Σε λίγες μέρες θα υιοθετήσεις ένα σκυλάκι. Βάζεις στοίχημα
- 10 ΜΑΙ 2017
Αν τυχόν ανήκεις σε όποια άλλη κατηγορία και δη σε εκείνη που είχες πάρει κάποτε ένα τετράποδο, το οποίο στη συνέχεια εγκατέλειψες, παρακαλώ να προσπεράσεις. Θα χάσεις την ώρα σου, όπως θα χάσω και εγώ τη δική μου με το να σου εξηγήσω τι έχεις κάνει λάθος.
Από την Ανδρονίκη Μπάκουλη
Με αφορμή το διήμερο #wearebetterwithpets που διοργανώνει το Costa Navarino, από τις 19 έως τις 21 Μαΐου προκειμένου να συνδυάσει τις βουτιές στις παραλίες του Ιονίου με την ενημέρωση για την Νavarino Pet Community (την πρωτοποριακή ενέργεια δημιουργίας καταφύγιου για αδέσποτα, στο χώρο του θέρετρου) και ιδανικά, με την υιοθεσία ενός εκ των τετράποδων που φιλοξενούνται στο χώρο, ζητήσαμε από δυο ειδικούς να μας εξηγήσουν τι σημαίνει στην πράξη, το να αναλαμβάνεις τη φροντίδα ενός κατοικίδιου.
Ο Θοδωρής Τριάντης είναι ιδιοκτήτης του Ελληνικού Κέντρου Εκπαίδευσης Σκύλων και εκπαιδευτής από το 1983 “τότε που στην Ελλάδα ήμασταν 6 οι εκπαιδευτές και πλέον οι νόμιμοι, εγγεγραμμένοι φτάνουν τους 100”. Θα είναι καλεσμένος στο διήμερο της Navarino Pet Community, όπου “θα ασχοληθώ με δυο ενότητες. Κατ’ αρχάς, την ενημέρωση για όσα έπονται της υιοθεσίας, κάποιες βασικές αρχές εκπαίδευσης, την ερμηνεία της συμπεριφοράς του σκύλου και τη γλώσσα του σώματος. Δεύτερον, θα γίνει ενημέρωση των υποψήφιων ιδιοκτητών για τις ανάγκες φροντίδας, αλλά και τις υποχρεώσεις τους”.
Στα “πρέπει” της λίστας που αφορά τη βασική εκπαίδευση ανήκει “η διατροφή, δηλαδή το πόσο πρέπει να τρώει ένας σκύλο και πότε, την ανάγκη να ορίζεται ένας χώρος για εκείνον, τι περιλαμβάνει η περιποίηση του που εν πολλοίς περιλαμβάνει ό,τι και η περιποίηση του εαυτού μας, αλλά και τους κανόνες υγιεινής που αφορούν τις φυσικές ανάγκες του ζώου. Ο στόχος είναι να ενημερωθούν οι ιδιοκτήτες, για το πώς μπορούν να συζήσουν αρμονικά με το σκύλο. Τους κανόνες συμβίωσης, αν προτιμάς”.
Στα βασικά είναι ότι “οφείλεις να μαζεύεις τα περιττώματα, να μην το αφήνεις να γαβγίζει ώρες κοινής ησυχίας, να μην το αφήνεις να τρέχει σε παιδικές χαρές, συν μια σύντομη αναφορά στη νομοθεσία”, που πια είναι πιο αυστηρή για την κακοποίηση και την αμέλεια.
Παρατηρεί αλλαγές στη συμπεριφορά των Ελλήνων, ως προς τα κατοικίδια τους; “Έχω την αίσθηση πως υπάρχει πια, μια υπερβολή. Τι θέλω να πω: μου έχουν τύχει άνθρωποι, οι οποίοι έχουν πάρει σκύλους από το δρόμο ή από φιλοζωικά σωματεία και τις ώρες που εργάζονται, το αφήνουν στο μπαλκόνι. Όταν λέω “μπαλκόνι” εννοώ ότι έχει τέντες, πως είναι καθαρό. Είναι ο χώρος που ζουν και οι ίδιοι. Ή σε ταράτσες, οι οποίες είναι διαμορφωμένες σαν κήποι. Αυτό δεν έχει σχέση με το να το αφήνουν σε ένα κλουβί ή αλυσοδεμένο, μέσα στη βρώμα. Σε γενικές γραμμές, αυτές οι περιπτώσεις έχουν ελαττωθεί, διότι είναι πιο ξεκάθαροι οι νόμοι και περισσότερες οι καταγγελίες. Υπάρχουν βέβαια, ακόμα αυτοί που έχουν ένα ζώο, αλλά δεν το βάζουν σπίτι τους. Το αφήνουν απ’ έξω, το ταΐζουν, το φροντίζουν, αλλά αν προκύψει κάποιο θέμα, λένε πολύ εύκολα το “δεν είναι δικός μου”.
