ΣΕΙΡΕΣ

Το Gossip Girl επιστρέφει και μαζί του επιστρέφουμε στα νιάτα μας

Ο Ed Westwick και η Leighton Meester, σε γυρίσματα του αυθεντικού Gossip Girl, τον Ιούλιο του 2009. AP Photo Charles Sykes

To Gossip Girl αρχικά ήταν τίτλος βιβλίου που έγραψε η Cecily von Ziegesar και έγινε best seller το 2002. Πέντε χρόνια μετά έγινε η ένοχη απόλαυση των απανταχού εφήβων -και όχι μόνο.

Οι περιπέτειες πλουσίων νέων του Upper East Side -το οποίο μάθαμε και ότι είναι η πιο ακριβή γειτονιά του Manhattan. Η αφηγήτρια Kristen Bell και το XOXO σε όσα gossip αποκάλυπταν πράγματα που οι πρωταγωνιστές θα προτιμούσαν να μην μάθει ποτέ κανείς, μας έκαναν παρέα έως το 2012 και την ολοκλήρωση της 6ης σεζόν. Που ήταν και η τελευταία. Παρ’ όλα αυτά, το Beverly Hills 90210 των millennials παρέμεινε relevant έως και το τέλος του 2020, χάριν της παρουσίας του στο Netflix.

Από την πρώτη ημέρα του 2021 και οι έξι σεζόν μετακόμισαν στο HBO Max, το νέο προορισμό streaming της WarnerMedia. Όχι τυχαία. Βλέπεις, το HBO Max είχε ήδη αρχίσει την προεργασία για το reboot της αγαπημένης σειράς. Η πρεμιέρα θα γίνει στις 8 Ιουλίου του 2021. Kαι δεν ξέρω αν θυμάσαι, αλλά ποτέ δεν έμαθε κανείς ποιο είναι το Gossip Girl.

Να πέσει το trailer.

Όλο το cast έχει αλλάξει και το μόνο που έχει μείνει να θυμίζει τα νιάτα μας είναι η φωνή της Kristen Bell που θα συνεχίσει να κάνει τις αποκαλύψεις. Πριν πάμε στη νέα εποχή, ας δούμε κάποια από τα γεγονότα που αφορούσαν την αυθεντική version και δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά.

Οσα δεν ξέρεις για το Gossip Girl

✔ Το Gossip Girl προοριζόταν για κινηματογραφική ταινία, με πρωταγωνίστρια τη Lindsay Lohan. Θα το αναλάμβανε η σεναριογράφος των Gilmore Girls, Αmy Sherman-Palladino. Οι διαπραγματεύσεις δεν ευόδωσαν και οι παραγωγοί απευθύνθηκαν στον John Schwartz, που είχε δείξει τα διαπιστευτήρια του με το O.C. Και κάπως έτσι το τηλεοπτικό δίκτυο C.W. απέκτησε ένα από τα πιο επιτυχημένα projects του.

✔ O Penn Badgley (που πια ξέρεις ως stalker του ‘You’) αρχικά είχε απορρίψει το ρόλο του Dan Humphrey. Εργαζόταν ήδη μια δεκαετία ως ηθοποιός και είχε απογοητευτεί από όλα. “Δεν ήθελα να ξαναπεράσω τα ίδια” είχε πει στο Vulture http://www.vulture.com/2012/09/penn-badgley-on-jeff-buckley-and-gossip-girl.html το 2012. Αφότου οι παραγωγοί απέρριψαν ουκ ολίγους που πέρασαν από audition, επέστρεψαν στον Badgley. “Ήμουν έτοιμος να πιάσω δουλειά ως σερβιτόρος, οπότε δεν είχα κάτι να χάσω και είπα το ΟΚ”.

✔ Και η Blake Lively ήταν στη φάση που σκεφτόταν να παρατήσει την υποκριτική, όταν της πρότειναν τον ρόλο της Serena van der Woodsen. Παρεμπιπτόντως, οι φαν του βιβλίου την είχαν προτείνει για να υποδυθεί το συγκεκριμένο χαρακτήρα. Στην πρώτη προσέγγιση είπε “ευχαριστώ πολύ, αλλά θέλω να πάω να σπουδάσω”. Μια εβδομάδα μετά της είπαν πως “ΟΚ μπορείς να πας στο Columbia. Μετά την πρώτη σεζόν θα έχει ηρεμήσει το πράγμα και θα μπορείς να ζήσεις φυσιολογική ζωή”.

