Μάγκυ Δούση: “Όσο περισσότερο ασχολούνται οι γυναίκες με τα κοινά, τόσο περισσότερο θα σπάνε οι προκαταλήψεις”
- 28 ΙΟΥΝ 2019
Η Μάγκυ (Μαρία- Γεωργία) Δούση γεννήθηκε το 1985 στην Αθήνα όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε Τοπογράφος Μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη του Αγροτικού Χώρου και τώρα ολοκληρώνει τις σπουδές της στις Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει παρουσιάσει έρευνες κι έχει εργαστεί στον τομέα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στον ευρωπαϊκό χώρο. Έχει σταδιοδρομήσει ως στέλεχος επιχειρήσεων, marketing και επικοινωνίας, αλλά και ως ελεύθερη επαγγελματίας. Από το 2015, είναι σύμβουλος για θέματα στρατηγικής επικοινωνίας στο Μαξίμου. Επίσης έχει διατελέσει εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων και μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος. «Όμως, κάπου «πιο κάτω», φιλοδοξώ να γίνω ιστορικός τέχνης ή ζαχαροπλάστισσα…»
«Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, νοιάζομαι και παλεύω για ό,τι θεωρώ δίκαιο. Στο σχολείο για ένα καλύτερο σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων, στο Πανεπιστήμιο για την ενίσχυσή του και τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του, αργότερα για την κλιματική αλλαγή, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα εργασιακά μας δικαιώματα, την πραγματική ισότητα των φύλων. Ανήκω στους πολλούς που η ζωή δεν τους χάρισε τίποτα, όπως έχω ξαναπεί, αλλά δε νιώθω ότι μου χρωστάει. Πάλευα και παλεύω για όλα και το πεδίο της πολιτικής μπορεί να είναι το μέσο για να αλλάξεις τα πράγματα προς το καλύτερο. Με απλά λόγια, θέλω να συμβάλω στο να γίνει ο κόσμος μας καλύτερος».
Είναι η πρώτη φορά που κατεβαίνεις στις εκλογές;
Τον Σεπτέμβρη του 2015 ήμουν και πάλι υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄Αθήνας. Τότε βέβαια οι εκλογές έγιναν με λίστα, επομένως είναι η πρώτη φορά που διεκδικώ την εκλογή μου με σταυρό προτίμησης, πάλι, στην περιοχή που ζω και μεγάλωσα, στην Α΄Αθήνας.
Η πολιτική είναι ένας ανδροκρατούμενος χώρος. Ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν, ποια κίνητρα πρέπει να δοθούν ώστε να εμπλακούν περισσότερες γυναίκες;
Οι γυναίκες που ανέλαβαν θέσεις ευθύνης στο παρελθόν απέδειξαν ότι μπορούν να κάνουν εξαιρετική δουλειά. Ειδικά από το χώρο που εκπροσωπώ δόθηκε η δυνατότητα σε πολλές νέες γυναίκες να πάρουν τα ηνία και να παράξουν σημαντικό έργο. Το ζήτημα όμως παραμένει. Βρίσκεται στο αφήγημα που θέλει τις γυναίκες να χρησιμοποιούν σαν όπλο την εμφάνισή τους και όχι τη γνώση και την ποιότητα της δουλειάς τους. Πρέπει μονίμως να αποδεικνύουμε ότι αν μια γυναίκα βγαίνει μπροστά, αυτό δε συμβαίνει για άσχετους, με την πολιτική, λόγους, αλλά λόγω της ικανότητάς της και της διάθεσής της να προσφέρει. Αυτή είναι σήμερα η βασική διαφορά μας από τους άντρες που ασχολούνται με τα κοινά. Αυτό καλούμαστε να αλλάξουμε. Νομίζω πως, όσο περισσότερο ασχολούνται οι γυναίκες με τα κοινά, τόσο περισσότερο θα σπάνε οι προκαταλήψεις.
