TIPS

Ο πιο γρήγορος τρόπος να καθαρίσεις τον τρίφτη με ένα υλικό από την κουζίνα σου

Shutterstock

Είναι ένα από τα μεταλλικά σκεύη της κουζίνας που χρησιμοποιείς συχνά. Αν μάλιστα μαγειρεύεις σε καθημερινή βάση, πιθανότατα ο τρίφτης να είναι το δεξί σου χέρι.

Όσο χρηστικός όμως είναι ο τρίφτης του τυριού για να θρυμματοποιείς ή να πολτοποιείς τα υλικά για το μαγείρεμα, άλλο τόσο δύσκολος είναι στο πλύσιμο και στο καθάρισμά του.

Καθημερινά έρχεται σε επαφή με τροφές όπως λαχανικά (κολοκυθάκια, καρότα, ντομάτες κ.ά.) μέχρι κάθε είδος τυριού. Βέβαια, φταίει και που -σχεδόν νομοτελειακά- με το που τον χρησιμοποιήσεις για να κάνεις τη δουλειά σου, θα τον παρατήσεις στον πάγκο ή στο νιπτήρα της κουζίνας χωρίς να τον ξεπλύνεις κατευθείαν. Κάπως έτσι οι τροφές κολλάνε και το νερό που θα του ρίξεις δεν φτάνει για να καθαρίσει αποτελεσματικά τις δύσβατες εγκοπές του (ειδικά αν έχει προηγηθεί τρίψιμο τυριού).

Εκτός και αν τον καθαρίσεις άμεσα με τον εξής τρόπο.

Πάρε το μισό από ένα λεμόνι και με αυτό πέρασε όλο τον τρίφτη εξωτερικά και εσωτερικά. Έτσι και θα απομακρύνεις τα υπολείμματα και θα τον απολυμάνεις από τα βακτήρια που αναπτύσσονται από τις τροφές.

Έξτρα ενισχύσεις

Αν τον έχεις παρατήσει άπλυτο για αρκετή ώρα, μπορείς να τον τρίψεις με λεμόνι το οποίο όμως πρώτα θα έχεις ακουμπήσει πάνω σε αλάτι (πιέζοντας το ώστε να συγκρατήσει κάποια ποσότητα αλατιού). Τρίψε με αυτό και ξέπλυνε τον.
Αν η κατάσταση είναι πάρα πολύ σοβαρή, μπορείς να τον αλείψεις με ελαιόλαδο και να τον τρίψεις (μέσα-έξω) με μια παλιά οδοντόβουρτσα. Στη συνέχεια τον ξεπλένεις.