ΥΓΕΙΑ

Τι είναι η νόσος των λεγεωνάριων από την οποία προσβλήθηκε ο Άκης Σακελλαρίου

NDP

Στο νοσοκομείο βρίσκεται ο Άκης Σακελλαρίου από την περασμένη Παρασκευή, όποτε και εισήχθη στο Κέντρο Αναπνευστικής Ανεπάρκειας (ΚΑΑ) του Α' Παθολογικού Τομέα του «Σωτηρία», εξαιτίας υψηλού πυρετού.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο ηθοποιός έχει προσβληθεί από το βακτήριο legionella και τώρα βρίσκεται διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Σωτηρία». Δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί το πώς προσβλήθηκε. Αυτό που προέχει για τους γιατρούς είναι να καταφέρει να νικήσει το βακτήριο το οποίο ευθύνεται για τη σοβαρή αυτή λοίμωξη των πνευμόνων που αντιμετωπίζει. Ευχόμαστε να βγει νικητής.

Τι είναι όμως η νόσος των λεγεωνάριων;

Η νόσος των Λεγεωναρίων ή λεγεωνέλλωση είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που οφείλεται σε λοίμωξη από βακτήρια του γένους Λεγεωνέλλα ή Λεγιονέλλα (Legionella). Περίπου το 90% όλων των λεγεωνελώσεων οφείλονται στο βακτήριο Legionella pneumophila (Λεγεωνέλλα η πνευμονόφιλος), η οποία ευθύνεται για τη νόσο των λεγεωναρίων. Άλλα είδη που προσβάλλουν τον άνθρωπο είναι τα Legionella longbeachae, Legionella feeleii, Legionella micdadei και Legionella anisa, τα οποία προκαλούν το πυρετό Πόντιακ, μια εμπύρετη αυτοπεριοριζόμενη νόσο που μοιάζει με γρίπη. Η νόσος των λεγεωναρίων έχει θνησιμότητα που μπορεί να φτάσει μέχρι το 15%, ενώ σε νοσηλευόμενους σε νοσοκομεία μπορεί να φτάσει μέχρι το 50% αν τα αντιβιοτικά αργήσουν να χορηγηθούν.

Οι λεγεωνέλλες είναι βακτήρια που είναι υδρόβια, ενώ μπορούν να βρεθούν στο έδαφος. Η L. pneumophila έχει βρεθεί μόνο σε υδάτινα συστήματα, όπως λίμνες, ποτάμια, δεξαμενές και συστήματα ύδρευσης και ψύξης μεγάλων κτιρίων, όπου ζει συμβιωτικά με την αμοιβάδα. Μπορεί να πολλαπλασιαστεί σε θερμοκρασίες ανάμεσα σε 20°C και 55°C, με ιδανική θερμοκρασία στους 35°C. Ευνοϊκοί παράγοντες για την ανάπτυξη είναι η παρουσία σκουριάς ή φυκιών. Όταν μολύνει τον άνθρωπο, το βακτήριο μπαίνει μέσα στα μακροφάγα και τα επιθηλιακά κύτταρα του πνεύμονα και αναπαράγεται μέσα στα κύτταρα.

Οι λεγεωνέλλες μεταδίδονται μέσω της εισπνοής ενός εναιώρηματος νερού ή/και χώματος το οποίο έχει επιμολυνθεί με βακτήρια.Ανάμεσα στα περιβάλλοντα που αναπαράγονται είναι οι ψυκτικοί πύργοι, οι υγραντήρες και τα μεγάλα συστήματα κλιματισμού. Το όνομά τους το πήραν επειδή η πρώτη επιδημία έλαβε χώρα το 1976 σε ένα ξενοδοχείο στη Φιλαδέλφια των ΗΠΑ, όπου συνεδρίαζε η Λεγεώνα της Αμερικής. Περιστατικά λεγεωνελλώσεων έχουν καταγραφεί σε όλο το κόσμο.

Τα συμπτώματά της

Τα συμπτώματα της νόσου συνήθως εκδηλώνονται από δύο έως δέκα ημέρες μετά τη μόλυνση, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν έως και τρεις εβδομάδες αργότερα. Η διάγνωσή της γίνεται με ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις. Οι περισσότεροι ασθενείς κρίνεται απαραίτητο να νοσηλευθούν και να λάβουν την κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή.

Τα βασικά συμπτώματα της νόσου είναι τα ακόλουθα:

Kεφαλαλγία

Πυρετός που μπορεί να ξεπεράσει και τους 40°C

Ρίγος

Μυϊκός πόνος

Πόνος στο στήθος

Βήχας

Δύσπνοια

Ναυτία

Εμετός

Διάρροια

Ψυχικές αλλαγές

Μέτρα πρόληψης

– Συχνός αερισμός χώρων

– Καθαρισμός φίλτρων κλιματιστικών ανά τακτά χρονικά διαστήματα

– Σωστή συντήρηση των κλιματιστικών

– Ρύθμισή τους στους 25°C (και όχι σε χαμηλότερες θερμοκρασίες)

– Όχι απότομες εναλλαγές κρύου-ζέστης. Φροντίζουμε να κλείνουμε το κλιματιστικό περίπου μισή ώρα πριν βγούμε από το σπίτι ώστε να προσαρμοστεί ο οργανισμός στην εναλλαγή θερμοκρασίας.

*Μπες κι εσύ στην παρέα μας στο Facebook. Σε περιμένουμε!

Κεντρική φωτογραφία: ΝDP PhotoAgency