Οδηγός επιβίωσης για τα Χριστούγεννα
- 25 ΔΕΚ 2016
Καταρχάς, καλώς όρισες στη "σκοτεινή πλευρά". Κατά δεύτερον, να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα. Όσοι βαριόμαστε τα Χριστούγεννα έχουμε ψυχή, καρδιά και αισθήματα. Δεν πνίγουμε γατάκια στον ελεύθερό μας χρόνο και δεν βάζουμε φωτιά στα παιχνίδια ανυποψίαστων νηπίων.
Απλά δεν μας αρέσει η συγκεκριμένη γιορτή. Συχνά την έχουμε συνδέσει με κακές αναμνήσεις. Άλλοι “πνιγόμαστε” από την διακόσμηση και την περιρρέουσα υπερβολή σε όλα, από τα ψώνια, ως το φαγητό στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Άλλοι απλώς δεν εκτιμούν καμία γιορτή – κι αυτό είναι δικαίωμά τους. Ειδικά για την περίπτωση των Χριστουγέννων, οι παθόντες έχουμε εντοπίσει έναν συγκεκριμένο τρόπο αντιμετώπισης κάθε αιτίου το οποίο μας αποτρέπει από το να περάσουμε καλά ολόκληρη την εορταστική περίοδο. Εφαρμόστε τον κατά περίπτωση και το νέο έτος θα σας βρει ψυχικά αβλαβείς.
Αίτιο: Στολισμός όλο και νωρίτερα
Αντιμετώπιση: Όσο πιο γρήγορα το αποδεχθείς, τόσο καλύτερα θα περάσεις.
“Κάθε χρόνο έρχονται και νωρίτερα”. Ακόμα κι αν δεν ασχολείσαι καθόλου με θέματα όπως η γιορτινή διακόσμηση του χώρου σου, θα έχεις παρατηρήσει ότι, εκεί που άλλες χρονιές ο κόσμος στόλιζε αρχές Δεκέμβρη, τώρα οι προετοιμασίες ξεκινούν από τα τέλη Οκτώβρη. Αυτή η τάση ήρθε στην Ελλάδα από την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου οι υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές και ο στολισμός των μεγάλων καταστημάτων ξεκινούν εκείνη την εποχή. Επί της ουσίας δεν άλλαξε κάτι, καθώς η “προ-εορταστική” περίοδος είναι εξ ορισμού πιο light στην ψυχή του Christmas Hater απ’ ό,τι η κανονική εορταστική περίοδος. Οι “παρενέργειες” που σε επηρεάζουν άμεσα συνίστανται κυρίως στον πολλαπλασιασμό των καλεσμάτων σε φιλικά σπίτια για πίτσα, κουραμπιέδες και συλλογικό στολισμό δέντρου. Μια λύση είναι να μην πηγαίνεις εκεί όπου σε καλούν για να στολίσετε το δέντρο. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, μπορείς απλά να πηγαίνεις, να κρεμάς δυο μπάλες “για το καλό” και με την δικαιολογία “εγώ παιδιά δεν ξέρω από διακόσμηση” (το οποίο στη δική μου περίπτωση για παράδειγμα ισχύει) και ακολούθως να αφιερώνεις το υπόλοιπο βράδυ σε οτιδήποτε δεν σχετίζεται άμεσα με τη χριστουγεννιάτικη προετοιμασία. Δεν χρειάζεται να (κατα)κρίνεις όσους αγαπούν τη γιορτή αυτή. Έχουν τους λόγους τους κι εσύ έχεις τους δικούς σου. Μην το κάνεις θέμα και προχώρα.
Αίτιο: Διακόσμηση στα όρια της επιληψίας
Αντιμετώπιση: Κάνε ότι δεν βλέπεις κι όπου μπορείς πες “στοπ”
Σε “χαλάνε” όλα. Από τον στολισμό των δρόμων ως τον πάνινο Άγιο Βασίλη που κρέμεται στην πόρτα του γκαράζ των γονιών σου. Όσο εντυπωσιακοί κι αν είναι οι χριστουγεννιάτικοι στολισμοί οπουδήποτε, εσύ θέλεις να κλείσεις τα μάτια σου για να μη βλέπεις τις αλλεπάλληλες εκρήξεις χρυσού, κόκκινου και πράσινου μέσα από δέντρα, γιρλάντες, στολίδια και εκατομμύρια μπιμπελό και λαμπάκια. Σε επίπεδο δημόσιου στολισμού, σκέψου ότι για λίγο χρονικό διάστημα οι δρόμοι θα είναι καλύτερα φωτισμένοι, οπότε ο διάκοσμος θα έχει χρηστική αξία. Όσον αφορά στο δικό σου σπίτι, μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε εκατοντάδες διακοσμητικές λύσεις που δεν θα κάνουν το σαλόνι σου να θυμίζει ανσάμπλ του Γιάννη Φλωρινιώτη. Βρες απλά ξύλινα ή πάνινα στολίδια και βάλε όσα νομίζεις ότι χρειάζονται. Ή μην βάλεις καθόλου. Δεν υπάρχει τίποτα κακό σ’ αυτό.
