ερευνητές ήταν προκατειλημμένοι.
“Το φεγγάρι είναι αθώο” λέει χαρακτηριστικά ο Margot. Αντίθετα, εμείς είμαστε αυτοί που σε μια δύσκολη μέρα που τυχαίνει να πέφτει σε πανσέληνο, αποδίδουμε τα πάντα εκεί. Αν κάποια άλλη μέρα του μήνα είναι εξίσου κακή, δεν τη συσχετίζουμε με κάτι. Είμαστε επιλεκτικοί και κρατάμε όποια πληροφορία μας βολεύει, λέει ο Margot εν ολίγοις. Άσε το φεγγάρι λοιπόν να κάνει την όμορφη δουλειά του και σταμάτα να το κατηγορείς.