ActionAid: Όχι στη βία και την παρενόχληση κατά γυναικών στον κόσμο της εργασίας
- 20 ΜΑΙ 2019
Έχοντας ως μοναδική ευκαιρία την 108η Σύνοδο του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ΔΟΕ) για την εξάλειψη της έμφυλης βίας και της παρενόχλησης στην εργασία, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στη Γενεύη, ζητάει από τους πολίτες να υπογράψουν την έκκλησή της για μια σύμβαση που πραγματικά να προστατεύει τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέχρι και έξι στις δέκα εργαζόμενες (ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή) έχουν υποστεί κάποια μορφή παρενόχλησης. Στις χώρες της ομάδας G20, σχεδόν το ένα τρίτο των γυναικών έχουν αντιμετωπίσει παρενόχληση στη δουλειά τους, όμως λίγες τόλμησαν να μιλήσουν γι’ αυτό. Μεταξύ του 40 – 50% των γυναικών στην Ε.Ε. έχουν δεχθεί σεξουαλικές προτάσεις, σωματικά αγγίγματα και άλλες μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία τους. Το 61% των γυναικών που δουλεύουν στον τομέα των υπηρεσιών στην ΕΕ έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Στην Ουγκάντα, το 90% των γυναικών ανέφεραν ότι έχουν δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία τους από τους άνδρες προϊσταμένους τους.
«Όταν καθόμουν στο κομπιούτερ μου, χειρονομούσε, μου έπιανε τα ποδιά και αν φορούσα μια χαλαρή́ μπλούζα προσπαθούσε να βάλει το χέρι μέσα απ’ αυτήν. Έπειτα προσπαθούσε να με φιλήσει στο σβέρκο και το στόμα. Αισθανόμουν πολύ́ άσχημα. Βρισκόμουν σ’ ένα είδος διλήμματος, επειδή́ τραβιόμουν κι έτσι τον απέφευγα, αλλά́ θα προτιμούσα να του έλεγα: “Μάζεψε επιτέλους τα χεριά σου!” αλλά́ φοβόμουν την απόλυση. Δεν ήξερα τι ακριβώς έπρεπε να κάνω για να αποφύγω την απόλυση. Θα ήταν γι’ αυτόν το πιο απλό́ πράγμα στον κόσμο να με απολύσει.», αναφέρει χαρακτηριστικά εργαζόμενη σε εταιρεία πωλήσεων στην Ελλάδα.
Στις 10–21 Ιουνίου 2019, όλες οι χώρες του κόσμου θα συνεδριάσουν στη Γενεύη, στο πλαίσιο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και θα υιοθετήσουν την πρώτη διεθνή σύμβαση που θα είναι δεσμευτική και θα περιλαμβάνει ορισμούς για την παρενόχληση και τη βία στην εργασία που θα είναι κατανοητοί και θα προστατεύουν όλους τους εργαζόμενους σε όλους τους χώρους εργασίας είτε πρόκειται για υπαλλήλους, είτε πρόκειται για εργάτριες, είτε πρόκειται για αγρότισσες, είτε πρόκειται για γυναίκες που εργάζονται σε αδήλωτη εργασία.
Η ΑctionAid στέκεται στο πλευρό των γυναικών στον αγώνα τους για μία πιο δίκαιη ζωή, χωρίς βία και διακρίσεις σε όλες τις χώρες δράσης της και γι’ αυτό θεωρεί ότι η Σύνοδος του ΔΟΕ δεν πρέπει να αποτελέσει μια χαμένη ευκαιρία. Με συναντήσεις και επιστολές στους εκπρόσωπους της Ελλάδας, τη ΓΣΕΕ, τον ΣΕΒ και το Υπουργείο Εργασίας, ζητάει να υποστηρίξουν τη διεθνή σύμβαση που θα στείλει ξεκάθαρα το μήνυμα ότι η βία και η παρενόχληση στην εργασία είναι μη αποδεκτή και απαιτεί την άμεση και αμέριστη προσοχή μας.