ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Να πού οφείλεται ο πόνος που νιώθεις κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας

Ο,τι αξίζει πονάει και είναι δύσκολο έχουν τραγουδήσει με μεγάλη επιτυχία οι Πυξ Λαξ, αλλά όσες φορές κι αν το ακούσεις, στο υπογράφω ότι, δεν υπάρχει περίπτωση να σε παρηγορήσει από το δράμα που ζεις κάθε μήνα με την περίοδό σου. Τέλος πάντων, με κάποιο τρόπο (να 'ναι καλά η ιβουπροφαίνη) τελειώνει ο πόνος. Αμ δε. Σχεδόν δύο εβδομάδες αργότερα, έρχεται η ωορρηξία. Δεύτερος Γολγοθάς.

Στα μισά του κύκλου σου, εκεί που έχεις ηρεμήσει και επιτέλους ξαναβρεί τον εαυτό σου, οι κράμπες έρχονται να σε αποδιοργανώσουν. Και άντε πάλι μια κοιλιά τούμπανο. Άντε πάλι κράμπες. Για να καταλάβεις η γερμανική λέξη για την ωορρηξία είναι ”mittelschermz” που σημαίνει «πόνος στη μέση». Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά όμως.

Κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, ένα ώριμο ωάριο απελευθερώνεται από τις ωοθήκες και διανύει τις σάλπιγγες προκειμένου να φτάσει στη μήτρα ώστε, ενδεχομένως, να γονιμοποιηθεί. Αν τελικά δεν γονιμοποιηθεί, τότε διαλύεται και η μήτρα το αποβάλλει με την μορφή της «αγαπημένης» περιόδου.

Η Rebecca Brightman, γυναικολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη, μιλώντας στο Cosmopolitan.com, εξηγεί ότι η ενόχληση που νιώθεις (και ειδικά στη μια πλευρά της κοιλιάς) κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας συμβαίνει για δύο λόγους: Αρχικά, η ανάπτυξη των ωοθυλακίων μπορεί να τεντώσει την επιφάνεια της ωοθήκης, προκαλώντας πόνο. Δεύτερον, κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, τα υγρά και το αίμα που απελευθερώνονται από τη ρήξη του ωοθυλακίου μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό της κοιλιακής περιοχής.

Είναι λογικό; Απόλυτα. Μάλιστα ο πόνος μοιάζει σαν την κράμπα που νιώθεις στη σκωληκοειδή απόφυση αφού έχεις τρέξει πολύ. Επιπλέον, μπορεί να πρηστείς ή να δεις μερικές σταγόνες αίμα, αντιδράσεις που επίσης θεωρούνται φυσιολογικές. Συνήθως  η ενόχληση διαρκεί από μερικές ώρες μέχρι μια ημέρα. Για να ανακουφιστείς πιο άμεσα, οι λύσεις είναι παρόμοιες με τα μέτρα που λαμβάνεις για την περίοδό σου: Αναλγητικά, μια ζεστή θερμοφόρα και πολύ νερό. 

Λόγος ανησυχίας υπάρχει μόνο αν η ενόχληση που νιώθεις δεν πάψει μέσα σε μια το πολύ δύο ημέρες και, σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να επικοινωνήσεις με τον γυναικολόγο σου.