GAME OF THRONES

Οι πιο φεμινιστικές στιγμές της 7ης σεζόν του Game of Thrones

Η προτελευταία σεζόν της πιο δημοφιλούς σειράς στον κόσμο, δηλαδή του ''Game of Thrones'', έφτασε στο τέλος της μετά από 7 χορταστικά επεισόδια, τα οποία προχώρησαν την πλοκή με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, σε σχέση με τις προηγούμενες σεζόν, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό ακόμα μεγαλύτερη απόσταση ανάμεσα στη σειρά βιβλίων "Το Τραγούδι του Πάγου και της Φωτιάς" και την τηλεοπτική τους αποτύπωση. 

Η σεζόν είχε όλα όσα περιμέναμε. Μάχες, ίντριγκες, ανατροπές, θανάτους, δράκους, βασίλισσες και βασιλιάδες, παιχνίδια εντυπωσιασμού και κινήσεις που καθόρισαν την τελική πορεία των χαρακτήρων προς την ολοκλήρωση του Παιχνιδιού του Στέμματος. Μέχρι την επόμενη σεζόν, η οποία σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν θα προβληθεί στις αρχές του 2019 (!), εντοπίζουμε μερικά μόνο από τα σημεία που κάνουν αυτή τη σειρά τόσο ξεχωριστή. Αυτή τη φορά δεν μιλάμε για τις μάχες των δράκων ή των ανθρώπων, αλλά για τις γυναικείες παρουσίες της σειράς, την εξέλιξή τους και τη στάση τους μπροστά στα γεγονότα. Ο φεμινισμός υπάρχει στο Westeros και αυτές οι σκηνές της 7ης σεζόν το αποδεικνύουν περίτρανα:

Η Olenna Tyrell έζησε μια ζωή αγνοώντας τους “έξυπνους άντρες”

Η “Ντένη Μαρκορά” του ”Game of Thrones”, η ετοιμόλογη δαιμόνια γιαγιά της σειράς αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες φετινές απώλειες. Πριν ο Jaime τη δολοφονήσει, πρόλαβε να συναντηθεί με την Daenerys και να της δώσει τη συμβουλή της σχετικά με τη βέλτιστη μέθοδο κατάκτησης του Σιδερένιου Θρόνου. “Πώς σκοπεύεις να πάρεις το Θρόνο; Ζητώντας τον ευγενικά;”. Η καυστική Olenna παρέδωσε στη σκηνή αυτή μαθήματα γυναικείας ψυχολογικής ενδυνάμωσης, επισημαίνοντας στη Daenerys ότι “είναι δράκος” και ότι έτσι πρέπει να ζήσει. Φυσικά μέσα σε ελάχιστο τηλεοπτικό χρόνο η Olenna πρόλαβε να προσθέσει ότι γνώρισε πολλούς έξυπνους άντρες στη ζωή της και ότι πάντα τους αγνοούσε, πράγμα που αποτέλεσε και το μυστικό της μακροζωίας της. Η Olenna δεν μισούσε τους άντρες, απλώς πίστευε ότι συχνά ήταν αναποτελεσματικοί με βάση τις μεθόδους που μετερχόταν για να επιδιώξουν τους σκοπούς τους.

Η Lyanna Mormont δεν θέλει να πολεμούν μόνο οι άλλοι για εκείνη

Στην πρεμιέρα της 7ης σεζόν οι Άρχοντες του Βορρά μαζεύτηκαν στην Αίθουσα του Θρόνου του Winterfell για να καταστρώσουν σχέδια για τον Μεγάλο Χειμώνα. Όταν ο Jon Snow δήλωσε πως όλος ο πληθυσμός με ηλικίες από 10 ως 16 ετών πρέπει να εκπαιδευτεί στη μάχη, ο Άρχοντας Glover αντέδρασε έντονα, λέγοντας ότι δεν θα δεχόταν η εγγονή του να συμμετάσχουν σε μια τέτοια διαδικασία. Τότε η Lyanna Mormont πήρε την κατάσταση στα χέρια της. “Δεν έχω σκοπό να πλέκω δίπλα στη φωτιά όσο οι άντρες θα μάχονται για μένα. Μπορεί να είμαι μικρή και να είμαι κορίτσι, αλλά είμαι από τον Βορρά όσο και εσύ. … Και δεν χρειάζομαι την άδειά σου για να υπερασπιστώ τον Νότο”. Η Αρχόντισσα του Bear Island δεν πιστεύει στη διάκριση των φύλων, ούτε στην ειρηνική καθημερινότητα ούτε, πολύ περισσότερο, στη μάχη. Κόλλησε στον τοίχο τους Άρχοντες του Βορρά, επισημαίνοντας, απλώς, τα προφανή.

