ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα 3 γεύματα που θα φας σε μία μέρα, γιατί είναι φίλοι του εντέρου σου

Unsplash

Δεν έχουμε όλοι την ίδια σχέση με το έντερό μας. Υπάρχουν εκείνοι που πρέπει να προσέχουν τι τρώνε, επειδή πάσχουν από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Εκείνοι που έχουν σταθερό πρόβλημα με τη δυσκοιλιότητα και αυτοί που απλώς ξέρουν ότι οι φυτικές είναι είναι απαραίτητες.

Σε όποια κατηγορία και αν ανήκεις, το μόνο σίγουρο είναι ότι χρειάζεσαι σε καθημερινή βάση τις φυτικές ίνες. Και ιδανικά, καλό θα ήταν να αποφεύγεις τις τροφές που ξέρεις ότι μπορούν να σου προκαλέσουν δυσκοιλιότητα ή διάρροια. Μία καλή αρχή είναι να περάσεις μία ολόκληρη μέρα τρώγοντας τα 3 γεύματα που ακολουθούν και να κάνεις αυτό το δώρο στο πολύπαθο έντερο. Οι πρώτες δύο μπορούν να καταναλώνονται και σε καθημερινή βάση.

Πρωινό smoothie

Λέμε ναι στους φυσικούς χυμούς λόγω καλοκαιριού, αλλά τα smoothies είναι πολύ καλύτερα (θρεπτικώς μιλώντας). Καταναλώνεις ολόκληρα τα φρούτα και λαχανικά, αλλά στη λιωμένη εκδοχή τους. Η συνταγή που ακολουθεί θα γίνει από τις αγαπημένες σου.

Υλικά:

1 φλιτζάνι kale

1 φλιτζάνι κομμάτια ανανά

1 φλιτζάνι νερό

1 μπανάνα κομμένη κατά μήκος

μισό φλιτζάνι χυμό ανανά

μισό αβοκάντο

ελάχιστο αλάτι

2 κουταλιές σπόροι κάνναβης

Βάλε όλα τα υλικά στο μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθούν και απόλαυσε το smoothie σου.

Σαλάτα cobb για μεσημεριανό

Εδώ θα δούμε μία εναλλακτική εκδοχή της cobb σαλάτας, έτσι ώστε να είναι πιο φιλική στο έντερό σου. Το μαρούλι αντικαθίσταται από kale και ραντίτσιο, ενώ το κοτόπουλο και τα αυγά είναι υψηλότατες πηγές πρωτεΐνης. Τα προβιοτικά στο γιαούρτι αυξάνουν τα καλά βακτήρια στο έντερο και αυτή η σαλάτα είναι ό,τι πιο νόστιμο μπορείς να φας σήμερα.

Υλικά:

340 γραμ. στήθος κοτόπουλο

λίγο αλάτι

λίγο πιπέρι

4 κουταλάκια ελαιόλαδο

280 γραμ. μανιτάρια σιτάκε

ελάχιστη πάπρικα

8 φλιτζάνια kale

3/4 φλιτζάνι γιαούρτι

1/4 φλιτζάνι τριμμένο blue cheese

1 κουταλιά χυμό λεμόνι

μισό ραντίτσιο

3 σφιχτά αυγά

2 καθαρισμένα αβοκάντο

150 γραμ. τοματίνια

Εκτέλεση:

Πάρε το κοτόπουλο, αλατοπιπέρωσε και τηγάνισε με μία κουταλιά ελαιόλαδο. Κάλυψε με νερό και άσε να σιγοβράσει για 7 λεπτά. Σε ένα άλλο τηγάνι, σόταρε τα μανιτάρια, βάλε πάπρικα και πιπέρι και άσε και αυτά να σιγοβράσουν για λίγο. Καθάρισε πολύ καλά το kale. Για το dressing, ανακατεύετε καλά το γιαούρτι, το blue cheese, το λεμόνι, 2 κουταλάκια λάδι και λίγο αλάτι. Ρίξε το μισό dressing στο kale και το ραντίτσιο, βάλε κοτόπουλο, τα κρύα μανιτάρια, το αυγό, το αβοκάντο, τα τοματίνια και το υπόλοιπο dressing.

Σούπα με miso και noodles από κολοκυθάκια για το έντερο

Ένα γεύμα γεμάτο φυτικές ίνες, προβιοτικά και αντιφλεγμονώδη. Για πάμε να δούμε πώς θα το φτιάξουμε.

Υλικά:

μισό κιλό κολοκυθάκι

2 κουταλιές ελαιόλαδο

2 κουταλιές φρέσκο τζίντζερ

4 φλιτζάνια νερό

4 καρότα

1 φλιτζάνι φρέσκο ενταμάμε

1 κουταλιά σόγια σος

μισό κιλό φιλέτο ψάρι

2 κουταλιές λευκό miso

225 γραμ. ραπανάκια

4 ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια

2 κουταλάκια σησαμέλαιο

Εκτέλεση:

Κόψε τα κολοκυθάκια σπιράλ για να φτιάξεις noodles. Σόταρε το τζίντζερ και πρόσθεσε το νερό, τα καρότα, το ενταμάμε, και τη σόγια σος για να σιγοβράσουν. Πρόσθεσε τα noodles από κολοκυθάκι και βάλε στο τέλος το φιλέτο ψαριού να βράσει μέχρι να γίνει κομμάτια. Αν βάλεις miso, ρίξε στο τέλος και όταν βράσει, τράβηξε την κατσαρόλα από το μάτι.