ΣΥΝΤΑΓΕΣ

6 εύκολα γλυκά με καφέ για να συνοδεύσεις τον απογευματινό καφέ σου. Όπως αξίζει στη Δευτέρα

Unsplash

Αυτή η μυρωδιά και η γεύση του καφέ που ξυπνά όλες τις αισθήσεις σου και κάνει τη Δευτέρα λίγο πιο αισιόδοξη.

Αν λατρεύεις τον καφέ και δεν θα τον ήθελες μόνο μέσα στο ποτήρι σου, εμείς είμαστε εδώ για να σου προτείνουμε μερικές έξτρα δόσεις ευτυχίας. Αν αγαπάς τα γλυκά και τον καφέ, εδώ θα βρεις τους πιο πετυχημένους συνδυασμούς. Απογευματινά γλυκά με καφέ και ξορκίζουμε την αρχή της εβδομάδας.

Cookies με espresso και σοκολάτα

Υλικά:

μισό φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο

2 κουταλάκια espresso

μισό φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη

μισό φλιτζάνι καστανή ζάχαρη

1 αυγό

2 κουταλάκια εκχύλισμα βανίλιας

1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

μισό κουταλάκι μαγειρική σόδα

225 γραμ. μαύρη σοκολάτα σε χοντρά κομμάτια

Εκτέλεση:

Προθέρμανε τον φούρνο στους 170 βαθμούς. Σε ένα τηγάνι, λιώσε το βούτυρο και τη σκόνη espresso, ρίξε το υγρό σε ένα μπολ και κάλυψε καλά. Μετά από 5 λεπτά, πρόσθεσε την κρυσταλλική και καστανή ζάχαρη, το αυγό και τη βανίλια. Ρίξε το αλεύρι και τη μαγειρική σόδα, ανακατεύοντας με τη μαρίζ. Πρόσθεσε τα κομμάτια σοκολάτας, κάλυψε το μπολ και βάλε το στο ψυγείο για μισή ώρα. Φτιάξε cookies για να τα βάλεις στο ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήσε για12-15 λεπτά.

Γρανίτες με cold brew

Υλικά:

2μιση φλιτζάνια cold brew

1/3 φλιτζάνι ζάχαρη

μισό φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση:

Σε ένα κατσαρολάκι, βάλε να σιγοβράσει μισό φλιτζάνι καφέ και τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί εντελώς. Βάλε τον υπόλοιπο καφέ σε μία κανάτα με τον ζεστό και την κρέμα γάλακτος. Βάλε το μείγμα σε θήκες για γρανίτες και αμέσως στην κατάψυξη.

Μίνι τιραμισού

Υλικά:

μισό φλιτζάνι γάλα

2/3 φλιτζάνι ζάχαρη

4 κρόκοι

1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας

μισό κιλό μασκαρπόνε

1 φλιτζάνι καφέ σε θερμοκρασία δωματίου

1/4 φλιτζάνι ρούμι ή μπράντι

24 σαβαγιάρ

σκόνη κακάο

Εκτέλεση:

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, ζέστανε το γάλα και το 1/3 φλιτζάνι ζάχαρη. Ταυτόχρονα, σε ένα μεταλλικό μπολ, ανακάτεψε τους κρόκους, την υπόλοιπη ζάχαρη και τη βανίλια. Όταν σιγοβράσει το γάλα, βάλε το στο μείγμα των κρόκων και ανακάτευε συνέχεια. Ξαναβάλε όλο το μείγμα στο κατσαρολάκι και ανακάτεψε μέχρι να πήξει, βάλε το σε ένα μπολ, κάλυψε καλά και μέσα στο ψυγείο για μισή ώρα. Όταν το βγάλεις, ανακάτεψε καλά το μασκαρπόνε.

Σε ένα μικρό μπολ, ανακάτεψε τον καφέ και το αλκοόλ και βούτηξε καλά τα σαβαγιάρ. Βάλε δύο στη βάση ενός ποτηριού και κάνε το ίδιο και με τα υπόλοιπα. Βάλε κρέμα από πάνω, άλλα δύο σαβαγιάρ και κρέμα ξανά. Πάγωσε τα ποτήρια για 30-45 λεπτά και γαρνίρισε με κακάο.

Κέικ μπανάνα με κρέμα espresso (στα λατρεμένα γλυκά με καφέ)

Υλικά:

2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουταλάκι μαγειρική σόδα

1 κουταλάκι κανέλα

λίγο αλάτι

μισό φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο

3/4 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη

3/4 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη

2 αυγά

1 κουταλιά εκχύλισμα βανίλιας

2-3 λιωμένες ώριμες μπανάνες

μισό φλιτζάνι γιαούρτι

Για την κρέμα espresso:

225 γραμ. τυρί κρέμα

μισό φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο

2μιση φλιτζάνια ζάχαρη άχνη

1-2 κουταλιές espresso

1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση:

Προθέρμανε τον φούρνο στους 175 βαθμούς. Σε ένα μικρό μπολ, ανακάτεψε το αλεύρι, τη μαγειρική σόδα, την κανέλα και το αλάτι. Βάλε στο μίξερ το βούτυρο και τα δύο είδη ζάχαρης μέχρι να έχεις ένα αφράτο μείγμα. Ρίξε ένα αυγό τη φορά, τη βανίλια, τις μπανάνες και το γιαούρτι. Πρόσθεσε και τα ξηρά υλικά και μην το παρακάνεις με το χτύπημα. Ψήσε το μείγμα σε ένα ταψάκι για 28-33 λεπτά.

Κέικ με καφέ (χωρίς αλεύρι)

Υλικά:

200 γραμ. μαύρη σοκολάτα

μισό φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

5 αυγά

3/4 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη

2 κουταλάκια σκόνη espresso

μισό κουταλάκι αλάτι

1 κουταλιά εκχύλισμα βανίλιας

1/4 φλιτζάνι κακάο

50 γραμ. σταγόνες σοκολάτας

Για τη ρικότα:

2 φλιτζάνια ρικότα

2 κουταλιές μέλι

2 κουταλιές εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση:

Προθέρμανε τον φούρνο στους 175 βαθμούς. Σε ένα μεσαίο μπολ, λιώσε τη σοκολάτα με το ελαιόλαδο στον φούρνο μικροκυμάτων και άσε να κρυώσει για 5 λεπτά. Πρόσθεσε τους 5 κρόκους, τη ζάχαρη, το κακάο, τον espresso, το αλάτι και τη βανίλια. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτύπησε στο μίξερ τα ασπράδια και μόλις σκληρύνει το μείγμα, ρίξε το μισό στο άλλο μπολ και μετά το άλλο μισό. Ρίξε και τις σταγόνες σοκολάτας και ψήσε τη στρώση 25-30 λεπτά.

Για να φτιάξεις τη σαντιγί από ρικότα, βάλε στο μούλτι όλα τα υλικά της για 2-3 λεπτά και σέρβιρέ το πάνω στο κέικ.

Κρέμα σοκολάτας με καφέ

Υλικά:

2 ώριμες παγωμένες μπανάνες

2 κουταλιές κακάο

1-2 κουταλάκια σκόνη espresso

Εκτέλεση:

Βάλε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και βάλε λίγο γάλα αν δεις ότι το μείγμα είναι σκληρό. Σέρβιρε με κομματάκια σοκολάτας ή φέτες μπανάνα. Και στη συνέχεια θα δεις που θα φτιάχνεις συνέχεια αυτά τα γλυκά με καφέ, που δεν παίρνουν και πολύ χρόνο.