Επειδή έρχεται και καλοκαίρι, εξηγεί ότι “ο σκύλος επιτρέπεται στις παραλίες και σε όλους τους δημόσιους χώρους, εφόσον έχει λουρί”. Στη θάλασσα πάλι, απαγορεύεται να μπει “εάν στην παραλία υπάρχει έστω ένας ακόμα λουόμενος, ο οποίος μπορεί να σου δημιουργήσει πρόβλημα”.
Τονίζει ότι “στις ράτσες είναι πιο… ευσυγκίνητος ο κόσμος. Εννοώ πως αν δεις τους σκύλους που εγκαταλείπονται, στη συντριπτική πλειοψηφία είναι ημίαιμα. Για αυτό και οι υιοθεσίες πρέπει να γίνονται προσεχτικά”.
Τα γέρικα σκυλιά μαθαίνουν ΚΑΙ νέα κόλπα
Το “δεν μπορείς να μάθεις σε γέρικο σκυλί, νέα κόλπα” του Σέξπιρ, δεν ανταποκρίνεται 100% στην πραγματικότητα. “Όλα εξαρτώνται από το τι θες να του μάθεις”. Έδωσα ως παράδειγμα, το δικό μου σύντροφο.
Να σου συστήσω τον Μπέμπη, 8 χρόνων
Εξήγησα πως πέρασε τα δυο πρώτα χρόνια της ζωής του στο δρόμο και από τότε είναι φοβικός, σε ό,τι αφορά τη συναναστροφή του με άλλα ζώα. Τον ρώτησα αν μπορούμε να κάνουμε κάτι, για να γίνει η βόλτα πιο απλή υπόθεση -και να γλιτώσω την εξάρθρωση ωμοπλάτης. “Η ηλικία του δικού σου σκύλου είναι τέτοια που ίσως να μπορεί να λειτουργήσει η αλλαγή συμπεριφοράς που θες. Η διόρθωση συμπεριφοράς έχει να κάνει με το χαρακτήρα του κάθε σκύλου -όπου ανήκει και η αντίληψη του-, τα φυλετικά χαρακτηριστικά, τις εμπειρίες του και το χρόνο που θα του αφιερώσεις. Ναι, η διαδικασία είναι ακριβώς η ίδια με αυτή που ακολουθείτε με τα παιδιά”.
Μας έδωσε και ένα… αντί-παράδειγμα. “Είχα πελάτη που μου ζήτησε να δουλέψουμε το να μην ανεβαίνει ο σκύλος στο κρεβάτι. Του είπα τι έπρεπε να κάνει και μου απάντησε “πώς θα το κάνω αυτό; Αφού η γυναίκα μου θέλει να τον ανεβάζει”. Αντιλαμβάνεσαι ότι έτσι, δεν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα”.
Αυτό που του ζητούν πιο συχνά “είναι το πώς να ζουν μαζί και να μάθει ο σκύλος τη βασική υπακοή. Έπειτα είναι η διόρθωση προβλημάτων, όπως η επιθετικότητα και οι φοβίες, η αποφυγή δηλητηριασμένης τροφής και μετά το πώς να κάνουν τους σκύλους τους, φύλακες. Θα σου πω και ένα πέμπτο που έχει προκύψει τελευταία: πώς να μάθουν τους σκύλους να περνούν καλά με τα παιδιά τους”. Ναι, υπάρχει ελπίδα.
