Πώς να σταματήσεις το ψυχαναγκαστικό shopping
- 16 ΜΑΙ 2016
Είναι 5 το απόγευμα Παρασκευής και έχεις ένα ραντεβού που σε αγχώνει ή μόλις έλαβες μία κακή κριτική για ένα πρότζεκτ στη δουλειά που έβαλες πολύ κόπο. Πώς θα αρχίσεις το Σαββατοκύριακο με καλύτερη διάθεση και αυτοπεποίθηση; Ε, ψώνια, φυσικά -τουλάχιστον εμείς έτσι φτιάχνουμε τη διάθεσή μας.
Παρά την προσωρινή ευχαρίστηση που προσφέρει μία καινούρια αγορά, κρατάει πολύ λίγο συνήθως, αφού τα πραγματικά προβλήματα που μας προκαλούν δυσαρέσκεια έχουν αγνοηθεί και τη θέση τους έχουν πάρει ρούχα και αξεσουάρ. Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα όταν οι τραπεζικοί μας λογαριασμοί έρχονται παραφουσκωμένοι από κάθε προσωρινή επιθυμία ή κακή διάθεση και έτσι τα χρήματα δεν αρκούν για πραγματικά σημαντικά πράγματα (δημητριακά για μεσημεριανό -καθόλου chic).
Δυστυχώς, ούτε κι εμείς έχουμε ανοσία σε αυτό το φαινόμενο -έτσι κι αλλιώς οι πειρασμοί καραδοκούν- αλλά έχουμε μερικά κόλπα που μπορούν να βοηθήσουν τη κατάσταση. Δες παρακάτω για να ανακαλύψεις αν τα ψώνια σου είναι ψυχαναγκαστικά και μάθε πώς να σταματήσεις την κακή συνήθεια μια και καλή.
Ψυχαναγκαστικά ψώνια (ή emotional shopping):
Το φαινόμενο του emotional shopping συμβαίνει όταν αγοράζεις κάτι το οποίο δεν χρειάζεσαι και μερικές φορές δεν θέλεις πραγματικά, αποτέλεσμα έντονου στρες, βαρεμάρας, ανασφάλειας, στενοχώριας, κλπ.
Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να θέλεις να ανταμείψεις τον εαυτό σου που και που αλλά, αν αυτό γίνει εβδομαδιαία ή και καθημερινή συνήθεια, είναι καλύτερο να σκεφτείς τα συναισθήματα που κρύβονται πίσω από αυτή την επιθυμία. Υπάρχει κάτι το οποίο σε στενοχωρεί και προσπαθείς να το καλύψεις; Νιώθεις πιο ανασφαλής απ’ ότι συνήθως και ίσως προσπαθείς να ανακτήσεις την αυτοπεποίθησή σου με νέα, στιλάτα αντικείμενα; Δεν έκανες και κανένα έγκλημα, αλλά δεν είναι η λύση που ψάχνεις.
Συμπτώματα:
1. Νιώθεις τις ενδορφίνες να βρίσκονται σε έξαρση με το που κάνεις μία αγορά
2. Νιώθεις άγχος και ενοχές τη στιγμή που κάνεις μία αγορά
3. Λες ψέμματα ή κρύβεις τις αγορές που έκανες από τους κοντινούς σου ανθρώπους
4. Έχεις μία ολόκληρη ντουλάπα γεμάτη από ρούχα που δεν έχεις φορέσει ποτέ
5. Βάζεις προτεραιότητα τα ψώνια από το να πληρώνεις τους λογαριασμούς σου
Αν μπορείς να βρεις στον εαυτό σου ένα ή περισσότερα από τα συμπτώματα παραπάνω, πιθανότατα κάνεις ψυχαναγκαστικά ψώνια. Παρ’ όλα αυτά, το να ανταμείβεις τον εαυτό σου πολλές φορές όταν είσαι χαρούμενη ή ενθουσιασμένη επίσης μετράει στα συμπτώματα και ίσως είναι πιο δύσκολο να το συνειδητοποιήσεις αφού φαίνεται ως εντελώς θετικό. Το κλειδί είναι να διαχωρίζεις κάθε συναίσθημα όταν νιώθεις έντονη επιθυμία να ψωνίσεις.
Πώς να συγκρατήσεις τα ψυχαναγκαστικά ψώνια:
1. Αγνόησε την παρόρμηση για ψώνια με τον κανόνα των 24 ωρών.
2. Μείωσε τον πειρασμό με το να διαγράψεις το e-mail σου από newsletters και να μπλοκάρεις sites για online shopping.
3. Αντικατάστησε τα ψώνια με ένα χόμπι
4. Αντάμειψε τον εαυτό σου για τις επιτυχημένες σου προσπάθειες
Αυτοί είναι μερικοί εύκολοι κανόνες που μπορείς να ακολουθήσεις και να αποφύγεις να κάνεις αγορές που δεν χρειάζεσαι. Ο κανόνας για τις 24 ώρες επιβάλει το να μην ψωνίσεις παρορμητικά και να σκεφτείς την αγορά που θέλεις να κάνεις για τουλάχιστον 24 ώρες. Κατά τη διάρκεια αυτών θα συνειδητοποιήσεις οποιοδήποτε συναίσθημα κρύβεται πίσω από την επιθυμία σου να ψωνίσεις και να κάνεις χώρο για λογική. Αν τα ψώνια είναι εδώ και χρόνια το αγαπημένο σου χόμπι θα πρέπει να βρεις κάτι καινούριο για να γεμίσεις τον χρόνο σου. Τι είναι αυτό που ήθελες πάντα να κάνεις και δεν το έκανες ποτέ; Χρησιμοποίησε τον ελεύθερό σου χρόνο για κάτι νέο.
Τέλος, μην φοβάσαι να επιβραβεύσεις τον εαυτό σου για την επιτυχία σου. Όσο προσέχεις τις αγορές που κάνεις, σε συνδυασμό με τις νέες σου αρχές, δεν υπάρχει τίποτα λάθος με το να κάνεις στον εαυτό σου ένα μικρό δωράκι που ήσουν τόσο προσεκτική ή όταν πραγματικά χρειάζεσαι κάτι καινούριο.