Μεγάλη Εβδομάδα: 3 πεντανόστιμες συνταγές με θαλασσινά
- 16 ΑΠΡ 2020
Μπορεί το φετινό Πάσχα να #menoumespiti και δεν θα ξεχυθούμε στις εθνικές οδούς για να πάμε στο χωριό μας, αλλά η Μεγάλη Εβδομάδα κυλάει κανονικά. Απλώς θα μείνουμε μέσα και θα βγούμε μέχρι το μπαλκόνι ή την ταράτσα (χωρίς συνωστισμό ελπίζω). Μέχρι την Κυριακή του Πάσχα, ακολουθούμε όλες τις παραδόσεις, ώστε να καταλάβουμε και λίγο Πάσχα. Βάφουμε αυγά, φτιάχνουμε τσουρέκι και αν θέλουμε, απέχουμε για λίγο από το κρέας. Καλό θα μας κάνει. Όπως και μερικές συνταγές για θαλασσινά.
Σού δώσαμε μερικές συνταγές της Madame Ginger για να φτιάξεις τα κλασικά νηστίσιμα φαγητά αλλά με ένα touch εκσυγχρονισμού. Τη Μεγάλη Παρασκευή, (ή όποτε θέλεις εσύ) θα φτιάξεις συνταγές με θαλασσινά. Παίρνουμε και Ω3, κάνουμε και νηστεία. Οι 3 παρακάτω συνταγές πάνε τα πράγματα σε άλλο επίπεδο και σε βγάζουν από τα συνηθισμένα.
Παέγια με θαλασσινά
Αν δεν έχεις επισκεφθεί την Ισπανία για να φας αυθεντική παέγια, μην σκας καθόλου. Σου έχουμε μία κλασική συνταγή με θαλασσινά (υπάρχει και με κοτόπουλο) .
Υλικά για παέγια με θαλασσινά:
3 σκελίδες σκόρδου
Μισό κρεμμύδι
Μισή κόκκινη πιπεριά (όχι την καυτερή)
1 καθαρισμένο καλαμάρι
1/3 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Μισό φλιτζάνι πολτό ντομάτας
Μισό κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
Αλάτι
Μαύρο πιπέρι
2μιση φλιτζάνια ζωμό ψαριών
1μιση κουταλιά της σούπας σαφράν
1 φλιτζάνι ρύζι μπασμάτι
12 ξεφλουδισμένες γαρίδες
8 φρέσκα και καλά καθαρισμένα μύδια
Μαϊντανός
Λεμόνι
Εκτέλεση:
- Ξεκινάμε με το κόψιμο των υλικών. Ψιλόκοψε το σκόρδο, σε ροδέλες το κρεμμύδι και την πιπεριά, σε μικρά κυβάκια το καλαμάρι.
- Βάλε το λάδι σε ένα τεράστιο τηγάνι σε μέτρια προς μεγάλη φωτιά. Ρίξε αλάτι και τηγάνισε το καλαμάρι για 2 λεπτά περίπου. Βγάλε το καλαμάρι και βάλε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1 λεπτό. Πρόσθεσε την πιπεριά για 3 λεπτά, μετά τον πολτό ντομάτας, αλατοπίπερο και πάπρικα σε όλα, τηγανίζουμε για άλλα 2 λεπτά, προσθέτουμε ξανά το καλαμάρι, το ζωμό και το σαφράν και ανακατεύουμε.
- Όταν βράσει ο ζωμός, ρίξε το ρύζι και άπλωσέ το παντού με μία ξύλινη κουτάλα. Μετά από 5 λεπτά, πρόσθεσε τις γαρίδες και τα μύδια για άλλα 5 λεπτά, χαμήλωσε τη φωτιά. Αφού σιγοβράσει και μείνει λίγος ζωμός, ξαναανέβασε τη φωτιά για 1 λεπτό και μετά κλείσε εντελώς το μάτι. Αυτό γίνεται για να μην καεί το ρύζι στον πάτο. Κάλυψε την παέγια και άφησέ την πάνω στο μάτι για 5 λεπτά. Γαρνίρισε με μαϊντανό και φέτες λεμονιού.
Περνάμε σε έναν αγαπημένο μεζέ, που έχεις σίγουρα συνδυάσει με ουζάκι ή τσίπουρο δίπλα στη θάλασσα.
Χταποδάκι με φάβα
Υλικά:
1 κιλό χταπόδι
Μπόλικο ξίδι
1 σκελίδα σκόρδο
Λίγη ρίγανη
Ελαιόλαδο
Κόκκους πιπέρι
2 φύλλα δάφνης
Υλικά για φάβα:
μισό κιλό φάβα
μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι
1 κρεμμύδι
Επιπλέον υλικά:
Λίγη κάπαρη
Εκτέλεση:
Σε ένα μικρό σκεύος βάζουμε το καλά πλυμένο χταπόδι και ρίχνουμε μπόλικο ξίδι. Το καλύπτουμε για μία περίπου ώρα.
Στραγγίζουμε καλά το χταπόδι και προσθέτουμε στο σκεύος (ιδανικά πήλινο) τη δάφνη, το πιπέρι, τη ρίγανη, το σκόρδο και αρκετό ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε πολύ καλά.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά. Στα μισά του ψησίματος, γύρισε ανάποδα το χταπόδι για να ψηθεί παντού (πάντα με καλυμμένο σκεύος). Το κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με τη φάβα.
Πάμε να φτιάξουμε τη φάβα. Τη μουλιάζουμε σε νερό για μισή ώρα και τη στεγνώνουμε καλά. Τη βράζουμε στην κατσαρόλα με νερό. Χαμηλώνουμε φωτιά και βάζουμε το κρεμμύδι. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 30-40 λεπτά χωρίς ανακάτεμα. Σβήνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει κρέμα. Ρίξε ελαιόλαδο και αλάτι.Σερβίρουμε με κάπαρη.
Σπαγγέτι με κυδώνια
Ας φάμε και μία πεντανόστιμη μακαρονάδα με θαλασσινά.
Υλικά:
Μισό κιλό μακαρόνια (σπαγγέτι)
12 κυδώνια
2 σκελίδες σκόρδο
Αλατοπίπερο
2 ψιλοκομμένες καυτερές πιπεριές
4 κουταλιές ελαιόλαδο
200 γραμ. μπρόκολο
Λίγο λευκό ξηρό κρασί
Εκτέλεση:
- Βάζουμε τα κυδώνια σε νερό για λίγα λεπτά. Τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι χωρίς νερό για να αχνίσουν και να ανοίξουν (3 λεπτά περίπου). Κρατάμε τον ζωμό τους.
- Ρίχνουμε στο τηγάνι ελαιόλαδο, σοτάρουμε το μπρόκολο και ρίχνουμε το σκόρδο και την πιπεριά.
- Ρίξε μέσα τα κυδώνια με το κρασί. Αφού εξατμιστεί το κρασί, βάζουμε τον ζωμό που φυλάξαμε, ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Βράζουμε τα μακαρόνια και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Αν θέλουμε, προσθέτουμε και άλλα θαλασσινά της αρεσκείας μας.