ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Οι Κινέζοι ηθοποιοί του Hollywood μιλούν για τον ρατσισμό που βιώνουν λόγω του κορονοϊού

Ο ηθοποιός Tzi Ma στο κέντρο παραλαμβάνει το βραβείο Βest intergenerational film στα 19α Movies For Grownups Awards τον περασμένο Ιανουάριο. Invision/AP Richard Shotwell

Μένουμε σπίτι. Και συχνά στρεφόμαστε ο ένας εναντίον του άλλου, αν κάποιος κατά τη δική μας αλάνθαστη κρίση, χρειάζεται ακόμα και σήμερα να βγει από το σπίτι του. Στρεφόμαστε κατά ανθρώπων που υποδέχτηκαν παιδιά που σπούδαζαν στο εξωτερικό. Κατά ανθρώπων οι συγγενείς των οποίων νοσούν. Και φυσικά αλλάζουμε πεζοδρόμιο αν σε κάποια έκτακτη έξοδό μας δούμε μπροστά μας κάποιον με Ασιατικά χαρακτηριστικά. Μένουμε σπίτι και συχνά, αντί για αλληλεγγύη, δείχνουμε καχυποψία απέναντι στα πάντα, στην εποχή του κορονοϊού.

Οι Κινέζοι ηθοποιοί του Hollywood βιώνουν έναν νέο ρατσισμό

Κάποιοι ζουν ακόμα πιο έντονα αυτήν την καχυποψία. Οι Κινέζοι ηθοποιοί του Hollywood βιώνουν έναν νέο ρατσισμό. Κι αυτό γιατί ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump χρησιμοποιούσε τον όρο «Κινέζικος Ιός» (Chinese Virus) για να μιλήσει για τον κορονοϊό. Λες και δεν είναι μια παγκόσμια απειλή. Απλά κάτι που ήρθε στην «αγία» Αμερική από την «κακιά» Κίνα.

Οι Κινέζοι ηθοποιοί του Hollywood θέλησαν να μιλήσουν για όλα όσα βιώνουν εξαιτίας της χρήσης αυτού του όρου. Πρώτη από όλους μίλησε για το θέμα η κόρη του Bruce Lee, Shanon, η οποία έγραψε στο Instagram: «Θέλω όλοι να καταλάβουμε, ότι δεν υπάρχει “κινέζικος ιός”. Ένας ιός δεν γνωρίζει από εθνικότητες και όποτε και όπου και αν ξεκίνησε, δεν είναι καλό να δείχνουμε με το δάχτυλο, να περιθωριοποιούμε, να κάνουμε επίθεση ή να δαιμονοποιούμε τους Ασιάτες», είπε. Και είχε δίκιο.

Το “The Hollywood Reporter” μίλησε με 6 Κινέζους ή ασιατικής καταγωγής ηθοποιούς, που εξομολογήθηκαν πώς έχουν βιώσει αυτόν τον νέο, συνδεδεμένο με τον κορονοϊό, ρατσισμό. Οι Κινέζοι ηθοποιοί δηλώνουν πώς δεν θα παραμείνουν πια σιωπηλοί απέναντι σε αυτά τα περιστατικά.

Ο κωμικός Eugene Lee Yang, ανέφερε στο Twitter ότι μία ημέρα είδε μια μεγάλης ηλικίας γυναίκα να ζητά να της ξαναφτιάξουν τον καφέ της γιατί ο barista που της τον έφτιαξε ήταν ασιάτης. Ο Eugene της είπε πως ο barista δεν είναι από την Κίνα σε αντίθεση με την τσάντα της και το θέμα έληξε εκεί.

«Μου βγήκε φυσικό γιατί είμαι κωμικός. Αλλά η κατάσταση δεν είναι ίδια για κάθε άλλο Αμερικανό ασιατικής καταγωγής, ειδικά για τους ηλικιωμένους, αυτούς που δεν μιλούν καλά αγγλικά ή τις νέες γυναίκες. Δεν έχουν αυτή την επιλογή» είπε στο Hollywood Reporter. «Όταν νιώσετε τέτοιο μίσος, απλά να θυμάστε ότι δεν έχετε κάνει κάτι λάθος», συμβούλεψε.

Η fashion, beauty και travel blogger Eugenie Grey, είπε ότι βίωσε ένα περιστατικό λεκτικής βίας και σωματικής προς τον σκύλο της, μία από τις φορές που τον έβγαλε βόλτα. Ο άνθρωπος που της επιτέθηκε συνέχισε να περπατά χωρίς να αντιδρά σε αυτά που του έλεγε. «Ανησυχώ για όλους όσους δεν μπορούν να μείνουν σπίτι. Αυτούς που πρέπει να πηγαίνουν για δουλειά, ή που χάνουν τα διαμερίσματά τους, αυτούς που δεν έχουν κάποιο να τους βγάλει το σκύλο βόλτα, αυτούς που πρέπει να πάνε στην αγορά για τρόφιμα. Η φράση του Trump απλά έριξε λάδι στην ήδη φουντωμένη φωτιά», σημείωσε.

Η «υπολογισμένη» χρήση των λέξεων από τον Donald Trump

Όπως είπε και ο Eugene Yang, η φράση του προέδρου ήταν «καλά υπολογισμένη. Είναι master του λεξιλογίου που μπορεί να τονώσουν πράγματα όπως η ξενοφοβία, που ακολούθως εξυπηρετεί τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του», σημείωσε ο κωμικός.

