Το κρεβάτι στο οποίο κοιμάσαι είναι πιο βρώμικο απ’ όσο φαντάζεσαι. Πολύ πιο βρώμικο
- 26 ΜΑΙ 2018
Κι αν έχουμε μιλήσει για τα πιο βρώμικα (αναπάντεχα και μη) σημεία μέσα σε ένα σπίτι και η αλήθεια είναι πως μέσα στη λίστα δεν είχαμε συμπεριλάβει και το στρώμα του κρεβατιού. Κακώς. Οκ ήξερα ότι, λόγω σκόνης, το στρώμα και τα σεντόνια φέρουν κάποιους ακίνδυνους μικροοργανισμούς (μύκητες, βακτήρια και ακάρεα). Αυτό που δεν γνώριζα- ή, για να είμαι πιο ειλικρινής- δεν φανταζόμουν είναι ότι το κρεβάτι που κοιμόμαστε μπορεί να είναι πιο βρώμικο κι από το κρεβάτι στο οποίο κοιμάται ένας πίθηκος-και συγκεκριμένα χιμπατζής.
Ακούγεται σοκαριστικό, αλλά αυτό υποστηρίζει πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα στην Αμερική. Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Royal Society Open Science, ερευνητές πήραν δείγμα από 41 στρώματα πάνω στα οποία ξαπλώνουν χιμπατζήδες και ανέλυσαν τη μικροβιακή ποικιλιακή τους σύσταση.
Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι το κρεβάτι ενός χιμπατζή, από μικροβιακής άποψης, δε διαφέρει ιδιαίτερα από ένα ανθρώπινο κρεβάτι, με μόνη διαφορά ότι το πρώτο (του χιμπατζή δηλαδή) μπορεί να μη φέρει τόσα πολλά κοκκώδη, στοματικά ή δερματικά βακτήρια όσο το δεύτερο.
Πώς στήνεται ένα τόσο μεγάλο «πάρτι» μικροβίων; Από που έρχονται τόσα πολλά βακτήρια;
Είναι επειδή μπορεί να κάθεσαι με τα ρούχα στο κρεβάτι; Είναι από την σκόνη που μπαίνει μέσα στο σπίτι; Είναι επειδή έχεις καιρό να καθαρίσεις και να μαζέψεις τα ρούχα από το δωμάτιο σου; Όχι. Όπως υποστηρίζει και η Megan Thoemmes, μία από τους συγγραφείς της έρευνας, εμείς οι ίδιοι γινόμαστε ο λόγος που συγκεντρώνονται πάνω στο στρώμα τόσοι μικροοργανισμοί.
Σε αντίθεση με τους χιμπατζήδες που ζουν στη φύση, κάτι που μειώνει τον αριθμό των βακτηρίων στον οποίο εκτίθενται, οι άνθρωποι περνάμε πολύ χρόνο μέσα στο σπίτι και όλα τα βακτήρια που φέρουμε (από τα κόπρανα, μέχρι τα νεκρά κύτταρα του δέρματος) μένουν μέσα στο σπίτι και μεταφέρονται και στο κρεβάτι. Επιπλέον, συμβάλλει σημαντικά και το γεγονός ότι, οι περισσότεροι, δεν καθαρίζουμε ποτέ το στρώμα πάνω στο οποίο ξαπλώνουμε.
Κάτι που αξίζει να αναφερθεί είναι η θέση της έρευνας που λέει ότι «αυτό που λείπει από πολλά σπίτια είναι τα βακτήρια και άλλοι οργανισμοί που σχετίζονται με το φυσικό έδαφος, τα φύλλα και τους υπαίθριους οικοτόπους». Και τι να κάνουμε δηλαδή; Να ζούμε σε καλύβες για να έχουμε περισσότερα βακτήρια από το χώμα αντί από το κάθισμα της τουαλέτας ή του λεωφορείου;
Φτάνοντας προς το τέλος του άρθρου με τις όχι τόσο ευχάριστες αλήθειες περιμένεις να διαβάσεις, τουλάχιστον, πώς μπορείς να διορθώσεις κάπως την κατάσταση. Όπως επισημαίνουν και οι ερευνητές η μόνη, αλλά όχι και τόσο πρακτική, λύση είναι να πλένεις τα σεντόνια σου κα-θη-με-ρι-νά (εδώ γελάμε). Τα καλά νέα; Επειδή από τη μέρα που γεννηθήκαμε ζούμε μαζί με μικρόβια και βακτήρια δεν χρειάζεται να ανησυχούμε τόσο πολύ για τις πιθανές συνέπειες της επαφής τους με το δέρμα μας. Και, εδώ που τα λέμε, δεν είναι και βιώσιμο να σκέφτεσαι (και) πόσοι μικροοργανισμοι υπάρχουν μαζί σου στο κρεβάτι όταν, επιτέλους, έρχεται η ώρα να κοιμηθείς.