Λερώνεται συνέχεια το πάτωμα της κουζίνας σου; 4 tips που θα σε σώσουν
- 12 ΜΑΙ 2020
Είναι ένα συχνό πρόβλημα. Μπορεί να έχεις στην κουζίνα σου πλακάκια, μωσαϊκό ή -αν είσαι πιο στιλάτος- ξύλο. Όμως λίγη σημασία έχει το υλικό. Μαγειρεύεις, μεταφέρεις γεμάτες κατσαρόλες, πιτσιλάει το νερό στον νεροχύτη, τα σουρωτήρια στάζουν από δω και από κεί, ε, δε θέλει και πολύ για να λερωθεί το πάτωμα. Άσε που αν περπατάς από δω και κει με τις σαγιονάρες, μεταφέρεις το μιξ νερού με σκόνη και βρωμίτσες, σε όλο τον χώρο.
Μην νιώθεις άσχημα. Όλα αυτά σημαίνουν ότι τη χρησιμοποιείς την κουζίνα σου, δηλαδή ότι τη ζεις! Διάβασε παρακάτω τι μπορείς να κάνεις για να απολαμβάνεις το πάτωμα της κουζίνας καθαρό, όσο το δυνατόν περισσότερο.
Έξυπνο καθάρισμα τοπικά, κάθε μέρα
Μην σε φοβίζει το «κάθε μέρα». Εάν χρησιμοποιείς την κουζίνα σου καθημερινά, τότε μπορείς να διαθέσεις 5 λεπτά απ’ τον χρόνο σου για να εξαφανίσεις τις βρομιές. Δεν χρειάζεται να σκουπίσεις όλη την κουζίνα, παρά μόνο τον χώρο κατά μήκος του πάγκου εργασίας, όπου μπορεί να έχουν πέσει ψίχουλα. Έπειτα, μπορείς να σφουγγαρίσεις με δυο-τρεις γρήγορες κινήσεις (άφηνε σε προστατευμένο σημείο του σπιτιού μια λεκάνη με νερό και λίγο απολυμαντικό και άλλαζε το περιεχόμενο κάθε 3 μέρες) τον ίδιο αυτό χώρο, να ανοίξεις το παράθυρο και να τον αφήσεις να στεγνώσει στο πι και φι.
Βάλε χαλάκι στο πάτωμα της κουζίνας
Βάλε ένα ωραιότατο χαλάκι -σε ωραίο σχέδιο και χρώμα που να ταιριάζει με την κουζίνα σου- μπροστά στον νεροχύτη ή και το σημείο του πάγκου που στέκεσαι πιο συχνά και ό,τι πέφτει από νερά, ψίχουλα κ.λ.π. τουλάχιστον πέφτει εκεί. Μπορείς να το τινάζεις αλλά και να το πλένεις πανεύκολα, όσο συχνά θέλεις.
Φόρα παντόφλες που καθαρίζουν (το πάτωμα της κουζίνας)όσο τις φοράς
Δεν προορίζονται τόσο για νερά που πιτσιλάνε, όμως μαζεύουν σκόνη και τρίχες (ειδικά αν έχεις σκυλάκια ή γατάκια) στα κρόσια από μικροίνες τους. Θα τις βρεις σε καταστήματα, ως ειδικές παντόφλες για το σπίτι. Όταν δεις ότι έχουν γεμίσει, τις τινάζεις πολύ καλά και τις πλένεις στο χέρι. Κάθε φορά που μαγειρεύεις, λοιπόν, μπορείς να φοράς αυτές τις παντόφλες!
Καλή οργάνωση την ώρα που μαγειρεύεις
Α, εδώ θα πρέπει να μιμηθείς τους chef στις επαγγελματικές κουζίνες. Εννοώ ότι πριν ανάψεις το μάτι, θα έχεις στήσει στον πάγκο σου όλα τα υλικά (ψιλοκομμένα λαχανικά, μπαχαρικά κ.λ.π.) με τα οποία θα μαγειρέψεις. Το σωστό mise en place, είναι η λύση για να μην τρέχεις σαν τρελός με την κατσαρόλα να κοχλάζει, να βρεις κάτι στο ντουλάπι ή στο ψυγείο, να δημιουργείται χαμός και να σου πέφτουν πράγματα στο πάτωμα.
Θα πρέπει επίσης να έχεις τραβήξει τον κάδο απορριμμάτων κοντά σου -στα πόδια σου- ώστε να πετάς κατευθείαν τις φλούδες από τα λαχανικά, τα τσόφλια και ό,τι δεν χρειάζεσαι και να μην τα μεταφέρεις στα χέρια μέχρι την άλλη άκρη της κουζίνας. Αυτό που κάνω προσωπικά, είναι να έχω ένα μεγάλο πλαστικό μπολ πάνω στον πάγκο, με μια σακούλα, ώστε να πετάω μέσα ό,τι σκουπίδια κάνω επιτόπου. Έπειτα παίρνω τη σακούλα και την πετάω μέσα στον κάδο. Το πάτωμα: πεντακάθαρο.
Ακολουθήστε τη Madame Ginger στο Facebook και στο Instagram. Μπορείς επίσης να δεις τα video της στο YouTube κανάλι της.