Αυτός είναι ο λόγος που κρυώνεις όταν έχεις πυρετό
- 19 ΟΚΤ 2018
Είναι τόσο οξύμωρο. Ο πυρετός 38 κι 8, 39 κι 9 και εσύ να κρυώνεις. Όχι σαν κατάσταση, όπως λέμε, «κρυολόγημα», «ίωση», αλλά να καις και να παγώνεις ταυτόχρονα. Να τρέμεις. Κλίμα τροπικό μου κλίμα. Πώς εξηγείται αυτό το διαμετρικά αντίθετο φαινόμενο που σου συμβαίνει και σε ρίχνει κάτω με κάθε τρόπο;
Η επιστημονική απάντηση λύνει απορίες. Όταν ο πυρετός- ή πιο επίσημα, η πυρεξία- σου χτυπάει, την πόρτα, μια σειρά από αντιδράσεις αρχίζουν να συμβαίνουν κλιμακωτά στο σώμα σου. Μεταξύ αυτών εκείνη του υποθαλάμου (το τμήμα του εγκεφάλου από το οποίο ελέγχονται οι περισσότερες από τις φυτικές και ενδοκρινικές λειτουργίες του σώματος) που εντοπίζει την επιπλοκή που συμβαίνει στο ανοσοποιητικό λόγω της παθογόνου εισβολής που προκαλεί τον πυρετό και κατά συνέπεια δίνει εντολή στο σώμα να ανεβάσει θερμοκρασία. Αυτός είναι κι ο λόγος που κρυώνεις. Το σώμα δεν προλαβαίνει να προσαρμοστεί στη νέα, αυξημένη θερμοκρασία και κάπως έτσι εσύ τουρτουρίζεις από το κρύο στους 40 βαθμούς υπό σκιάν.
Όλα λοιπόν είναι, στον εγκέφαλο. Ο υποθάλαμος παίρνει το σήμα να κάνει ό, τι είναι απαραίτητο για να αυξήσει τη θερμοκρασία του σώματος και αυτό είναι που φέρνει το κρύο. Παρά το γεγονός ότι το δέρμα σου είναι ζεστό, το σώμα στο εσωτερικό του συνεχίζει να χρησιμοποιεί διαδικασίες παραγωγής θερμότητας, όπως είναι το ρίγος και η συστολή αγγείων για να αυξάνεται συνεχώς η θερμοκρασία του. Όταν ο πυρετός αρχίζει να υποχωρεί και όλα τείνουν προς το φυσιολογικό, το σώμα πιάνει και πάλι θερμοκρασία, αφού ο υποθάλαμος σταματάει να παίρνει σήματα. Πώς γίνεται αυτό; μέσω της εφίδρωσης, η οποία είναι η οδός για να επανέλθει η ισορροπία.