Τα κόλπα για να ξεκολλήσει η ζυγαριά και να καταφέρεις να χάσεις βάρος
- 5 ΜΑΡ 2018
Κόλλησε η ζυγαριά και δε λέει με τίποτα να σου κάνει το χατίρι και να πάρει την κατιούσα; Μη σε παίρνει από κάτω, δε συμβαίνει μόνο σε εσένα. Οι περισσότερες από εμάς έχουμε πει έστω μια φορά στη ζωή μας την ατάκα '' η ζυγαριά κόλλησε, δε θα καταφέρω ποτέ να αδυνατίσω''.
Από την Ζωή Κατσιρμά
Απολύτως δικαιολογημένο να θυμώνεις που οι προσπάθειές σου δεν αποφέρουν καρπούς, αλλά πριν εγκαταλείψεις θα σου πούμε πως μπορείς να τα καταφέρεις. Διάβασε παρακάτω μερικές συμβουλές που ίσως σε βοηθήσουν να ξεκολλήσεις το μεταβολισμό σου.
1. Αυξομείωσε τις θερμίδες που καταναλώνεις
Αν δεν έχεις φτάσει το κατώτερο όριο των 1200 θερμίδων ανά ημέρα, μπορείς να μειώσεις τις θερμίδες που καταναλώνεις για να αυξήσεις τη διαφορά της ενέργειας που λαμβάνεις από την ενέργεια που χρειάζεσαι και να πυροδοτήσεις ξανά την άντληση ενεργειακών αποθεμάτων.
2. Εστίασε στην ποιότητα
Οι θερμίδες δεν είναι το παν. Σαφώς το ισοζύγιο ενέργειας πρέπει να είναι αρνητικό, αλλά μια υγιεινή διατροφή θα βοηθήσει τα κύτταρά σου να λειτουργούν καλύτερα. Ίσως χρειάζεσαι περισσότερες βιταμίνες ή φυτικές ίνες. Δώσε βάση, λοιπόν, στην ποιότητα των τροφών που καταναλώνεις.
3. Άλλαξε ή ξεκίνα ένα πρόγραμμα γυμναστικής
Η σωματική άσκηση θα αυξήσει την ΣΗΕΔ (Συνολική Ημερήσια Ενεργειακή Δαπάνη) σου κι έτσι θα ξεπεράσεις πιο εύκολα το σκαλοπάτι. Αν δεν κινείσαι πολύ στην καθημερινότητά σου, σίγουρα ένα μικρό πρόγραμμα τακτικής άσκησης θα έχει αποτέλεσμα. Αν ήδη γυμνάζεσαι, ζήτησε από κάποιο γυμναστή να σου προτείνει κάτι πιο έντονο ή δοκίμασε ένα δυναμικό, κυκλικό πρόγραμμα.
4. Πρόσεξε τις ποσότητές σου
Μπορεί να νομίζεις ότι καταναλώνεις έναν συγκεκριμένο αριθμό θερμίδων αλλά στην πραγματικότητα να υπάρχουν κρυμμένες ή παραπανίσιες θερμίδες. Μία σος στη σαλάτα που παρήγγειλες, η χούφτα ξηρών καρπών που ήταν μεγαλύτερη απ’ ό,τι θα έπρεπε, η φουσκωμένη κουταλιά μαρμελάδας ή φυστικοβούτυρου αλλά κι ένα σοκολατάκι εδώ ή ένα σπανακοπιτάκι από εκεί να μη σε αφήνουν να αγιάσεις. Προσπάθησε να μην υποκύπτεις σε μικρά, φαινομενικά αθώα σνακ και να μετράς με περισσότερη ακρίβεια το φαγητό σου, είτε με μία κούπα-δοσομετρητή, είτε με μία ζυγαριά τροφίμων.
5. Μην παραμελείς το νερό
Προσπάθησε να καταναλώνεις 2-3 λίτρα νερό την ημέρα. Η δίψα πολλές φορές δίνει λανθασμένα μηνύματα που εσύ θεωρείς ότι είναι πείνα, με αποτέλεσμα να ξεφεύγεις πιο εύκολα.
6. Κάνε μία λιπομέτρηση
Ο μυικός ιστός είναι πιο βαρύς από τον λιπώδη. Είναι πιθανό το βάρος σου να μένει σταθερό αλλά την ίδια στιγμή να αυξάνεται ο μυικός σου ιστός λόγω της άσκησης και της καλής διατροφής, πράγμα θεμιτό, και να μειώνεται το σωματικό σου λίπος. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε όχι μόνο αποδίδει η προσπάθειά σου αλλά κάτι κάνεις πολύ σωστά, Άλλωστε πάντα ο στόχος είναι η απώλεια λίπους.
7. Συμβουλέψου ένα διαιτολόγο
Αν δεν μπορείς να βρεις εσύ το κενό στη διατροφή σου, ένας ειδικός ίσως το εντοπίσει για εσένα. Είτε αποφασίσεις να ακολουθήσεις ένα πρόγραμμα από το/τη διαιτολόγο, είτε ζητήσεις μόνο μία διατροφική αξιολόγηση και συμβουλές, σύντομα το πρόβλημα θα διορθωθεί.
8. Επιμονή, όχι πισωγυρίσματα
Τα κάνεις όλα σωστά και δεν βλέπεις καμία αλλαγή; Μην τα παρατήσεις με σκοπό να ξεκινήσεις αργότερα. Αυτή η πρακτική θα «μπερδέψει» τον οργανισμό σου και θα κάνεις περισσότερο κακό απ’ ό,τι καλό. Εφόσον βεβαιωθείς ότι όλα γίνονται όπως πρέπει, προγραμμάτισε μία ρουτίνα που σε βολεύει και συνέχισε. Ο επιμένων νικά.
9. Μήπως ξέρει ο γιατρός;
Αν δεν μπορείς να βρεις κάτι λάθος στην προσπάθεια απώλειας βάρους, αλλά για πολύ καιρό δεν μπορείς να ξεπεράσεις το σκαλοπάτι, ίσως ήρθε η ώρα για μία επίσκεψη στο γιατρό. Κάποια υποβόσκουσα πάθηση, όπως για παράδειγμα υποθυρεοειδισμός, μπορεί να ευθύνεται για το πρόβλημά σου.
Ευχαριστούμε την Ζωή Κατσιρμά
Διαιτολόγο – Διατροφολόγο MSc
FB: Zoe Katsirma