Γιατί δεν πρέπει να πανικοβάλλεσαι αν έχεις πονόλαιμο (και πότε να πας στον γιατρό)
- 2 ΔΕΚ 2020
Ο πονόλαιμος είναι ένα σύμπτωμα που δεν θα μας θορυβούσε τόσο τον περασμένο χειμώνα. Θα πίναμε το τσαγάκι μας, θα τρώγαμε και μία καραμελίτσα για τον λαιμό και τέλος.
Μιλάμε όμως για το 2020 και την πανδημία του κορονοϊού που δεν γίνεται να μην σε επηρεάζει, ακόμα κι αν η υγεία σου είναι σε εξαιρετική κατάσταση ή αν τηρείς όλα τα μέτρα προστασίας. Ο πονόλαιμος μπορεί να τρομάξει τόσο εσένα όσο και τους γύρω σου. Σου συμβαίνει και πανικοβάλλεσαι. Από τη μία, είναι καλό να έχεις τον νου σου για τυχόν συμπτώματα, αλλά ο πανικός δεν βοηθά πουθενά.
«Οι άνθρωποι είναι πολύ πιο προσεκτικοί με τα συμπτώματα εξαιτίας του Covid19. Μπορεί ο πονόλαιμος να ανήκει στα συμπτώματα του ιού, αλλά δεν είναι τόσο ενδεικτικό όσο οι ασθενείς νομίζουν. Συνήθως πηγαίνει χέρι χέρι με άλλα συμπτώματα, όπως η δυσκολία στην αναπνοή και ο πυρετός», εξηγεί η Δρ. Durga Sunitha Posina.
Πονόλαιμος και πιθανά αίτια
Σύμφωνα με τη Δρ. Posina, οι αλλεργίες είναι το πιο συνηθισμένο αίτιο. Αν περνάς πολύ χρόνο έξω ή ανοιγοκλείνεις συχνά τα παράθυρα στο σπίτι, δεν είναι δύσκολο να συμβεί. Αν η θέρμανσή σου βασίζεται στον κλιματισμό (τόσο στο σπίτι όσο και στο αυτοκίνητο), ξέρεις ότι ο πονόλαιμος και παρόμοιες ενοχλήσεις είναι αναπόφευκτες. Εδώ το παθαίνουμε το καλοκαίρι.
Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι που ίσως προκαλούν τον πονόλαιμό σου. Η κατανάλωση αλκοόλ και καυτερών τροφών, το κάπνισμα, η αϋπνία, η αφυδάτωση, ακόμα και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Πότε προκαλεί ανησυχία
Η ειδικός σε προτρέπει να απευθυνθείς στον γιατρό σου αν ο πονόλαιμος συνδυάζεται με τα εξής συμπτώματα: αν δυσκολεύεσαι να αναπνεύσεις, να ανοίξεις το στόμα σου ή να καταπιείς. Αν έχεις πυρετό πάνω από 38 βαθμούς, αν πονάνε τα αυτιά, αν δεις αίμα στο σάλιο ή τη βλέννα της μύτης και αν η φωνή σου είναι βραχνή.