ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς η καραντίνα σε βοηθά να φτιάξεις τις δικές σου πασχαλινές παραδόσεις

Unsplash

Πάσχα στην Αθήνα. Ένα σενάριο που πάντα μου φαινόταν εφιαλτικό. Κάποιες χρονιές που έπρεπε να μείνω στην πόλη ήταν απλώς ελεεινές. Δεν ξυπνούσες ακούγοντας πουλάκια να τιτιβίζουν και στριμωχνόσουν  στην παραλιακή για να πιεις έναν καφέ μετά το τσιμπούσι της Κυριακής.

Φέτος τα πράγματα άλλαξαν εντελώς και είπα στον εαυτό μου «Θα κάτσεις στην Αθήνα και θα περάσεις και καλά». Και αυτό συνέβη. Μπορεί να είμαστε ακόμα στη Μεγάλη Πέμπτη, αλλά αν εξαιρέσεις ότι κανονικά θα έπρεπε να είμαι στη Σύρο και να ρεμβάζω, το Πάσχα στην πόλη, και δη στην καραντίνα, είναι ωραιότατο. Και ανακαλύπτω ότι μου αρέσουν οι πασχαλινές παραδόσεις. Ισχύει όμως το ίδιο για όλους;

Νέα δεδομένα στην καθημερινότητα

Η καραντίνα μας έδωσε την ευκαιρία να κάνουμε μία σειρά από αλλαγές, έστω και ασυναίσθητα. Ο χώρος που εργάζεσαι, η παραπάνω σωματική άσκηση, η συνύπαρξη με τους άλλους 24/7. Μιλάμε για μία πραγματική νέα αρχή, κι ας μην απέκτησες νέας χόμπι ή δεξιότητες στη μαγειρική.

«Αναγκαστήκαμε να κάνουμε μία φρέσκια αρχή, αυτή για την οποία μιλάμε πάντα μόνο σε θεωρητικό επίπεδο. Τώρα μας δίνεται η ευκαιρία να κάνουμε τα πράγματα με τον τρόπο μας και να τα απενοχοποιήσουμε. Η ενέργεια της αλλαγής μας επιτρέπει να αλλάξουμε ακόμα και τις παραδόσεις μας», τονίζει η ψυχολόγος και καθηγήτρια του Yale, Laurie Santos.

Οι πασχαλινές παραδόσεις

Καθένας από εμάς έχει διαφορετικό τρόπο να τιμά τις παραδόσεις και τα έθιμα. Ακόμα και αν ανήκουμε στην ίδια θρησκεία, κάθε σπίτι έχει τις δικές του πασχαλινές συνήθειες. Παίζει ρόλο ο τόπος καταγωγής, η νοοτροπία αλλά και πράγματα που διατηρούνται από γενιά σε γενιά. Η νέα αρχή όμως, σου επιτρέπει να κάνεις τα πράγματα με τον δικό σου τρόπο. Να δεις τι ταιριάζει πραγματικά σε εσένα και να αντιμετωπίσεις το φετινό Πάσχα σαν ορόσημο.

Οι δικές σου πασχαλινές παραδόσεις

Βάφουμε αυγά. Φτιάχνουμε τσουρέκι και κουλουράκια. Ψήνουμε αρνί στον φούρνο. Τρώμε θαλασσινά τη Μεγάλη Εβδομάδα. Όλα αυτά είναι υπέροχες πασχαλινές παραδόσεις. Ταιριάζουν όμως σε όλους; Μήπως θέλεις να κρατήσεις κάποιες και να αφήσεις στην άκρη αυτά που σου δίδαξε η γιαγιά σου; Μήπως θέλεις να μάθεις στο παιδί σου κάτι καινούριο; Να ταΐσεις τα αδέσποτα της γειτονιάς ή να κάνεις μία συμβολική δωρεά για αυτά; Να δημιουργήσεις από την αρχή ένα γλυκό που σου αρέσει και να είναι αυτό το «πασχαλινό τσουρέκι»;

Να φυτέψεις λουλούδια στο μπαλκόνι σου και να τα συνδέσεις με το Πάσχα; Να βάψετε αυγά και να τα κρύψετε για κυνήγι του θησαυρού (πιο αμερικανιά).Ό,τι και να είναι αυτό που σου ταιριάζει, το αληθινό νόημα του Πάσχα δεν είναι οι σούβλες και τα κοκορέτσια. Είναι να μάθεις να αγαπάς περισσότερο τον εαυτό σου, να νοιάζεσαι για τους άλλους και να το δείχνεις έμπρακτα. Να περνάς οικογενειακές στιγμές, αλλά θέτοντας και τους δικούς σου όρους. Να κάνεις μία νέα αρχή, που φέτος συνοδεύεται από μία καραντίνα, που σε μαθαίνει ακόμα περισσότερα πράγματα για τον εαυτό σου.