To νέο ντοκιμαντέρ για την Barbie σε ενδιαφέρει πολύ περισσότερο απ’ όσο νομίζεις
- 29 ΑΠΡ 2018
Μεγάλο στήθος. Λεπτή μέση, ιδανικές αναλογίες. Ξανθιά, γαλανομάτα με ωραία ρούχα, πάντα χαμογελαστή σε ό,τι κι αν την έβαζες να κάνει. Για δεκαετίες ολόκληρες η Barbie ήταν ακριβώς και μόνο αυτό: μια κούκλα στην οποία οι περισσότερες από εμάς ήθελαν να μοιάσουν. Μια κούκλα που πολλοί αγάπησαν κι άλλοι τόσοι μίσησαν ως αντιφεμινιστικό σύμβολο και το πιο σεξιστικό τοτέμ της ποπ κουλτούρας.
Κάποια στιγμή όμως, η αναβάθμιση της γυναίκας στην κοινωνία, οι αγώνες που έδωσε, το γεγονός ότι η ισότητα έτεινε προς τον κανόνα παίρνοντας αποστάσεις από την εξαίρεση που την ήθελαν, μοιραία άλλαξε και τη «ζωή» της Barbie. Η κούκλα κόντυνε, απέκτησε καμπύλες, σκούρυνε, έγινε πιο αληθινή, πιο σύνθετη. Πλέον μπορούσες να ταυτιστείς μαζί της κι όχι να της μουτζουρώνεις τα αψεγάδιαστα μούτρα της με μαρκαδόρους, πληγώνοντας την εκνευριστική τελειότητά της. «Μήπως η Barbie τελικά είναι σύμβολο φεμινισμού;».
Την απάντηση έρχεται να δώσει ένα νέο ντοκιμαντέρ του τηλεοπτικού δικτύου Hulu. To Tiny Shoulders: Rethinking Barbie του σκηνοθέτη Andrea Nevins έκανε πρεμιέρα την Παρασκευή 27 Απριλίου και η άποψη του δημιουργού είναι η εξής: «Η Barbie εφευρέθηκε με στόχο να επιτρέψει στα κορίτσια για πρώτη φορά να φανταστούν κάτι άλλο για τους εαυτούς τους πέρα από το να γίνουν μαμάδες».
To ταξίδι της Barbie στα 59 χρόνια ζωής της:
Στο ντοκιμαντέρ καταθέτουν τις απόψεις τους πολλοί, μεταξύ των οποίων και οι φεμινίστριες θεωρητικοί Gloria Steinem και Roxane Gay. Με πολλούς τρόπους, όπως άλλωστε και η διάσημη κούκλα, το Tiny Shoulders διερευνά τις αντιθετικές όψεις του φεμινισμού, αλλά και της γυναικείας θέσης στον κόσμο. Μπορούμε να υποστηρίζουμε σθεναρά ότι η Barbie, το υπέρτατο θύμα του υπερκαταναλωτισμού και της εικόνας, με τις σουρεάλ αναλογίες, επέδρασε θετικά προς το φύλο της; Παρακολουθώντας το ντοκιμαντέρ, θα νιώσεις την ανάγκη να δώσεις τη δική σου απάντηση.