ROLE MODELS

Ευδοκία Ρουμελιώτη- Βίκυ Βολιώτη: Όσα συγκλονιστικά και πολύ προσωπικά είπαν για τη δωρεά οργάνων και την υιοθεσία

Instagram Evdokia Roumelioti

Η Ευδοκία Ρουμελιώτη και η Βίκυ Βολιώτη είχαν μια υπέροχη κουβέντα στο «Σημείο Συνάντησης» της ΕΡΤ, στην οποία νιώσαμε ότι συμμετείχαμε όλες. Μια αληθινή συζήτηση με πληθώρα συναισθημάτων που όχι μόνο συγκίνησε, αλλά συγκλόνισε σε κάποια σημεία.

Ρουμελιώτη- Βολιώτη: Το Σημείο Συνάντησης που έγινε σημείο ταύτισης

Οι δύο αγαπημένες ηθοποιοί, οι οποίες μοιράζονται μια όμορφη φιλία, συνομίλησαν καθισμένες η μία απέναντι στην άλλη και είπαν πολλά. Μίλησαν απενοχοποιημένα για τη μητρότητα, για τις εμπειρίες τους, τις ζωές τους και για στιγμές που τις καθόρισαν. Μεταξύ αυτών, η περπέτεια που βίωσε η Ευδοκία Ρουμελιώτη μέχρι να καταφέρει να δωρίσει τα όργανα της μητέρας της. Μια κίνηση που έσωσε 7 ανθρώπινες ζωές αλλά βρήκε τεράστια εμπόδια σε ανθρώπινους παράγοντες και γραφειοκρατικά τέρατα. Η αφήγησή της είναι γροθιά στο στομάχι.

Η αποκάλυψή της για τη δωρεά των οργάνων της μητέρας της

Η αφήγηση της Ευδοκίας Ρουμελιώτη ξεκινά με αφορμή μια ερώτηση της Βίκυς Βολιώτη για τη μητέρα της, η οποία έφυγε από τη ζωή πολύ ξαφνικά, σε ηλικία 59 ετών, πέφτοντας από τις σκάλες. «Η μητέρα μου ήταν δωρήτρια οργάνων από τα 30 της. Είναι ωραία η ερώτηση που μου κάνεις γιατί σ’ αυτή τη χώρα ζούμε κι εγώ την αγαπάω πολύ τη χώρα μου αλλά γίνονται πολλά λάθη και υπάρχουν κενά. Όταν σκοτώθηκε και μας είπαν ότι είναι εγκεφαλικά νεκρή μετά από τρεις μέρες, εμείς είπαμε με τον αδερφό μου ότι θέλουμε να γίνουν δωρεά τα όργανά της γιατί ήταν μια υγιέστατη γυναίκα. Η απάντηση του νοσοκομείου ήταν “μην μπαίνετε σε αυτή τη διαδικασία τώρα”, γιατί είναι δύσκολη διαδικασία και έχουν χαθεί τα αρχεία των δωρητών οργάνων. Δεν υπάρχουν αρχεία πια και μην το κάνετε».

«Ντρέπομαι που το λέω αλλά αναγκαστήκαμε και βάλαμε τότε μέσο για να βρεθεί εντατική, όχι για να ζήσει η μητέρα μου, αλλά για να της πάρουν τα όργανα. Την παίρνουμε και την πάμε στον Ερυθρό Σταυρό. Έσωσε επτά ανθρώπους αυτή η γυναίκα με τη δική μας επιμονή. Όταν περιμένουν στη λίστα άνθρωποι χρόνια καρδιά, νεφρό, μάτια για να ζήσουν, δεν γίνεται να ζούμε σε μία χώρα που σου λένε ότι άστο μην το ψάχνεις», αναφέρει η Ευδοκία Ρουμελιώτη.

«’Εχω ζήσει 2 τραγικά περιστατικά στη χώρα που ζω»

Η Ευδοκία Ρουμελιώτη αναφέρθηκε και σε μία ακόμα δύσκολη εμπειρία ζωής που βίωσε πρόσφατα. Δεν είναι άλλη από τον Γολγοθά της ακύρωσης της υιοθεσίας ενός παιδιού, που είχε ξεκινήσει αλλά διακόπηκε βάρβαρα τόσο για το παιδί όσο και για εκείνη και τον σύντροφό της. Ένα παιδί με πολλά πορβλήματα υγείας, που ήταν εγκαταλελειμμένο για μήνες σε ένα ίδρυμα. «Μια ανάλογη ιστορία. Να πρέπει να παλέψεις. Αντί να σου πουν “σ’ ευχαριστώ” και να έχεις από πάνω σου όλους τους φορείς να βοηθήσουν να ανταποκριθείς, ξαφνικά, το χάνεις το παιδί».

Η Βίκυ Βολιώτη μιλά για την υιοθεσία της κόρης της

Η Βίκυ Βολιώτη και ο σύζυγός της, Σίμος Σακρετζής βιώνουν το όμορφο ταξίδι τους ως γονείς, χάρη στη μικρή τους κόρη, την Άννα. Ένα πανέμορφο πλάσμα με καταγωγή από την Αιθιοπία. Νονοί της είναι η Σμαράγδα Καρύδη και ο Θοδωρής Αθερίδης. Η ηθοποιός συνομίλησε με τη φίλη και συνάδελφό της για την επανατοποθέτησή της απέναντι στη μητρότητα. «Δεν είχα τη ροπή αυτή. Ήμουν από τις γυναίκες που έλεγαν “είμαι καλά χωρίς παιδί”, “δεν θέλω την ευθύνη”, “θέλω την ελευθερία μου”. Όταν γνωρίστηκα με τον Σίμο, που ήθελε πολύ παιδί, το είδα αλλιώς. Όμως, από μικρή έλεγα ότι αν θελήσω να κάνω ένα παιδί, θα υιοθετήσω. Δεν με ενδιέφερε ποτέ να ζήσω την τεκνοποίηση, την εγκυμοσύνη. Δεν με μάγευε».

Και η Βίκυ Βολιώτη συνεχίζει να μιλάει σπουδαία: «Το θέμα παιδί είναι μία πολύ προσωπική διαδρομή. Το πώς ο καθένας φτάνει να γίνει γονιός. Εμένα μου ήταν αυτονόητο και το θεωρώ τελείως παλαβό να μην προχωρήσει κανείς σε αυτή τη διαδικασία αν δεν μπορεί να κάνει παιδί. Μου φαίνεται και τελείως παλαβό να υπάρχουν αντιστάσεις και στους υπόλοιπους τρόπους που μπορεί να κάνει κανείς παιδί. Μία παρένθετη μητέρα, ωάριο ή σπέρμα από τράπεζα. Είναι ευτύχημα που φτάσαμε στην εποχή που μπορούν δύο άνθρωποι να γίνουν γονείς, είτε ετεροφυλόφιλοι, είτε ομοφυλόφιλοι με αυτούς τους τρόπους».