Έχεις αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα σεξιστικά σχόλια; Στην αναζήτηση του Google, εμφανίζονται τίτλοι που δίνουν περισσότερο έμφαση στην εξωτερική σου εμφάνιση και λιγότερο στην ενασχόλησή σου με την πολιτική. Πώς το σχολιάζεις;
Πολλές φορές, ακόμη και πολύ πρόσφατα, έχουν γραφτεί για ‘μένα πράγματα που δεν αφορούν στη δουλειά μου, αλλά στην εμφάνισή μου. Το θεωρώ άδικο και ενοχλητικό. Οι περισσότεροι ασχολούνται με το αν είμαστε σέξι ντυμένες, τι χρώμα γόβες φοράμε, ποιος είναι ο σύντροφός μας. Είναι είδηση αν μια υπουργός έβαλε κόκκινο κραγιόν και φόρεμα και όχι τι περιέχει το νομοσχέδιο που κατέθεσε. Θέλω λοιπόν να κρίνομαι για όσα λέω και κάνω, όχι για κάτι για το οποίο, σε τελική ανάλυση, δεν έχω κάποια ευθύνη και δεν πρέπει να παίζει κανένα ρόλο. Έχω πολιτικές απόψεις, επαγγελματική πορεία και θέσεις να υπερασπιστώ. Η κοινωνία πρέπει να μιλήσει πολιτικά. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση ιδιαίτερα κρίσιμη. Καλούμαστε να αποφασίσουμε για τη ζωή μας ανάμεσα σε δύο πολιτικά σχέδια. Είναι προφανές ότι εκείνοι που επιδιώκουν να μη γίνει πολιτική συζήτηση, φροντίζουν ώστε να βγαίνουν δημοσιεύματα που αφορούν οτιδήποτε μη πολιτικό. Επαναλαμβάνω ότι πάγια θέση όλων των γυναικών που ασχολούνται με τα κοινά πρέπει να είναι ότι επιθυμούν να κρίνονται για τη δουλειά τους, τις θέσεις και τις προτάσεις τους για το μέλλον. Έτσι θα κάνουμε ένα βήμα μπροστά, που τόσο ανάγκη έχει η κοινωνία μας.
Έχεις έρθει αντιμέτωπη με αρνητικά σχόλια ή αμφισβήτηση εξαιτίας του νεαρού της ηλικίας σου;
Η αμφισβήτηση είναι μέρος της καθημερινότητας όλων μας, αφού όλοι κρινόμαστε. Πάντα ένας νέος κρίνεται αυστηρότερα. Είμαι όμως πολύ χαρούμενη που βρίσκομαι σε έναν πολιτικό χώρο που δίνει τη δυνατότητα σε πολλούς νέους να προσφέρουν και να φέρουν την ευθύνη για το σχεδιασμό του παρόντος και του μέλλοντος. Εξάλλου, το μέλλον στις κοινωνίες πρέπει πάντα να το διαμορφώνουν οι νέοι. Να σπάνε προκαταλήψεις και στερεότυπα, να δημιουργούν και να αλλάζουν τα πράγματα που δεν τους αρέσουν. Είμαστε μια γενιά μορφωμένων ανθρώπων, με ανοιχτή ματιά, μυαλά και δυνατότητες. Μπορούμε να τα καταφέρουμε και να γίνει αυτός ο κόσμος πιο δίκαιος για όλους. Το μέλλον μας πρέπει να είναι στα χέρια μας.
Ποιο είναι το πρότυπό σου μέσα από την οικογένειά σου;
Η μητέρα μου η οποία μεγάλωσε μόνη της εμένα και τον αδερφό μου, αφού χάσαμε τον πατέρα μας σε πολύ μικρή ηλικία. Η μαμά μου είναι μία ήρεμη υπερδύναμη.
