TIPS

3 μύθοι για το ανθρώπινο σώμα που όλοι επιμένουμε να πιστεύουμε

Υπάρχουν κάποια πράγματα που τα έχουμε μάθει λάθος και αφορούν στο σώμα μας και τις λειτουργίες του. Διαδεδομένες θεωρίες που- από τη στιγμή που η επιστήμη δεν τις έχει επιβεβαιώσει μ' ένα στόμα, μια φωνή- καλό θα ήταν να απομυθοποιηθούν ώστε να μην μας επηρεάζουν ως βασικές αλήθειες.

Όταν κάνει κρύο αρρωσταίνουμε πιο εύκολα

 

  Σε γενικές γραμμές το κρυολόγημα δεν οφείλεται στον κρύο καιρό. Η Αμερικανική Υπηρεσία Υγείας αναφέρει πως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες αυξάνει τις πιθανότητες κρυολογήματος. Αυτό που ισχύει είναι ότι τον χειμώνα περνάμε περισσότερο χρόνο σε κλειστούς χώρους που δεν αερίζονται επαρκώς και συνεπώς η μεταφορά μικροβίων είναι πιο εύκολη. Το κρύο αυτό καθαυτό δεν προκαλεί συνάχι. Αντιθέτως, η απότομη έκθεση από τη ζέστη στο κρύο και η σωματική ή ψυχολογική εξάντληση μας κάνουν όντως πιο επιρρεπείς.

Όταν φτερνιζόμαστε, η καρδιά μας σταματάει για μια στιγμή

 

Άλλος ένας μύθος αιώνια ανακυκλώσιμος. Όχι, η καρδιά δεν χάνει χτύπο όταν κάνουμε “αψού!”. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι επιβραδύνεται ο καρδιακός παλμός, όχι ότι σταματάει η καρδιά.

Όταν ιδρώνουμε, αποβάλλουμε τις τοξίνες

 

Ο ιδρώτας και συγκεκριμένα οι ιδρωτοποιοί αδένες δροσίζουν το σώμα. Είναι ο μηχανισμός του σώματος που βοηθάει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας μας. Οπωσδήποτε αποτελεί το μέσο μέσα από το οποίο αποβάλλονται άλατα, τοξίνες και βαρεά μέταλλα από το δέρμα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αποτοξινωτική πανάκεια η εφίδρωση.