ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πανεύκολες υγιεινές μπάρες με 6 υλικά και ελάχιστο ψήσιμο

Ποτέ δεν ήμουν άνθρωπος της μπάρας. Πάντα έβρισκα αυτό το -ας πούμε- υγιεινό σνακ δημητριακών, κάπως «λιγότερο» αυτών που υποσχόταν. Απ’ τη μία οι περισσότερες συσκευασμένες μπάρες του εμπορίου μου φαίνονται υπερβολικά γλυκές και μικρές (2-3 μπουκίτσες που περνούν σαν «αέρας») και απ’ την άλλη, έχω δοκιμάσει σπιτικές μπάρες που σε μια προσπάθεια μείωσης των λιπαρών υλών, είναι στεγνές και με κάθε μπουκιά θρυμματίζονται σε χίλια κομμάτια.

Ιδού λοιπόν οι μπάρες που υποστηρίζω. Φτιάχνονται πανεύκολα, περιέχουν μέλι αντί για ζάχαρη, προσβάσιμα υλικά (και όχι πεντακόσια διαφορετικά σπόρια) όπως βρώμη και αμύγδαλα και βέβαια -έστω και λίγη- σοκολάτα. Είναι χορταστικές μπάρες ψυγείου με ελάχιστο ψήσιμο, ίσα-ίσα για τη νοστιμιά της βρώμης και του αμυγδάλου, ενώ δεν θρυμματίζονται προτού φτάσουν στο στόμα μου, Παραμένουν υπέροχα μαστιχωτές από τους άφθονους χουρμάδες. Δώσε και εσύ ακόμα μια ευκαιρία στην παρεξηγημένη μπάρα, δοκιμάζοντας αυτήν τη συνταγή.

Μερίδες: 10 μπάρες

Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 12 λεπτά

Χρόνος αναμονής: 1 ώρα

Σκεύος: τετράγωνη φόρμα ή ταψί 24Χ24εκ.

Υλικά:

180 γρ. νιφάδες βρώμης

160 γρ. λευκά αμύγδαλα, κοπανισμένα

250 γρ. χουρμάδες χωρίς κουκούτσι

80 γρ. φιστικοβούτυρο ή αμυγδαλοβούτυρο

100 γρ. μέλι ή maple syrup

70 γρ. ψιλοκομμένη κουβερτούρα

Εκτέλεση:

1) Απλώνουμε τις νιφάδες βρώμης και τα κοπανισμένα αμύγδαλα σε ταψί φούρνου περασμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 10-12 λεπτά, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσουν.

2) Βάζουμε τους χουρμάδες σε μεγάλο ξύλο κοπής και τους ψιλοκόβουμε σε πολύ μικρά κομματάκια.

3) Μεταφέρουμε τους χουρμάδες σε μπολ και προσθέτουμε τη βρώμη και τα αμύγδαλα.

4) Βάζουμε το φιστικοβούτυρο (ή το αμυγδαλοβούτυρο) και το μέλι (ή το maple syrup) σε κατσαρολάκι και ζεσταίνουμε ελαφρώς δίχως να βράσουμε. Ανακατεύουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά και περιχύνουμε με το μείγμα το περιεχόμενο του μπολ.

5) Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν ομοιόμορφα τα υλικά. Προσθέτουμε την κουβερτούρα και ανακατεύουμε λίγο ακόμα. (Δεν πειράζει που θα λιώσει λίγη κουβερτούρα μιας και το μείγμα μας είναι ακόμα χλιαρό).

6) Απλώνουμε το τελικό μείγμα σε τετράγωνη φόρμα ή ταψί περασμένο με λαδόκολλα και “πατάμε” με τα χέρια μας ή ποτήρι να κολλήσουν καλά τα υλικά σε ομοιόμορφη στρώση.

7) Καλύπτουμε με άλλο ένα κομμάτι λαδόκολλα και πιέζουμε να κολλήσει στην επιφάνεια των υλικών. Βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα μέχρι να σφίξουν οι μπάρες.

8) Κόβουμε προσεκτικά τις μπάρες και απολαμβάνουμε ή φυλάμε αεροστεγώς (σε τάπερ ή καλυμμένες με μεμβράνη) στο ψυγείο για 1 εβδομάδα.

Extra tip:

Για να είναι πιο μαλακές στο μάσημα, τις βγάζουμε απ’ το ψυγείο 10-12 λεπτά πριν τις καταναλώσουμε. Διατηρούνται και σε θερμοκρασία δωματίου για λίγες ώρες (αν π.χ. θέλεις να τις πάρεις μαζί σου σαν σνακ), όμως μην το παρακάνεις και τις αφήσεις στον ήλιο για πολλή ώρα.

Ακολούθησε τη Madame Ginger στο Facebook και στο Instagram. Μπορείς επίσης να δεις τα video της στο YouTube κανάλι της.