Dior Couture Spring 2020: Η Maria Grazia Chiuri ξαναφέρνει τον φεμινισμό στην πασαρέλα αλλά κάτι λείπει
- 21 ΙΑΝ 2020
Φεμινισμός και ρούχα υψηλής ραπτικής πάνε μαζί; Η Maria Grazia Chiuri είναι εδώ για να αποδείξει ότι ναι, είναι δυνατόν. Για να υπερασπιστεί τα γυναικεία δικαιώματα που χρειάζονται μια πιο ξεκάθαρη θέση στην κοινωνία. Και στη μόδα. Ειδικά στη μόδα. Εκεί που ξεκίνησαν όλες οι λανθασμένες αντιλήψεις για το πώς πρέπει να είναι μια γυναίκα. Η εικόνα και το εγώ της. Η Chiuri όμως έρχεται να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και να λυτρώσει το γυναικείο φύλο από κλισέ αντιλήψεις και να πει «Πώς θα ήταν αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο;». «Θα μπορούσε ο Θεός να είναι γένους θηλυκού;». Την απάντησή της βρήκαμε στη Dior Couture Spring 2020 συλλογή.
Η συνεργασία με την καλλιτέχνιδα Judy Chicago
Η Maria Grazia Chiuri συνεργάστηκε με την καλλιτέχνιδα Judy Chicago με αφορμή τη Dior Couture Spring 2020 συλλογή. Για το project, σκέφτηκαν να δημιουργήσουν installations μέσα από τα οποία εξέφρασαν τις δυσκολίες των γυναικών artists σε μια πατριαρχική κοινωνία και σε ένα σύστημα που στηρίζει, ως επί το πλείστον, τους άνδρες καλλιτέχνες.
Το σετ της Dior Couture Spring 2020 συλλογής και τα φεμινιστικά μηνύματα
Δημιουργώντας τον δικό τους «βωμό λατρείας», το σετ διέθετε χρυσά, χειροποίητα ταπισερί με τις φιγούρες γυναικών θεοτήτων. Σε αυτά, αναγράφονταν φράσεις του τύπου, «Πώς θα ήταν αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο;» ή «Θα μπορούσε ο Θεός να είναι γένους θηλυκού;»
Με τα installations αυτά, η Chiuri φέρνει ξανά τον φεμινισμό στην πασαρέλα. Κομμένος και ραμμένος στα μέτρα της φιλοσοφίας που εκφράζει τον οίκο Dior, από τότε που ανέλαβε τα ηνία του οίκου, οι πολιτικού περιεχομένου απόψεις της Chiuri, έχουν μια θέση και στη Couture.
Η έμπνευση από την αρχαία Ελλάδα και Ρώμη και η λατρεία των γυναικών θεοτήτων
Για τη Dior Couture Spring 2020 συλλογή, η Maria Grazia Chiuri έφερε τους «συνήθεις ύποπτους» στην πασαρέλα. Τα αέρινα φορέματα που εφαρμόζουν σαν γάντι στα κορμιά των μοντέλων, αλλά και τα κοστούμια, από ταφτά αυτή τη φορά, που αποδίδουν δυναμισμό, ακόμη και αν έχουν μια ρομαντική διάθεση σ’ αυτά. Η Chiuri ακόμα και όταν δημιουργεί θηλυκές σιλουέτες στα ρούχα της, καταφέρνει να εκφράσει τον γυναικείο δυναμισμό μέσα απ’ αυτά, κάθε φορά.
Εκθειάζοντας τις θεότητες από την αρχαία Ελλάδα και Ρώμη, η Dior Couture Spring 2020 συλλογή, ήταν γεμάτη αναφορές από την περίοδο αυτή. Μακριές dreamy τουαλέτες με ενσωματωμένες κάπες, εκπληκτικά χρυσά φορέματα με κρόσσια που θα έκαναν μέχρι τη θεά Juno (η ρωμαϊκή «εκδοχή» της θεάς Ήρας) να λυγίσει στην όψη τους, αλλά και πιο κλασικά κομμάτια, όπως τα άρτια κατασκευασμένα πουκάμισα συνδυασμένα με ντραπέ μίντι φούστες ήταν μερικά από τα highlights της συλλογής.
«Η σχέση μεταξύ δημιουργικότητας και θηλυκότητας με άγγιξε πραγματικά, γιατί το ζω αυτό σε προσωπικό επίπεδο», δήλωσε η Chiuri σχετικά με τη Dior Couture Show συλλογή.
«Όταν η Judy είπε την ιδέα για τις θεές, το μυαλό μου πήγε κατευθείαν στις αναμνήσεις μου από τα αγάλματα στην Ρώμη του Botticelli. Ο τρόπος σκέψης μου είναι πιο ιταλικός». Τα looks ολοκληρώθηκαν με χρυσές ζώνες που θύμιζαν φύλα, σανδάλια, εκπληκτικά statement κολιέ και headbands σε σχήμα φιδιού προσφέροντας ένα ακόμη πιο αυθεντικό ύφος στις αρχαιορωμαϊκές και αρχαιοελληνικές αναφορές της.
To missing point της Dior συλλογής
Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη συμβολή της Maria Grazia Chiuri στη μόδα. Ούτε τις «εξάρσεις» φεμινισμού που προβάλλει μέσα από τις συλλογές της. Και, ναι, είναι μανούλα στο να δημιουργεί φορέματα και σιλουέτες που αναδεικνύουν το γυναικείο σώμα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αλλά μήπως το storyline είναι πολυπαιγμένο; Και μήπως κάτι λείπει από τη συλλογή; Η Maria Grazia Chiuri εξέφρασε την ανάγκη της να φέρει τον φεμινισμό στην Υψηλή Ραπτική. Μήπως έπρεπε να το κάνει φέρνοντας μοντέλα όλων των μεγεθών στην πασαρέλα; Ή όλων των ηλικιών; Σε μια συνεχώς εξελισσόμενη βιομηχανία, όπου ακόμα και μεγάλοι οίκοι μόδας χρησιμοποιούν τη, so called, «διαφορετικότητα» στην πασαρέλα, μήπως πρέπει και η Chiuri να μπει στο παιχνίδι; Και το λέμε αυτό, γιατί πρόκειται για μια γυναίκα, μια σχεδιάστρια που είναι υποστηρίκτρια των ίσων δικαιωμάτων ανάμεσα στα δύο φύλα. Ένας άνθρωπος που επιμένει να δηλώνει φεμινίστρια, ίσως θα να ήταν καλύτερο να εκφράσει τα πιστεύω της, διευρύνοντας λίγο παραπάνω τη σκέψη της.