OPINIONS

Τη Μαρία Σάκκαρη πρώτα πρέπει να την αγαπάς και μετά να τη θαυμάζεις

@2021 AP Photo/Dita Alangkara

Τη Μαρία Σάκκαρη τη θαυμάζεις όταν τη βλέπεις, την αγαπάς όταν τη γνωρίζεις. Η ποιότητα του χαρακτήρα της είναι η μεγαλύτερη και παντοτινή κατάκτησή της και στα courts. Δεν έχει περάσει απαρατήρητος ο σεβασμός απέναντι στους αντιπάλους και η ευγένειά της. Η 25χρονη τενίστρια, παρά το γεγονός ότι επί χρόνια είναι μέρος ενός πραγματικού star system -ούσα μέσα στις κορυφαίες τενίστριες παγκοσμίως- που απέχει παρασάγγας από τα στενά όρια της Ελλάδας, είναι απολύτως προσιτή.

«Είναι πολύ δύσκολο να μην καβαλήσεις το καλάμι. Πιστεύω ότι όλα αυτά προέρχονται από το σπίτι, από τον τρόπο που μεγαλώνεις, από τον τρόπο που συμπεριφέρεσαι. Εάν δεν έχεις τους κατάλληλους ανθρώπους δίπλα σου και δεν μπορείς να βάλεις ένα φρένο στη συμπεριφορά σου, τότε το καλάμι δεν είναι και πολύ μακριά. Ευτυχώς, εγώ είχα την καλύτερη οικογένεια που θα μπορούσα να έχω. Δεν θα ήμουν ο άνθρωπος που είμαι σήμερα χωρίς την οικογένειά μου. Όποιον και να ρωτήσεις, θα σου πει πως είμαι ακριβός ο ίδιος χαρακτήρας που ήμουν πάντα. Δεν έχω αλλάξει και δεν σκοπεύω”, είχε πει τον Δεκέμβριο του 2018 σε συνέντευξή της στο Contra.gr. Δεν ξέφυγε από τις ράγες πάνω στις οποίες κινείται η υπόλοιπη οικογένειά της, τόσο αθλητικά όσο και στη συμπεριφορά».

Μαρία Σάκκαρη, η φυσική συνέχεια της Αγγελικής Κανελλοπούλου

Έγινε η φυσική προέκταση της μητέρας της, Αγγελικής Κανελλοπούλου, και στο τένις. Στις θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης την είχε ξεπεράσει προ πολλού. Φέτος, την ξεπέρασε και στο Roland Garros, όπως και τη Λένα Δανιηλίδου. Η κ. Κανελλοπούλου και η θρυλική Λένα είχα κατορθώσει να φτάσουν μέχρι τις “32” του παριζιάνικου τουρνουά. Η Μαρία είναι ήδη στα προημιτελικά.

Η ατμόσφαιρα όταν αγωνίζεται η Σάκκαρη, φυσικά δεν θυμίζει τένις που συχνά πάσχει από μαυσωλειακή ησυχία στις εξέδρες.

Άρχισε το τένις σε ηλικία πέντε ετών, στο Ψυχικό. Προπονητής της ήταν ο παππούς της, Δημήτρης Κανελλόπουλος, παλιός τενίστας και ένας από τους κορυφαίους κόουτς τένις στην Ελλάδα. Ήταν αυστηρός μαζί της και η Σάκκαρη χαίρεται που την παίδεψε στα πρώτα βήματά της. Το Μάρτιο νίκησε τη Ναόμι Οζάκα στο Μαϊάμι και αφιέρωσε τη νίκη της στον παππού και τη γιαγιά της. “Τους έχω ιδιαίτερη αδυναμία”, παραδέχθηκε. Παρά, τα πολλά ταξίδια της λόγω των αγωνιστικών υποχρεώσεών της προσπαθεί να βρίσκεται συχνά στην Ελλάδα και στην οικογένειά της, για κάποιες γερές δόσεις αγκαλιάς και για την ισορροπία της. Στην περίπτωση που τραγουδάει και η αγαπημένη της Άννα Βίσση κάπου live ακόμη καλύτερα.

Η Μαρία όταν έγινε 11 ετών κέρδισε το πρώτο της τουρνουά στη Λαμία και σε ηλικία 18 ετών μετακόμισε στις περίφημες ακαδημίες τένις της Βαρκελώνης, όπου έμεινε τέσσερα χρόνια. Το 2015 έλαβε μέρος στο πρώτο Grand Slam της καριέρας της, το US Open. Δεν είναι το αγαπημένο της.

Η 25χρονη Σπαρτιάτισσα απολαμβάνει το Αυστραλιανό Όπεν. Η ελληνική κοινότητα της Μελβούρνης σηκώνεται στο πόδι όταν η Μαρία μπαίνει στα courts του πρώτου κατά σειρά major κάθε χρονιάς. Οι ομογενείς δεν σταματούν να τραγουδούν στους αγώνες της. Επανειλημμένως, έχει δηλώσει ότι τους αγαπάει πολύ και πως τη βοηθούν ψυχολογικά στους αγώνες. Οι αντίπαλοί της δεν έχουν πάντα την ίδια άποψη. Η ατμόσφαιρα όταν αγωνίζεται η Σάκκαρη, φυσικά δεν θυμίζει τένις που συχνά πάσχει από μαυσωλειακή ησυχία στις εξέδρες. Περισσότερο με ποδόσφαιρο μοιάζει ή με φλεγόμενη Μεσόγειο. Φυσικά το ταμπεραμέντο των ομογενών δίνει επιπλέον ώθηση στην κορυφαία Ελληνίδα τενίστρια, η οποία τους έχει υπερασπιστεί πολλές φορές. Χρειάστηκε να το κάνει όταν δέχονται αυστηρές παρατηρήσεις και απειλές ότι δεν θα ξαναμπούν στα γήπεδα τένις της Μελβούρνης.

