TIPS

3 καθαριστικά που μπορείς να φτιάξεις εύκολα μόνη σου στο σπίτι

Shutterstock

Εάν είσαι φαν των φυσικών καθαριστικών προϊόντων, είναι πιθανό να έχεις σκεφτεί ήδη να φτιάξεις τα δικά σου. Ναι, μπορεί να συμβεί. Το μόνο που θα χρειαστείς είναι μερικές καλές «συνταγές». Πρόκειται για συστατικά που μπορούν να αναμειχθούν μεταξύ τους χωρίς κίνδυνο και έτσι να φτιάξεις τα δικά σου καθαριστικά με ασφάλεια στο σπίτι.

Με δεδομένο ότι οι ασφαλείς DIY συνταγές δεν περιέχουν συγκεντρώσεις οινοπνεύματος 70% ή περισσότερο και επειδή η παρασκευή με χλωρίνη είναι επικίνδυνη, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα καθαριστικά που μπορείς να φτιάξεις στο σπίτι δεν θα καταπολεμήσουν βακτήρια και ιούς που ζουν σε επιφάνειες. Όμως, θα σε βοηθήσουν στους λεκέδες και τη σκόνη. Με άλλα λόγια, είναι εξαιρετικές επιλογές για καθημερινή συντήρηση, αλλά όχι για βαθύ καθαρισμό. Και είναι σημαντικό ότι ένα DIY καθαριστικό για όλες τις χρήσεις είναι αρκετά εύκολο να φτιαχτεί και μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της υπερβολικής σπατάλης πλαστικών μπουκαλιών.

Καθαριστικό για όλες τις χρήσεις

Σε περίπτωση που θέλεις ένα εύκολο καθαριστικό για όλες τις χρήσεις που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές επιφάνειες, ο τρόπος να το φτιάξεις μόνη σου είναι απλός. Ανάμειξε 2 μέρη λευκό ξύδι με ένα μέρος νερό – και στη συνέχεια πρόσθεσε μερικά από τα αγαπημένα σου αιθέρια έλαια.

Βάλε το μείγμα σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και ανακίνησε μέχρι να αναμειχθούν όλα πολύ καλά. Να θυμάσαι πως το ξύδι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε φυσική πέτρα, γρανίτη, μασίφ ξύλο και μέταλλα όπως μαχαίρια.

Καθαριστικό δαπέδου

Για να έχεις γρήγορα το δικό σου καθαριστικό ανακάτεψε 2 κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα, ένα κουταλάκι του γλυκού υγρό σαπούνι Καστίλλης και περίπου ενάμισι φλιτζάνι νερό. Έτοιμο.

Καθαριστικό για τα τζάμια

Ανακάτεψε 1/4 φλιτζάνι οινόπνευμα με λευκό ξύδι και πρόσθεσε μια κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ και 2 φλιτζάνια νερό. Ανακίνησε καλά το μπουκάλι ψεκασμού πριν ξεκινήσεις να καθαρίζεις.

Μην ανακατέψεις ποτέ μαζί

Ενώ οι παραπάνω φόρμουλες είναι απολύτως ασφαλείς για χρήση, ορισμένα συστατικά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συνδυαστούν μεταξύ τους γιατί μπορεί να δημιουργήσουν επιβλαβή αέρια ή ατμούς που δεν πρέπει να εισπνέονται. Κατά γενικό κανόνα, μην αναμείξεις ποτέ χλωρίνη με άλλα καθαριστικά – δηλαδή με ξύδι, αμμωνία ή οινόπνευμα. Το ίδιο ισχύει και για το ξύδι μαζί με το υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενέ).