Οι φωτογραφίες αυτής της 20χρονης είναι η απόδειξη ότι δε χρειάζεται να είσαι τέλεια
- 20 ΦΕΒ 2017
Δεν νομίζω πως υπάρχει κάποια γυναίκα που να ξέρει καλύτερα από εκείνες που δουλεύουν ως μοντέλα, το πόσο αυστηρά είναι τα standards ομορφιάς στη σύγχρονη κοινωνία. Στην προσπάθεια να μην πέσουμε στην παγίδα της τυφλής υπακοής σε αυτά, συμβάλλει και η Emily Bador.
To 20χρονο μοντέλο από τη Μεγάλη Βρετανία μιλούσε ανέκαθεν ανοιχτά για τα πρότυπα που επικρατούν στη βιομηχανία της μόδας και θέλουν τη γυναίκα “τέλεια”. Η ίδια έχει παλέψει αρκετά ώστε να αποδεχτεί τον εαυτό της όπως είναι και φροντίζει να κοινοποιεί αυτό της το ταξίδι προς την αυτοπεποίθηση, θέλοντας να εμπνεύσει όλες μας να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση.
Δημοσίευσε λοιπόν μια φωτογραφία της στην οποία ποζάρει με τα εσώρουχα, αφήνοντας εκτεθειμένη την κοιλιά της, με τις δίπλες που όλες έχουμε, και τρίχες στη μασχάλη της.
Η λεζάντα γράφει “Δε χρωστάς σε κανέναν να είσαι τέλεια. Δεν αξίζεις λιγότερο επειδή δεν έχεις επίπεδη κοιλιά. Δεν αξίζεις λιγότερο επειδή δεν ξυρίζεις τις μασχάλες σου. Δεν είσαι λιγότερο όμορφη επειδή έχεις σημάδια, ραγάδες, έκζεμα, ακμή. Βαρέθηκα όλη αυτή την αντικειμενοποίηση των γυναικείων κορμιών και το πόσο φαινομενικά εντάξει είναι να καθορίζεται η αξία μιας γυναίκας με βάση την εμφάνισή της. Αν σε νοιάζει τόσο που εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος έχουμε δίπλες στην κοιλιά, σημάδια, έκζεμα, τρίχες στη μασχάλη, κλπ, τότε δεν έχω καθόλου χρόνο για σένα. Βαρέθηκα το μίσος για να είμαι ειλικρινής.[…]”.
Λίγο καιρό πριν, η Emily είχε ανεβάσει μία φωτογραφία της με “πριν και μετά”, δείχνοντας μια αρκετά μεγάλη διαφορά στο κορμί που είχε το 2015 και αυτό που έχει σήμερα.
Η ίδια γράφει: “[…]Είχα πάντα θέματα με το σώμα μου, αλλά από τότε που έγινα μοντέλο, κορυφώθηκαν. Στη δουλειά, πάντα ένιωθα ότι δεν ανήκω εκεί, ήμουν πάντα κοντή και από διαφορετικές φυλές. Έκανα μόντελινγκ για περισσότερο από ένα χρόνο και όταν πήγαινα στα castings είχα φοβερή ανασφάλεια. Κάθε φορά που δεν με έπαιρναν τηλέφωνο αναρωτιόμουν γιατί. Ήμουν πολύ χοντρή; Το 2015 έπαθα εμμονή με τις αναλογίες μου και τα νούμερα των ρούχων. Έκανα γυμναστική κάθε μέρα και δεν κοίταζα καν τους υδατάνθρακες,πόσο μάλλον να τους φάω κιόλας. Άρχισαν να αρρωσταίνω, να ζαλίζομαι, να εξουθενώνομαι. Έφτασα σ’ ένα σημείο που είχα καθημερινά κρίσεις πανικού για το πώς θα ντυθώ και δε μπορούσα καν να σηκωθώ απ’ το κρεβάτι μου από φόβο μήπως δω το είδωλό μου στον καθρέφτη.
Εκείνη την περίοδο είχα την περισσότερη δουλειά που είχα ποτέ και ταξίδευα σε όλο τον κόσμο, γεγονός που με έκανε να πιστεύω ότι “όσο πιο αδύνατη είμαι, τόσο περισσότερη δουλειά θα έχω”. Το μίσος για τον εαυτό μου έγινε τόσο υπερβολικό που ήξερα ότι κάτι έπρεπε να αλλάξει. Πήρα τον χρόνο μου και τελικά ξεκίνησα να δουλεύω στο πώς να αγαπήσω τον εαυτό μου”.
Σήμερα, μετά από πολύ καιρό ένιωσα καλά με τον εαυτό μου το πρωί. Κάποιες φορές παλεύω με το να ντυθώ, ή όταν με βλέπω στον καθρέφτη ακόμα νιώθω άσχημα καμια φορά κι έχω πού και πού κρίσεις πανικού, αλλά το παλεύω. Καμια φορά ξεχνάω πως το να αγαπάς τον εαυτό σου είναι ένα ταξίδι.
Πρέπει να απαιτήσουμε από το σύστημα αυτό να αλλάξει. Χρειαζόμαστε τη διαφορετικότητα, όλα τα σώματα, με διαφορετικές ικανότητες, σχήματα, χρώματα, μεγέθη, φύλα και ηλικίες. Η διαφορετικότητα είναι πολύ σημαντική. Η εκπροσώπηση είναι πολύ σημαντική.”