Για τη φροντίδα, εμπιστεύσου τον ειδικό
Όσοι ζήσετε την εμπειρία του event #wearebetterwithpets στην Costa Navarino και αποφασίσετε να αυξηθεί κατά ένα μέλος η οικογένεια σας, η AussiePetMobileGR θα αναλάβει επιτόπου το κούρεμα και την περιποίηση του νέου φίλου που μόλις υιοθετήσατε, για να τον παραλάβετε καθαρό και φροντισμένο. Η εταιρία που βρίσκεται στην Ελλάδα από το 2011, ασχολείται με τον καλλωπισμό του τετράποδου φίλου σας, στα ειδικά διαμορφωμένα φορτηγά που διαθέτει και έρχονται στο σπίτι σας. Μιλήσαμε με τον Γρηγόρη, groomer της Aussie Pet Mobile GR και για αρχή τον ρωτήσαμε τι είναι “καλλωπισμός” για το σκύλο. “Αφορά ό,τι έχει σχέση με την ευεξία του κατοικίδιου. Το μπάνιο του, το κόψιμο νυχιών, το καθάρισμα αυτιών και το κούρεμα” εφόσον αυτό κάνει καλό στο ζώο. Γιατί υπάρχουν και περιπτώσεις που απαγορεύεται. Όπως λέει ο ειδικός “η κάθε φυλή έχει δικές της ιδιοτροπίες, τις οποίες γνωρίζουμε διότι αυτό που κάνουμε το έχουμε σπουδάσει”.
Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε μπάνιο το κατοικίδιο μας; “Εξαρτάται από το σκύλο ή τη γάτα και τις συνθήκες που ζει. Πιο συχνά φυσικά, χρειάζεται το μπάνιο του το κατοικίδιο που ζει εκτός σπιτιού. Το βασικό είναι να καταλάβει ο κάθε ιδιοκτήτης πως οι σκύλοι χρειάζονται την περιποίηση τους, έστω και κάθε τέσσερις μήνες. Ειδάλλως, μαζεύεται η βρώμα πάνω τους και πέραν του ότι μυρίζουν, αρχίζει το μάδημα, ενώ μπορεί να προκύψουν και προβλήματα δερματολογικής φύσεως”. Αυτό που προσπαθώ να σου πω είναι ότι δεν πρόκειται για πολυτέλεια, αλλά για ανάγκη. “Είναι σαν τη γυναίκα που θα πάει μια στο τόσο και στο κομμωτήριο”, λέει ο Γρηγόρης. Και αν υποθέσουμε πως μπορείς να αναλάβεις εσύ το μπάνιο του σκύλου σου, θα ήταν χρήσιμο να αποφύγεις όλα τα άλλα. “Στο κούρεμα μπορεί να κόψεις το δέρμα, με τη μηχανή, ενώ στο κόψιμο των νυχιών μπορεί να προκληθεί πρόβλημα στα νεύρα”. Βλέπεις, η σύνθεση στα νύχια του σκύλου είναι άρδην διαφορετική από εκείνη των ανθρώπων και μια αστοχία μπορεί να στοιχίσει κόψιμο φλέβας”. Πέραν της υπομονής που χρειάζεται για να κάνει κάποιος αυτή τη δουλειά “βοηθά πάντα να έχουν μάθει οι ιδιοκτήτες στα κατοικίδια τους το μπάνιο, από όταν είναι κουτάβια. Τότε φτάνουν και στο σημείο που απολαμβάνουν τη διαδικασία”!
Ο Γρηγόρης διαβεβαίωσε επίσης, πως “τα τελευταία χρόνια παρατηρώ πως υπάρχει μια τεράστια αύξηση ενδιαφέροντος και υπευθυνότητας. Ο Έλληνας έμαθε να δείχνει ενδιαφέρον για τα κατοικίδια. Παλαιότερα, ελάχιστα σπίτια είχαν σκύλο και περισσότερο το είχαν για φύλακα. Έχει αλλάξει η συμπεριφορά στην Ελλάδα. Είμαστε πιο δεκτικοί, στη συγκατοίκηση με κατοικίδια. Τα παιδιά το θέλουν και είναι πολύ καλό να μεγαλώνουν με κατοικίδιο, μαθαίνουν πολλά, πειθαρχία, να μοιράζονται, υπευθυνότητα, φροντίδα, να μαζεύει περιττώματα. Από την άλλη πλευρά, έχουμε την τρίτη ηλικία που και για αυτούς είναι πολύ καλό γιατί είναι συντροφιά”. Ναι, κανείς δεν βγαίνει χαμένος, όταν ανοίγει την καρδιά του και μπορεί να δεχθεί αγάπη.