OPINIONS

Η Kim Kardashian βγάζει ανθρώπους από τη φυλακή και ετοιμάζεται να γίνει δικηγόρος. Δίκαιο;

AP Photo Evan Vucci

Η Kim Kardashian θέλει να γίνει δικηγόρος. Χωρίς να σπουδάσει, αφού δεν έχει πάει σε κολέγιο. Παράλληλα, μεσολαβεί αποτελεσματικά ώστε να βγουν από τη φυλακή άνθρωποι, που εκτίουν υπερβολικά μεγάλες ποινές εν συγκρίσει με τα αδικήματά τους. Κι αυτό είναι το βασικό της επιχείρημα. Αρκεί;

«Στο πρώτο έτος της νομικής σχολής, πρέπει να καλύψει κάποιος 3 θέματα: ποινικό δίκαιο, αδικοπραξίες και συμβάσεις. Για μένα, οι αδικοπραξίες είναι οι πιο περίπλοκες, τα συμβόλαια τα πιο βαρετά και η εγκληματολογία κάτι που μπορώ να κάνω ακόμα και στον ύπνο μου. Στο πρώτο μου τεστ πήρα 100. Σούπερ εύκολο για μένα. Το διάβασμα είναι αυτό που με καταβάλλει. Είναι τόσο χρονοβόρο. Αλλά τις έννοιες τις καταλαβαίνω σε δύο δευτερόλεπτα».

Toν Μάιο του 2019 η Kim Kardashian έκανε το πρώτο της «προσωπικό» εξώφυλλο στην αμερικανική Vogue. Στη συνέντευξή της, ένα πράγμα ήθελε να καταστήσει απόλυτα σαφές. Ότι θέλει να γίνει δικηγόρος, όχι με τον κλασικό τρόπο- δηλαδή διαβάζοντας τόμους Δικαίου και δίνοντας εξετάσεις, όπως όλοι οι φοιτητές Νομικής ανά τον κόσμο-, αλλά με τον τρόπο που θέλει εκείνη. Όπως τη βολεύει.

«Ο μπαμπάς μου είχε μια βιβλιοθήκη και όταν έσπρωχνες τον τοίχο, υπήρχε μία ολόκληρη κρυμμένη αίθουσα με ντουλάπια όπου υπήρχαν όλα τα στοιχεία για τον O.J. Simpson. Τα σαββατοκύριακα πάντα τρύπωνα και τα κοίταζα. Μου κινούσε το ενδιαφέρον η εγκληματολογία. Το περασμένο καλοκαίρι ξεκίνησα μια τετραετή μαθητεία σε δικηγορικό γραφείο στο Σαν Φρανσίσκο, ώστε να μπορέσω να πάρω το πτυχίο μου το 2022» είπε κι εξήγησε πως αφορμή για αυτό το νέο της βήμα δεν είναι μόνο τα γονίδια που κληρονόμησε από τον επιτυχημένο δικηγόρο πατέρα της, Robert Kardashian, αλλά και η έμπνευση που της έδωσε ο αγώνας της για την απελευθέρωση της Alice Mary Johnson από τη φυλακή.

Όταν η Kim Kardashian έβγαλε την Alice Mary Johnson από τη φυλακή

Το 1996 μια γυναίκα από την Αλαμπάμα, η 41χρονη Alice Mary Johnson, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για αδικήματα που δεν περιείχαν βία και σχετίζονταν με κατοχή κοκαΐνης και ξέπλυμα χρήματος. Η- στα όρια του σκανδάλου- αυστηρή ποινή της κίνησε το ενδιαφέρον της Kardashian, η οποία ξεκίνησε μια δημόσια εκστρατεία αποφυλάκισης της Johnson. Όλο αυτό κορυφώθηκε ζητώντας από τον Donald Trump να της αποδώσει χάρη.

kim kardashian H Mary Alice Johnson στην εκδήλωση που στήθηκε προς τιμήν της Kardashian στον Λευκό Οίκο. Δίπλα της ο πρόεδρος Trump. / AP Photo / Andrew Harnik
H Mary Alice Johnson στην εκδήλωση που στήθηκε προς τιμήν της Kardashian στον Λευκό Οίκο. Δίπλα της ο πρόεδρος Trump.

Πράγματι, το 2018 η Johnson, 63 ετών πια, μετά από 22 χρόνια στη φυλακή βρέθηκε ξανά στην αγκαλιά της οικογένειάς της, η οποία περιλαμβάνει παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα. Αυτή ήταν η πρώτη κερδισμένη υπόθεση της Kim και η αρχή ώστε η πιο διάσημη τηλεπερσόνα του κόσμου να ξεκινήσει ν’ αποκτά το δικαίωμα να επιστρατεύει το team των μεγαλοδικηγόρων της και να παρεμβαίνει σε σοβαρές δικαστικές αποφάσεις, που σχετίζονται με τις τύχες και τις ζωές ανθρώπων, υποδεικνύοντας μάλιστα λάθη της οργανωμένης Δικαιοσύνης. Βασική της σύμμαχος σ’ αυτό η δικηγόρος με ειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα, Jessica Jackson Sloan.

