Εύκολα μπισκότα με ταχίνι και μέλι, χωρίς ζάχαρη και γλουτένη
- 6 ΝΟΕ 2020
Οι συνταγές που από τον τίτλο αρχίζουν τα πολλά «χωρίς»το ένα και το άλλο, μπορεί να μην σου προκαλούν τρελές λιγούρες. Ειδικά όταν πρόκειται για γλυκό. Παρόλα αυτά είμαι εδώ για να σου πω ότι ένα απλό, ταπεινό μπισκότο χωρίς ζάχαρη, χωρίς βούτυρο, χωρίς αυγά και χωρίς αλεύρι, με λίγα μόλις υλικά που ενδέχεται ήδη να κοιμούνται στο ντουλάπι σου, μπορεί να είναι εξαιρετικά νόστιμο! Ιδού τα πανεύκολα -τραγανά απ’ έξω, μαστιχωτά από μέσα- μπισκότα με ταχίνι και μέλι.
Πολύ κλασικός και δυνατός συνδυασμός, κάνει αυτά τα μπισκότα τρομερή λιχουδιά για όποιον λατρεύει τις γεύσεις του παστελιού, του ταχινόψωμου, της χαλβαδόπιτας και γενικά όλων των σουσαμένιων γλυκών (μιλώ από εμπειρία). Ανάλαφρα αλλά και σχεδόν χορταστικά, τόσο που μπορείς να τα συνδυάσεις με το πρωϊνό σου (σπασμένα πάνω στο γιαούρτι σου, δίνω τώρα ιδέες εγώ) δίχως πολλές ενοχές. Δοκίμασέ τα γιατί χόρτασες πια από τα viral νηστίσιμα σοκολατένια.
- Μερίδες: 16 μπισκότα
- Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
- Χρόνος μαγειρέματος: 11-12 λεπτά
- Τα μπισκότα φυλάσσονται αεροστεγώς κλεισμένα (σε τάπερ ή μεταλλικό κουτί) σε θερμοκρασία δωματίου για 1 βδομάδα.
Υλικά για μπισκότα με ταχίνι και μέλι:
- 150 γρ. λευκά αμύγδαλα
- 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
- ¼ κ.γ. αλάτι
- 140 γρ. μέλι
- 120 γρ. ταχίνι
- 1 ½ κ.σ. ελαιόλαδο
- ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 2 κ.σ. ωμό σουσάμι
Εκτέλεση:
1) Βάζουμε τα αμύγδαλα σε επεξεργαστή τροφίμων (μούλτι) μαζί με τη μαγειρική σόδα και το αλάτι και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν αλεσμένα.
2) Σε μπολ ανακατεύουμε με σύρμα το μέλι, το ταχίνι, το ελαιόλαδο και το εκχύλισμα βανίλιας.
3) Προσθέτουμε το περιεχόμενο του μούλτι και ανακατεύουμε/ζυμώνουμε ίσα-ίσα μέχρι να σχηματιστεί μαλακή ζύμη που δεν κολλά στα χέρια.
4) Βάζουμε το σουσάμι σε ένα μπολάκι. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπαλίτσες των 25 γρ. και τα ρολάρουμε στο σουσάμι.
5) Τοποθετούμε τις μπαλίτσες σε ταψί φούρνου περασμένο με λαδόκολλα. Προσέχουμε να έχουν απόσταση οι μπαλίτσες μεταξύ τους, γιατί θα απλωθούν στο ψήσιμο. Ίσως χρειαστεί να ψήσουμε τα μπισκότα σε 2 δόσεις.
6) Ψήνουμε τα μπισκότα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα, για περίπου 11-12 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.
7) Αφήνουμε να κρυώσουν και απολαμβάνουμε.