ΣΥΝΤΑΓΗ

Πανεύκολη συνταγή για την πιο light τυρόπιτα

Ποιος και ποια μπορεί ν' αντισταθεί σ΄ένα ζουμερό κομμάτι τυρόπιτας; Κανείς, μην το συζητάμε. Ειδικά αν έχεις αδυναμία στις σφολιάτες, το να κρατήσεις το χέρι σου μακριά από την τυροπιτούλα είναι κάπως δύσκολο. Αλλά μετά και τη τελευταία δαγκωνιά, έρχονται οι τύψεις που έφαγες κάτι τόσο το παχυντικό. Η διατροφολόγος-βιολόγος Ειρήνη Πασχαλέρη (Bsc, Msc) στο βιβλίο της Οι Συνταγές που Άλλαξα προτείνει μια φανταστική συνταγή για light τυρόπιτα με 210 θερμίδες και πλούσια γεύση. Σωθήκαμε!

Υλικά (για 6 άτομα)

2 φύλλα σφολιάτας

300 γρ. κίτρινο τυρί light

300 γρ. ανθότυρο

1 αβγό (για τη γέμιση)

Πιπέρι, λίγο αλάτι, ρίγανη

1 κ.τ.γ. άνηθο και δυόσμο

1 φλιτζάνι γάλα light (3/4 θα χρησιμοποιήσεις στη γέμιση και το υπόλοιπο για το άλειμμα στο τέλος του επάνω φύλλου)

2 κουταλιές ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σ’ ένα σκεύος θρυμματίζουμε το κίτρινο τυρί και το ανθότυρο αρκετά καλά. Προσθέτουμε στα θρυμματισμένα τυριά το αβγό, τον άνηθο, το δυόσμο, το πιπέρι, τη ρίγανη και 3/4 από το γάλα. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα ταψί με το ειδικό σπρέι. Απλώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας στο ταψί. Ρίχνουμε επάνω τη γέμιση. Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και το αλείφουμε με το υπόλοιπο γάλα (μία κουταλιά). Ψήνουμε στους 160 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά, ώσπου να ροδίσει.

Μπορείς επίσης να αντικαταστήσεις το λάδωμα του ταψιού με μία λαδόκολλα για ακόμα λιγότερες θερμίδες.

 

Το βιβλίο Οι Συνταγές που Άλλαξα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Φερενίκη.