Αγαπά την ποδοσφαιρική ατμόσφαιρα όπως και τον Ολυμπιακό, με τον οποίο έχει ισχυρό δέσιμο και ο πατέρας της Κώστας. Ο κ. Κώστας Σάκκαρης είναι επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης της Victory Enterntainment, η οποία -μεταξύ άλλων- δραστηριοποιείται στο χώρο της εισαγωγής των τούρκικων σειρών στη χώρα μας.

Η 25χρονη τενίστρια έχει ως sparring partner, τον Γιάννη Στεργίου. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο αντίπαλός της στις προπονήσεις είναι άντρας.

Η Μαρία βρίσκεται σταθερά πια στο Top-20 της παγκόσμιας κατάταξης της WTA. Η αθλήτρια του Τομ Χιλ, που γυμνάζεται με τον Γιώργο Παναγιωτόπουλο είναι στο Νο18 του κόσμου. Αυτή είναι η υψηλότερη θέση που είχε ποτέ στην καριέρα της και είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσει και τη Λένα Δανιηλίδου, η οποία έφτασε έως το Νο 14 της κατάταξης. Αυτός είναι ένας από τους στόχους της Σάκκαρη, ώστε να γίνει η κορυφαία Ελληνίδα τόσο στα τουρνουά, όσο και στο ranking της WTA.

Η 25χρονη τενίστρια έχει ως sparring partner, τον Γιάννη Στεργίου. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο αντίπαλός της στις προπονήσεις είναι άντρας. Μαζί με τον Τομ Χιλ, με τον οποίο έδεσε προπονητικά και έβγαλε τον καλύτερο εαυτό της στους αγώνες και τον Στεργίου ταξιδεύουν από τη μία άκρη της Γης στην άλλη για αγώνες. Στη χημεία της με τον Χιλ αναφέρθηκε και η ίδια, όσο και στην αλλαγή της φιλοσοφίας της μέσα στους αγώνες. Η Σάκκαρη πλέον δεν παθαίνει black out έπειτα από μια δύσκολη στιγμή στον αγώνα. Δεν χάνει την ψυχραιμία της και το μυαλό της από τον τελικό στόχο που είναι η νίκη. Αυτό το στοιχείο απουσίαζε από τους αγώνες της, αυτό βελτίωσε και εκτοξεύθηκε. Το παραδέχθηκε και η ίδια: “Έχω δουλέψει πολύ με το μυαλό μου”. Ο Χιλ και ο Στεργίου έχουν συμβολή σε αυτό και το γεγονός ότι εκτός από team είναι και μια παρέα με τη Μαρία, τη βοήθησε να ξεμπλοκάρει στα ταξίδια της κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπου όλοι οι αθλητές ήταν περιορισμένοι και δεν μπορούσαν να μετακινηθούν.

H Μαρία, οι κράμπες και η Serena Williams

Η Σάκκαρη μετρά νίκες σχεδόν απέναντι σε όλες τις κορυφαίες τενίστριες παγκοσμίως, όπως και κόντρα στο είδωλό της, τη Serena Williams στο Σινσινάτι. Όταν η επιβλητική Αμερικάνιδα νίκησε τη Μαρία στο US OPEN -πέρυσι- τόνισε πόσο καλή εντύπωση της έχει προκαλέσει η αγωνιστικότητα της Μαρίας: «Την προηγούμενη φορά που παίξαμε, αισθανόμουν λίγο κουρασμένη και είχα και κράμπες αλλά αυτή τη φορά ένιωσα ότι η Μαρία έπαιξε πιο ολοκληρωμένα. Ένιωσα ότι έπαιξε καλύτερα. Είναι τόσο καλή και ανταγωνιστική». Ένα από τα πολλά παράσημα της συλλογής της ήταν κι αυτό.

Το μεγαλύτερο, όμως, το πήρε τώρα, στο Παρίσι. Το έδωσε η ίδια στον εαυτό της. Η δουλειά της και η επιμονή της δικαιώθηκε. Δεν επηρεάστηκε από τους haters των social media και τα κακόβουλα σχόλιά τους. Συνειδητοποίησε με τον καιρό ότι έτσι γίνεται στο star system που κινείται. Πριν από ένα μήνα και έπειτα από σερί καλών αποτελεσμάτων είχε πει ότι κάποια στιγμή θα μιλήσει για όλα αυτά. Το έκανε στα courts της Γαλλίας. Εκεί, δίνει όλες τις απαντήσεις της. Ως η πρώτη πλέον Ελληνίδα που προκρίνεται στις «8» ενός τουρνουά Γκραν Σλαμ.