Η Barb Lee, σημειώνει ότι η φράση «κινέζικος ιός» δεν είναι έκπληξη, δεδομένης της ιστορίας των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τις διακρίσεις στη δημόσια υγεία και τις πολιτικές μετανάστευσης. Το 1882 είχε απαγορεύσει ένα ολόκληρο έθνος από τη μετανάστευση στις ΗΠΑ, χάρη σε τροποποίηση στον μεταναστευτικό νόμο. Μάντεψε, ήταν και πάλι οι Κινέζοι. Η ίδια δεν δέχεται καν τον όρο ξενοφοβία γι’ αυτό που συμβαίνει με τους ασιατικής καταγωγής Αμερικανούς σήμερα. «Αυτό που μας συμβαίνει δεν είναι ξενοφοβικό. Είμαστε πολίτες της χώρας. Ανήκουμε εδώ. Αυτό που συμβαίνει είναι μισαλλοδοξία. Κι όλα αυτά τα συμβάντα πρέπει να περιγράφονται ως πράξεις μισαλλοδοξίας», εξηγεί στο Hollywood Reporter.

#WashTheHate: Οι Κινέζοι ηθοποιοί συνασπίζονται

O ηθοποιός Tzi Ma άκουσε σε μία επίσκεψή της σε αγορά τροφίμων στην Pasadena ότι «Πρέπει να μπεις σε καραντίνα». Αντέδρασε με σοκ, φωνές και ουρλιαχτά. Μετά ένωσε τις δυνάμεις του με μία καμπάνια που φτιάχτηκε για να σταματήσει ο νέος αυτός ρατσισμός. #WashTheHate είναι η καμπάνια στα social media, η οποία καταγράφει όλα τα περιστατικά ρατσισμού και πιέζει τους κυβερνώντες να σταματήσουν τη χρήση του όρου «κινέζικος ιός».

Η φράση αυτή έχει πλέον συνδεθεί με τις ρατσιστικές επιθέσεις σε Ασιάτες και Αμερικανούς ασιατικής καταγωγής. Σημειώνονται από μηνύματα μίσους στα social media μέχρι σωματικές επιθέσεις σε δημόσιους χώρους. Η χρήση της θα έπρεπε να σταματήσει.

Ο Πρόεδρος Trump παραδέχτηκε πως δεν θα τη χρησιμοποιήσει ξανά. «Δεν το μετανιώνω. Όλοι ξέρουν ότι ξεκίνησε από την Κίνα, αλλά αποφάσισα ότι δεν θα έπρεπε να το κάνουμε μεγαλύτερο θέμα από ότι είναι. Νομίζω το έκανα μεγάλο θέμα. Νομίζω οι άνθρωποι το καταλαβαίνουν», είπε ο ίδιος σε συνέντευξή του. Η ζημιά όμως έχει ήδη γίνει.

Η Celia Au, του Wu Assasins του Netflix, επίσης συμμετέχει όπως και άλλοι Κινέζοι και Αμερικάνοι Ασιατικής καταγωγής ηθοποιοί, στην καμπάνια #WashYourHands. Η ίδια εξομολογήθηκε στο Hollywood Reporter πως:

«Υπάρχει σοβαρός προβληματισμός στην κοινότητα μας για το αν θα γίνουμε ο αποδιοπομπαίος τράγος, αν θα γίνουμε στόχος του φόβου και του θυμού. Σκοπός της καμπάνιας είναι να δημοσιοποιήσουμε τις ιστορίες μας και να χτίσουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο με την πολιτεία. Δεν γίνεται να μένουμε σιωπηλοί». Η ίδια σημείωσε ότι είναι πολλοί οι Αμερικανοί Ασιατικής καταγωγής που δουλεύουν στον τομέα της υγείας.

«Ήδη ρισκάρουν τη ζωή τους κάθε μέρα προσπαθώντας να σώσουν τη ζωή σου. Αν τους επιτίθενται φοβούνται να πάνε στη δουλειά τους. Αν δεν πάνε εκείνοι για δουλειά εσύ δεν θα έχεις περίθαλψη», είπε.

Να αγαπάμε ο ένας τον άλλο

Ο πρόεδρος του Media Action Network for Asian Americans, Guy Aoki, πιστεύει ότι όλα αυτά θα μεταφερθούν στον χώρο εργασίας των Κινέζων ηθοποιών και των άλλων συντελεστών του κινηματογράφου όταν τα στούντιο ανοίξουν ξανά. Ο οργανισμός του θα είναι εκεί για να παρέχει βοήθεια.

«Θα έπρεπε να αγαπάμε ο ένας τον άλλο. Ξέρω πως είναι δύσκολο, αλλά θα έπρεπε. Και θα έπρεπε να νοιαζόμαστε ο ένας για τον άλλο, ειδικά σε καιρό κρίσης», σημειώνει η Celia Au. Κι αυτή είναι η μόνη σκέψη που θέλω να κρατάς μέσα σου. Την επόμενη φορά που θα πιάσεις τον εαυτό σου να στρέφεται εναντίον κάποιου επανάλαβε το μέσα σου σαν μάντρα. Ίσως πιάσει.