Λίστα καλεσμένων: Συμβουλές για να την φτιάξεις σωστά
- 31 ΙΑΝ 2017
Θα μπορούσε να είναι πολύ απλό και διασκεδαστικό, γιατί στην ουσία το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να καθίσετε με τον αγαπημένο σας και να φτιάξετε μια λίστα με τα ονόματα των φίλων και συγγενών που θέλετε να καλέσετε στον γάμο σας. Επειδή όμως εκτός από τα ''θέλω'' υπάρχουν και τα ''πρέπει'' και επειδή οι περισσότεροι γάμοι είναι οικογενειακή υπόθεση, που σημαίνει πως οι γονείς είθισται να καλούν φίλους και συγγενείς, εκεί είναι που τα πράγματα αρχίζουν να περιπλέκονται.
Για να προλάβετε λοιπόν την κατάσταση πριν ξεφύγει από κάθε έλεγχο, και για να μην «τρελαθείτε», κάντε ένα απλό σχεδιάγραμμα ξεκινώντας από την αρχή με τη βοήθεια του Yes I do.gr.
1. Πόσοι θα είναι οι καλεσμένοι. Είναι πολύ σημαντικό να αποφασιστεί ο τελικός αριθμός εξαρχής, ο οποίος εξαρτάται βέβαια από το διαθέσιμο budget.
2. Αποφασίστε αν όλοι οι καλεσμένοι του γάμου θα είναι καλεσμένοι και στη δεξίωση. Αν όχι, θα πρέπει να τυπώσετε ξεχωριστές κάρτες και να τις στείλετε μαζί με το προσκλητήριο σε όσους είναι καλεσμένοι και στα δύο, ή να τους επισημάνετε προφορικά.
3. Πόσοι καλεσμένοι αντιστοιχούν σε κάθε πλευρά. Συνήθως, αν μιλάμε για έναν αριθμό 200 καλεσμένων, οι 100 αντιστοιχούν στο ζευγάρι και τους υπόλοιπους 100 τους μοιράζονται οι γονείς.
4. Αποφασίστε ποιοι πληρώνουν για ποιους. Εφόσον γνωρίζετε το τελικό κόστος κατ’ άτομο, ανακοινώστε το στους γονείς και αν συμφωνούν, το πιο σύνηθες είναι κάθε πλευρά να πληρώνει για τους ”δικούς” της καλεσμένους.
5. Κάντε μια ομαδοποίηση. Χωρίστε δηλαδή τους καλεσμένους σε κατηγορίες, π.χ. φίλοι παιδικοί, φίλοι από το σχολείο, φίλοι από τη δουλειά, ξαδέρφια κλπ. Έτσι σίγουρα δεν θα ξεχάσετε κανέναν και θα έχετε σχεδόν έτοιμο και το πλάνο θέσεων.
6. Κάντε μια ξεχωριστή λίστα ”προτεραιότητας”. Καταγράψτε δηλαδή τα άτομα που θέλετε οπωσδήποτε να καλέσετε και μια συμπληρωματική με τα άτομα που είναι ”υπό σκέψη”. Έτσι, όταν αρχίσετε να ανακοινώνετε τον γάμο και να παίρνετε τις πρώτες απαντήσεις, τα τυχόν κενά που θα προκύψουν εγκαίρως μπορούν να καλυφθούν από την εφεδρική λίστα.
7. Βάλτε ένα όριο εξαρχής στους γονείς σας και σε εσάς τους ίδιους για να αποφύγετε τις παρεξηγήσεις. Άνθρωποι που θα συναντήσετε για πρώτη φορά, φίλοι και συγγενείς που δεν θυμάστε από πότε έχετε να τους δείτε, όσοι δεν σας είναι ιδιαίτερα συμπαθείς, ή άνθρωποι τους οποίους για κάποιο λόγο νιώθετε υποχρεωμένοι να καλέσετε, είναι οι πρώτοι που εξαιρούνται από τη λίστα. Μην ξεχνάτε σε καμία περίπτωση πως πρόκειται για τον δικό σας γάμο και εσείς αποφασίζετε.
8. Διευκρινίστε τον αριθμό ατόμων που έχετε υπολογίσει ανά καλεσμένο. Αν πρόκειται για οικογένεια, ζητήστε εγκαίρως να σας επιβεβαιώσουν αριθμό, αν πρόκειται για φίλες ή φίλους single, υπολογίστε ένα επιπλέον άτομο για συνοδό.
9. Αποφύγετε όσο μπορείτε τις προσθαφαιρέσεις της τελευταίας στιγμής. Γιατί έτσι η λίστα δε θα τελειώσει ποτέ, θα ξεφύγει από κάθε έλεγχο παρασύροντας μαζί και το budget.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ YES I DO.GR