Αν μπορούσες να αλλάξεις ένα πράγμα σε αυτήν τη χώρα, ποιο θα ήταν;
Πολλά πρέπει να αλλάξουν. Αν πρέπει να διαλέξω ένα, θα πω το θέμα της πρόσβασης των ανάπηρων συνανθρώπων μας.
Έχεις σκεφτεί ποτέ να φύγεις για το εξωτερικό εξαιτίας της οικονομικής κρίσης;
Η αλήθεια είναι πως, όπως και για τους περισσότερους νέους, έχει περάσει αυτή η σκέψη από το μυαλό μου. Την απέρριψα διότι αγαπώ τη χώρα μου, τη ζωή μου εδώ και επέλεξα να μείνω και να παλέψω να αλλάξουν όσα μας διώχνουν από την Ελλάδα. Νομίζω ότι, πλέον, έχει γυρίσει ο τροχός και μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι.
Τι θα έλεγες στους νέους ανθρώπους που έχουν φύγει για το εξωτερικό αλλά και σε αυτούς που το σκέφτονται;
Ανήκω σε αυτήν ακριβώς τη γενιά, που, στο ξεκίνημα του αγώνα της για δουλειά βρήκε μπροστά της το «τείχος των μνημονίων». Πολλοί φίλοι/ες και συμφοιτητές/τριες μου μετανάστευσαν προκειμένου να βρουν δουλειά. Άλλοι το ήθελαν και άλλοι αναγκάστηκαν. Απευθυνόμενη σε όσους αναγκάστηκαν να αφήσουν τη χώρα μας ή σκέφτονται να την αφήσουν, παρά τη θέληση τους, θα τους πω πως μέσα σε 4 χρόνια καταφέραμε να δημιουργήσουμε 380.000 νέες θέσεις εργασίας και νομοθετώντας παρεμβάσεις καταπολέμησης της παραβατικότητας στους χώρους εργασίας, άρα δημιουργήσαμε 380.000 νέες καλύτερες θέσεις εργασίας. Η κυβέρνηση επιδότησε στοχευόμενα προγράμματα που ξεπερνούν τα 2 δις για νέους/ες επιστήμονες σε δυναμικούς κλάδους της οικονομίας, αφού οι άνθρωποι που αποφάσισαν να μεταναστεύσουν είναι κυρίως νέοι και νέες επιστήμονες. Παράλληλα, καταφέραμε οι ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα να ανέλθουν σε 3,6 δις. Γνωρίζω πως έχουμε να κάνουμε πολλά ακόμα, αλλά ποτέ ξανά από το 2010 και μετά οι συνθήκες δεν ήταν καλύτερες για να ζήσεις και να δημιουργήσεις στη χώρα μας.
Τι θα έλεγες στους νέους που ενδεχομένως δε θα πάνε να ψηφίσουν αλλά θα επιλέξουν την παραλία, λόγω της ημερομηνίας των εκλογών;
Θα τους ζητούσα να σκεφτούν αν θα άφηναν σε κάποιον άλλο την επιλογή για μια σημαντική απόφαση που αφορά το μέλλον τους. Οι εκλογές δεν είναι κάτι ασήμαντο. Αποφασίζουμε σε μεγάλο βαθμό για την ζωή μας και τον τόπο μας. Θα τους έλεγα λοιπόν ότι όποιος δεν ασχολείται με τα κοινά, καταλήγει πάντα παθητικός δέκτης των αποφάσεων των άλλων. Το αν θα δουλεύεις 12 ώρες για 400 ευρώ, αν θα βρεις δουλειά στον τομέα σου, αν θα μπορείς να σχολάς στην ώρα σου και να πίνεις μπύρες, να πηγαίνεις σινεμά ή αν θα μένεις στη δουλειά μέχρι τα μεσάνυχτα, αν θα έχεις χρήματα να κάνεις διακοπές, αν θα μπορεί το παιδί σου να πάει σε ένα καλό δημόσιο σχολείο, αν θα έχεις πρόσβαση σε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πολλά άλλα, εξαρτώνται από την ψήφο σου.