ΠΡΟΣΩΠΟ

Σπυράκια μετά το καλοκαίρι: Τι πρέπει να κάνεις σύμφωνα με τη δερματολόγο

Η θερμοκρασία είναι ακόμη υψηλή με αποτέλεσμα τα Σαββατοκύριακα τουλάχιστον να θυμίζουν κάτι από καλοκαίρι. Το ίδιο και η επιδερμίδα σου. Γιατί, όπως σου έχω ξαναπεί, η επιδερμίδα μας το καλοκαίρι, δεν περνάει τόσο καλά όσο εμείς. Και δεν είναι μόνο η αφυδάτωση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, είναι και τα σπυράκια που ιδιαίτερα αν έχεις λιπαρή επιδερμίδα κάνουν την εμφάνισή τους μετά το κλείσιμο της αυλαίας των διακοπών. Τι κάναμε λάθος; Αλλά το βασικότερο, πώς τα αντιμετωπίζουμε;

 

Και για να ξεκαθαρίσω κάτι, δεν μιλάμε μόνο για τα σπυράκια που βγάζουμε στο πρόσωπό μας, αλλά και αυτά στην πλάτη ή το ντεκολτέ μας. Η δερματολόγος Θεώνη Ματούλα, ήταν στην άλλη πλευρά του ακουστικού, για να μας εξηγήσει ποιες ακριβώς θα είναι οι επόμενες κινήσεις μας.

Σπυράκια: Oι βασικότερες αιτίες που τα εμφανίζουμε μετά το καλοκαίρι

«Είναι συχνό φαινόμενο κυρίως σε λιπαρά δέρματα, αλλά και σε μεικτά και κανονικά επιστρέφοντας από καλοκαιρινές διακοπές να εμφανίζουν σπυράκια  στο πρόσωπο, ακόμη και στο ντεκολτέ ή την πλάτη. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που εξηγούν το φαινόμενο αυτό. Η ζέστη και η υγρασία αυξάνουν την παραγωγή σμήγματος. Παράλληλα, ο ήλιος έχει κερατολυτική δράση, δηλαδή αυξάνει το ρυθμό ανανέωσης του δέρματος.

Επομένως, σμήγμα, ιδρώτας, ρύποι, βακτήρια σε συνδυασμό με τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας συσσωρεύονται με αποτέλεσμα να φράσσουν οι πόροι του δέρματος, να διογκώνονται και να σχηματίζονται τα λευκά και μαύρα στίγματα ή αλλιώς οι κλειστοί και ανοιχτοί φαγέσωρες αντίστοιχα. Αυτή είναι η πιο συχνή κλινική εικόνα ακμής μετά το καλοκαίρι. Όμως, συχνά οι βλάβες αυτές φλεγμαίνουν και τότε εμφανίζονται τα κόκκινα σπυράκια.

Η επίσκεψη στο δερματολόγο μας επιβάλλεται σε τέτοιες περιπτώσεις μετά το καλοκαίρι, ούτως ώστε να εκτιμήσει το πρόβλημα και ίσως να μας αλλάξει ορισμένα προϊόντα από την καθημερινή μας ρουτίνα.

Οι κινήσεις ματ στη ρουτίνα σου

Αρχικά, ο καθαρισμός του προσώπου δύο φορές ημερησίως (πρωί και βράδυ) πρέπει να γίνεται επιλέγοντας ένα προϊόν με ικανοποιητική αφροποίηση, ούτως ώστε να απολιπαίνει την επιδερμίδα καλά περιέχοντας συστατικά όπως σαλικυλικό οξύ, γλυκολικό οξύ, αζελαικό οξύ. Στη συνέχεια, χρησιμοποιούμε μία στυπτική λοσιόν και κάνουμε πέρασμα με ένα pom pon πρωί – βράδυ στο πρόσωπο, στη ράχη ή στο ντεκολτέ για ενίσχυση του αποτελέσματος.

Αναλόγως την κλινική εικόνα, εφαρμόζουμε μία κρέμα ή ορό είτε με AHA ή BHA όταν υπερέχουν οι φαγέσωρες, είτε με τοπικό αντιβιοτικό (κλινδαμυκίνη, ερυθρομυκίνη) όταν έχουμε
πιο φλεγμονώδεις βλάβες.

Αποφεύγουμε τη χρήση make-up , λαδιών ή πλούσιων κρεμών σε πλάτη ή ντεκολτέ για λίγο διάστημα και εννοείται φοράμε το αντηλιακό μας γιατί ο ήλιος συχνά επιδεινώνει την ακμή και συμβάλλει στη δημιουργία δυσχρωμιών (τα κόκκινα σπυράκια γίνονται καφέ σημάδια).

Ένας καθαρισμός προσώπου ιδίως όταν έχουμε πολλά μαύρα στίγματα θα βοηθήσει στο να απαλλαγούμε σύντομα από τα ακμοειδή εξανθήματα, γιατί θα καθαρίσει τελείως το δέρμα και οι πόροι του. Έτσι θα μπορέσει να διεισδύσει και άρα να δράσει καλύτερα και η τοπική αγωγή που ακολουθούμε».