✔ Το C.W. ανησυχούσε πως ο Ed Westwick που είχε επιλεγεί για το ρόλο του Chuck Bass “έμοιαζε με serial killer”. Οι παραγωγοί είχαν λατρέψει τη ‘σκοτεινή’ πλευρά που τους είχε δείξει, αλλά το studio τον χαρακτήρισε ‘τρομακτικό’. Ο σκηνοθέτης της σειράς, David Rapaport εξήγησε πως “ναι, τον βλέπεις και θες να τον μισήσεις, αλλά την ίδια ώρα μάλλον θες και να κοιμηθείς μαζί του. Είναι αυτός που ξέρεις ότι είναι πολύ λάθος για φίλος σου, αλλά θα περάσεις ωραία μαζί του”.

✔ Η Leighton Meester που υποδύθηκε το ρόλο της Blair Waldorf είχε το ίδιο χρώμα μαλλιά με τη ‘frenemy’ (friend και enemy) της, Serena van der Woodsen. Και αυτό, κατά τους δημιουργούς ήταν πρόβλημα, αφού οι χαρακτήρες έπρεπε να είναι και να φαίνονται αντίθετοι. Της εξήγησαν πως αν δεν έβαφε τα μαλλιά της, δεν θα έπαιρνε το ρόλο. Τα έβαψε.

✔ Το Gossip Girl ήταν το πρώτο τηλεοπτικό σίριαλ που έγινε επιτυχία στα streaming. Οι ιστορικοί έχουν καταγράψει πως το House of cards ήταν αυτό που άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε τηλεόραση -αν όχι τον επαναπροσδιόρισε. Εν τούτοις, το Gossip Girl λειτούργησε ως πρόδρομος της νέας πραγματικότητας, με εκατοντάδες χιλιάδες φαν να ‘κατεβάζουν’ τα επεισόδια, δωρεάν από το site του C.W. Οι υπεύθυνοι της εταιρίας μετρήσεων τηλεθέασης Nielsen είχαν ομολογήσει πως είχαν έλθει αντιμέτωποι -για πρώτη φορά- με μια νέα γενιά τηλεοπτικού κοινού, που είχε μεγάλη σχέση με την τεχνολογία.

✔ Πολλά ιδιωτικά σχολεία της Νέας Υόρκης (που ανήκουν στη λίστα των καλύτερων) είχαν ενημερώσει τους μαθητές τους θα υπήρχε τιμωρία, εάν παρακολουθούσαν το Gossip Girl. Τη συνέπεια τη φαντάζεσαι: μετά την απαγόρευση, έγινε προορισμός ζωής να παρακολουθούν τα επεισόδια οι μαθητές.

✔ Όσα παρουσίαζε το σίριαλ τέντωναν τα όρια με το τι θεωρείτο έως τότε ‘σωστό και κοινώς αποδεκτό’ για μια δουλειά που αφορούσε εφήβους. Το περιεχόμενο κρίθηκε -μεταξύ άλλων- ως πολύ σεξουαλικό, ακατάλληλο και εφιάλτη του κάθε γονέα. Όπως συμβαίνει με ό,τι δεν ακολουθεί τη νόρμα, υπήρξαν αντιδράσεις και δη από συλλόγους γονέων και κηδεμόνων. Στη λίστα ήταν και καταγγελίες στο αμερικανικό ΕΣΡ. Αυτό που έκαναν οι παραγωγοί ήταν να χρησιμοποιήσουν ό,τι έλεγαν οι διαμαρτυρόμενοι, ως promo της δουλειάς.

✔ Την πρώτη σεζόν του Gossip Girl οι Αμερικανοί σεναριογράφοι είχαν κάνει απεργία. Μην έχοντας νέα επεισόδια από την όποια δουλειά, τα τηλεοπτικά δίκτυα άρχισαν τις επαναλήψεις. Όσο αυξάνονταν αυτές του Gossip Girl, τόσο αυξάνονταν και οι τηλεθεατές. Όταν τελείωσε η απεργία, οι σεναριογράφοι της συγκεκριμένης σειράς υπέγραψαν συμβόλαιο για τη δεύτερη σεζόν.

✔ Μεταξύ αυτών στα οποία είχε εστιάσει το Gossip Girl ήταν και η μόδα. Τα fashion statements των πρωταγωνιστών είχαν οδηγήσει κορυφαία brands να παρακαλούν, ώστε να τους προτιμήσουν για κάποιο από τα επεισόδια. Κυρίως ενδιαφέρονταν να ντύσουν τη Serena και την Blair.

Για όλους αυτούς τους λόγους -και πολλούς περισσότερους- ο πρώην Δήμαρχος της New York City, Michael Bloomberg είχε ανακηρύξει την 26η Ιανουαρίου ως ‘μέρα του Gossip Girl’. Εξήγησε πως ήταν μονόδρομος αυτή η απόφαση, μετά το χαρακτηρισμό της σειράς από το περιοδικό New York ως ‘το καλύτερο teen drama της εποχής’.