Τα δύσκολα, για μένα, εντοπίζονται στον χώρο εργασίας. Στην παλιά μου δουλειά για παράδειγμα, είχα μια συνάδελφο η οποία στόλιζε δεντράκι στο σημείο όπου ενωνόταν τα γραφεία μας και επέλεγε πάντα λαμπάκια που αναβόσβηναν πάρα πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα να θέλω να σπάσω το δέντρο, τα λαμπάκια και, ενίοτε, το γραφείο. Κακώς δεν το έκανα, σε κάθε περίπτωση, στον χώρο εργασίας, αν κάποιο κομμάτι της διακόσμησης είναι στ’ αλήθεια ενοχλητικό, μίλα. Καλή η τακτική “κάνω ότι δεν βλέπω και προσποιούμαι ότι είναι φυσιολογικό για ένα σπίτι να πιρπιρίζει”, αλλά πρέπει να μπορούμε να δουλέψουμε.
Αίτιο: Χριστουγεννιάτικη μουσική
Αντιμετώπιση: Κλείσε το ραδιόφωνο.
Όταν ο τρόμος παίρνει τη μορφή του George Michael με οξυζεναρισμένο μαλλί, τότε αντιμετωπίζεται μόνο με το κουμπί “off”. Σε όλους μας αρέσει το ραδιόφωνο. Μας κάνει παρέα παντού, ωστόσο την εορταστική περίοδο μπορεί να γίνει ανυπόφορο ακόμα και για όσους αγαπούν τα Χριστούγεννα. Κάνε την καρδιά σου πέτρα, αποχαιρέτησε για λίγο τους αγαπημένους σου ραδιοφωνικούς παραγωγούς και παίξε τη δική σου μουσική, αν δεν θέλεις να βλέπεις τους Wham στον ύπνο σου μέχρι και των Φώτων.
Αίτιο: Πανικός στα μαγαζιά
Αντιμετώπιση: Δεν υπάρχει τίποτα που να μην λύνεται με τις online αγορές.
Ό,τι κι αν ψάχνεις, θα το βρεις. Ένα τμήμα από τα χριστουγεννιάτικα δώρα το έχω ψωνίσει ήδη, κι ας είναι ο πανικός στα μαγαζιά η τελευταία αιτία για την οποία δεν συμπαθώ τα Χριστούγεννα.
Αίτιο: Τα Χριστούγεννα σου πατάνε κάτω τα συναισθήματά σου και βγάζουν προς τα έξω την συλλογική υποκρισία του κόσμου
Αντιμετώπιση: Εδώ δεν αρκεί μια φράση. Ίσως να είναι αργά για να αντιμετωπίσεις τη φετινή “χριστουγεννιάτικη λαίλαπα”, σε κάθε περίπτωση όμως, αξίζει να το προσπαθήσεις. Βαριέσαι, σιχαίνεσαι, μισείς τα Χριστούγεννα γιατί έχεις κακές αναμνήσεις από αυτά, στην παιδική, εφηβική ή ενήλικη ζωή σου. Μια ανθρώπινη απώλεια, περίεργες οικογενειακές καταστάσεις, ασθένειες και άλλοι λόγοι για τους οποίους θέλεις τα Χριστούγεννα να παραμείνουν στο παρελθόν είναι απολύτως αποδεκτοί. Ίσως, όμως, έχει έρθει η ώρα να φτιάξεις τα Χριστούγεννά σου όπως τα θέλεις εσύ, ώστε να μην θυμίζουν σε τίποτα όλα όσα πασχίζεις να ξεχάσεις. Από τη διακόσμηση ως τους καλεσμένους και το μενού, άφησε πίσω ό,τι σε βαραίνει και σε καταπιέζει και βάλε τους δικούς σου όρους. Αν δεν σ’ αρέσει, μην τα αποκαλέσεις καν Χριστούγεννα. Φτιάξ’ τα, όμως, για σένα και ζήστα για σένα.
Αν αυτό που σε ενοχλεί πέρα και πάνω απ’ όλα είναι η υποκρισία, ότι 360 μέρες το χρόνο ο περισσότερος κόσμος δεν δίνει σημασία στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και, γενικότερα, σε οτιδήποτε γίνεται αποδέκτης μαζικής φιλανθρωπίας τα Χριστούγεννα, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να μην ρίχνεις το φταίξιμο στη γιορτή, αλλά στους ανθρώπους που έχουν επιλέξει να την ζουν με αυτόν τον τρόπο, βοηθώντας επιλεκτικά και όχι καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Μισείς τη χριστουγεννιάτικη υποκρισία; Αναίρεσέ την, βοηθώντας όλο τον χρόνο. Σε ενοχλεί που τη λένε “γιορτή της αγάπης” χωρίς αυτό να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητά; Άλλαξέ το. Για σένα, έστω. Και θα δεις ότι στην πορεία, τα Χριστούγεννα από μόνα τους δεν θα σε εκνευρίζουν. Θυμήσου τι έχει πει ο Morrissey: It takes guts to be gentle and kind. Αν τα καταφέρεις, ίσως αποδεχθείς πλήρως τη συγκεκριμένη γιορτή κι έτσι κάνεις τη ζωή σου – αλλά και τις ζωές των άλλων – πιο εύκολες.