H Sansa Stark μαθαίνει αργά, αλλά το κάνει καλύτερα από όλους

Η Αρχόντισσα του Winterfell δεν είναι το πιο συμπαθητικό πρόσωπο του ”Game of Thrones”, όμως κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι έχει διαγράψει μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πορείες στη σειρά. Κάποτε ήταν ένα φαντασμένο κορίτσι που ήθελε να γίνει Βασίλισσα χωρίς να γνωρίζει τι ακριβώς σημαίνει αυτό. Πλέον διοικεί το Winterfell (πρακτικά δηλαδή τον Βορρά), διαχειρίζεται τους Άρχοντές του, οργανώνει το κάστρο ενόψει του Μεγάλου Χειμώνα και, όπως είδαμε στο τελευταίο επεισόδιο, αποδίδει δικαιοσύνη και δη για πράξεις που περιμέναμε χρόνια να τιμωρηθούν. Ο Littlefinger νόμιζε πως θα χρησιμοποιούσε τις παλιές πληγές ως όπλο για να δημιουργήσει ένα ρήγμα ανάμεσα στην Arya και τη Sansa. Προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τις αδυναμίες τους και τη “γυναικεία ζήλια” ώστε να στρέψει τη μία ενάντια στην άλλη. Οι δυο γυναίκες συμμάχησαν και κατάφεραν να ξεγελάσουν τον Άρχοντα της Μηχανορραφίας του Westeros.”Μπορεί να μαθαίνω αργά … αλλά μαθαίνω”, είπε στον Littlefinger στη σκηνή της εκτέλεσής του κι εμείς χειροκροτούσαμε όρθιοι.

H Daenerys σώζει την παρτίδα πέρα από το Τείχος

Η “Συντροφιά των Επτά” αποκλείστηκε κατά τη διάρκεια της αποστολής της πέρα από το Τείχος σε μια παγωμένη λίμνη, με δεκάδες χιλιάδες Wights γύρω της. Η Daenerys καβάλησε τον Drogon και έσπευσε να σώσει τον Jon και την παρέα του, παρά τις αντιρρήσεις που διατυπώθηκαν από τους συμβούλους της, οι οποίοι δεν ήθελαν να κινδυνέψει. Στη μάχη αυτή έζησε τη μεγαλύτερη απώλειά της μετά τον θάνατο του Khal Drogo, καθώς ο Βασιλιάς της Νύχτας κατάφερε να σκοτώσει τον δράκο Viserion. H ίδια γνώριζε πολύ καλά ότι η άμεση εμπλοκή της σε μια τέτοια μάχη ήταν πιθανό να έχει απώλειες. Σαν μια αληθινή Βασίλισσα, όμως, αποφάσισε να πολεμήσει για τους υπηκόους της. Και, όχι, η πιθανότητα να χάσει τη ζωή του ο Jon δεν ήταν ο βασικός λόγος για τον οποίο έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή της και τη ζωή των παιδιών της. Η Daenerys ανέλαβε μια τεράστια ευθύνη και καθάρισε την παρτίδα πέρα από το Τείχος, κερδίζοντας τον σεβασμό όλων μια για πάντα. Ακόμα και όσων δεν είχαν παρακολουθήσει την είσοδό της στο Dragonstone και δεν είχαν ακούσει τη φράση της “Shall we begin?”.

Η Arya Stark ακολουθεί το δρόμο που χάραξε μόνη της

Κάθε σκηνή με την Arya αναδεικνύει τον φεμινισμό της σειράς, με αποκορύφωμα τις περιπτώσεις που αυτός αποτυπώνεται με ειρωνεία. Η σκηνή της σφαγής των Frey στο πρώτο επεισόδιο της φετινής σεζόν έχει αποδοθεί ακριβώς με αυτό τον τρόπο. Η Arya φόρεσε το πρόσωπο του Walder Frey, μιας χαρακτηριστικότατης περίπτωσης μισογύνη ανθρώπου που χρησιμοποιούσε τις (δεκάδες) συζύγους του αποκλειστικά και μόνο για την διαιώνιση της οικογένειάς του. Έτσι, η Arya/Walder δηλητηρίασε ολόκληρη την οικογένεια Frey, που μερικές σεζόν πριν συνωμότησε με τους Lannisters για να σφαγιάσει τους Starks, παίρνοντας εκδίκηση για την τεράστια απώλειά της, χωρίς όμως να αφήσει τη νέα σύζυγο του Walder να πεθάνει. “Δεν θα χαραμίσω αυτό το κρασί σε μια γυναίκα”, είπε η Arya/ Walder, αφήνοντας τους υπηρέτες να σερβίρουν υγρό θάνατο μόνο σε όσους την έβλαψαν.

Η αφήγηση της 7ης σεζόν είχε ως άξονα αυτές τις γυναίκες, που μέχρι κάποιο καιρό πριν ετεροπροσδιοριζόταν από πράξεις ανδρών, των οποίων ήταν απλώς κόρες, αδερφές ή σύζυγοι. Πλέον, αποτελούν το παρόν και το μέλλον του Westeros. Στα χέρια τους βρίσκεται η άμυνα ενάντια στους White Walkers, ο αγώνας για το “σπάσιμο της ρόδας”, του φαύλου κύκλου της διαφθοράς που έχει κυριεύσει τα Επτά Βασίλεια, η απονομή της δικαιοσύνης και η Άνοιξη του Westeros, στην περίπτωση βέβαια που οι White Walkers ηττηθούν κατά κράτος.