Kim Kardashian και η μέντοράς της, δικηγόρος Jessica Jackson Sloan. / Invision/AP / Rebecca Cavage
Kim Kardashian και η μέντοράς της, δικηγόρος Jessica Jackson Sloan.

Γιατί αν δεν είναι λάθος να σαπίζουν στη φυλακή ανυπεράσπιστες, όχι και τόσο εγκληματικές φυσιογνωμίες, τότε τι είναι; Αυτό ισχύει, όπως και το ότι οι μαζικές φυλακίσεις αποτελούν ένα πολύ ανησυχητικό φαινόμενο που παίρνει μεγάλη βελτίωση. Σύμφωνα με έρευνα του 2018, ένας στους δύο Αμερικανούς έχουν έναν στενό συγγενή που έχει περάσει τουλάχιστον μία νύχτα σε φυλακή, με τους Αφροαμερικανούς να έχουν το πλήττονται περισσότερο από τους λευκούς. Η Kardashian πατάει πάνω σ’ αυτή την παθογένεια, την καταγγέλλει και μπράβο της.

Judging with the Kardashian

Στις 17 Απριλίου ο κυβερνήτης του Οχάιο, Mike DeWine, ανακοίνωσε πως η ποινή της Alexis Martin, μιας 22χρονης κοπέλας θύματος του trafficking που στα 15 της καταδικάστηκε σε ισόβια γιατί σκότωσε τον άνθρωπο που την εκμεταλλευόταν σεξουαλικά, θα μειωθεί. Άλλη μια υπόθεση την οποία «ανακίνησε» η Kim Kardashian, μετά από επιστολή που έλαβε από το έγκλειστο κορίτσι. Και δεν είναι η μόνη φυσικά.

Η Kim δέχεται πολλά, αμέτρητα γράμματα από φυλακισμένα άτομα, τα οποία αισθάνονται πως ο πέλεκυς της δικαιοσύνης έπεσε πάνω τους με όλη του τη φόρα

«Η Alexis Martin είναι επιζήσασα του sex trafficking και ήταν τιμή μου να μοιραστώ την ιστορία της στο Justice Project» λέει κοιτώντας την κάμερα η Kim. Όπου “Justice Project”, το νέο documentary της πιο Kardashian των Kardashians, στο οποίο καταγράφει τις υποθέσεις που κερδίζουν την προσοχή της και την προσπάθειά της να πάρει πτυχίο δικηγόρου- επαναλαμβάνω- χωρίς σπουδές, αλλά με το όχημα που πάντα χρησιμοποιούσε για να φτάσει παντού: την εξωφρενική διασημότητα. Αν η Kardashian γίνει νομικός και αποκτήσει το δικαίωμα να υπερασπίζεται απευθείας ανθρώπους- πράγμα που δεν ευσταθεί και είναι σκανδαλώδες- θα το έχει καταφέρει χάρη στο όνομα και την επιρροή της, παράγοντες τουλάχιστον ανεπαρκείς και κατάφορα αυθαίρετοι.

Η Martin, η Johnson και όποιοι κερδίσουν την προσοχή της Kim και μαζί μ’ αυτή, μια πιθανότητα ελευθερίας παραπάνω, δεν θα είναι περισσότερο αθώοι από άλλους «αθώους» έγκλειστους. Σίγουρα όμως στέκονται πιο τυχεροί μέσα στην ατυχία του να ζουν σ’ έναν κόσμο που μετράει με λάθος τρόπο πράξεις και αρετές. Η Kim, ξαφνικά έχει αναχθεί σε αυτόκλητο σωτήρα που συνυπογράφει δεύτερες ευκαιρίες. Κανείς δεν αμφισβητεί την καλή πρόθεσή της, κι ας υποκινείται από κίνητρο αυτοπροβολής. Αφού κάνει καλό, ας το βάλουμε στη λίστα με τα θεμιτά μέσα. Η Kardashian πρέπει να συνεχίζει να μεσολαβεί ώστε να σώζονται άνθρωποι από τα δεσμά, αλλά καλό θα ΄ταν να μας κάνει τη χάρη να το συνεχίσει μ’ έναν λιγότερο εγωκεντρικό «καρντάσιαν» τρόπο.

Δεν είναι καπρίτσιο η δικηγορία βρε Kim μου. Κι εγώ μπορώ να σε κάνω περδίκι αν μου κρυολογήσεις, φτιάχνω φοβερή κοτόσουπα και ξέρω να κόβω βεντούζες, αλλά δεν έγινα γιατρός.

Γιατί το να θες να γίνεις δικηγόρος επειδή σού αρέσει (και μπορείς) να πιέζεις καταστάσεις, να σώζεις ανθρώπους και έχεις το authority να σε δέχονται μεγαλοδικηγόροι για μαθητεία χωρίς κανένα προσόν, ενώ παράλληλα μπορείς να ισχυρίζεσαι πως η εγκληματολογία είναι κάτι που μπορείς να κάνεις ακόμα και στον ύπνο σου αλλά το διάβασμα σου πέφτει κομματάκι κουραστικό είναι ένα από τα πιο αστεία κι αλαζονικά πράγματα που έχουν ειπωθεί ποτέ. Δεν μπορείς να φέρνεις πάντα τον κόσμο στα μέτρα σου. Πάνω απ’ όλα είναι άδικο.