OPINIONS

Η Χριστίνα Μπόμπα προκαλεί αντιδράσεις για τον πιο λάθος λόγο. Η αποστομωτική απάντησή της

Instagram.com/chrismpo

Ήταν 22 Αυγούστου όταν η Χριστίνα Μπόμπα αποφάσισε να δημοσιεύσει στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram μία τρυφερή στιγμή ανάμεσα στην ίδια και τις δυο κόρες της.

Συγκεκριμένα, η Χριστίνα Μπόμπα θηλάζει τα δυο νεογέννητα μωρά της και αποτυπώνει τη στιγμή στον φωτογραφικό φακό. Τα συναισθήματα για κάποιους – στους οποίους φυσικά δεν πέφτει και κανένας λόγος – ανάμεικτα έως και αρνητικά. Γι’ αυτήν την κατηγορία ανθρώπων, η Χριστίνα Μπόμπα έδωσε την απάντησή της. Το mom shaming καλά κρατεί, αλλά δεν περνάει τόσο εύκολα.

Η Χριστίνα Μπόμπα έδωσε την πιο σωστή και ψύχραιμη απάντηση στα αρνητικά σχόλια

Θέλοντας να διατηρήσει μία στοιχειώδη επαφή με τους followers της στο Instagram, λοιπόν, η Χριστίνα Μπόμπα έκανε ένα Q&A. Ανάμεσα στις ερωτήσεις που έλαβε, ήταν και η εξής: «Το να θηλάζεις είναι προσωπική στιγμή. Γιατί ανεβάζεις με τα μωρά σου και έξω το στήθος;». Μία ερώτηση εξοργιστικά ενοχλητική, που δέχεται τόσες μα τόσες πολλές απαντήσεις. Ορισμένες ίσως σου έρχονται στο μυαλό τη δεδομένη στιγμή.

Χριστίνα Μπόμπα Instagram.com/chrismpo

Παρόλο, λοιπόν, που οι απαντήσεις στην αδιάκριτη και αγενή ερώτηση ποικίλουν, η Χριστίνα Μπόμπα έδωσε την καλύτερη, χωρίς να χάσει την ψυχραιμία της. «Το να θηλάζω εγώ ή οποιαδήποτε γυναίκα, είναι μια φυσιολογική στιγμή της ημέρας, όπως όταν τρώει η ίδια, ή βγαίνει τη βόλτα της, ή κάνει κάτι καθημερινό», ανέφερε στην αρχή, στην ελάχιστη προσπάθειά της να απενοχοποιήσει τον θηλασμό ως πράξη.

«Οι μαμάδες θηλάζουν 7-8 φορές το 24ωρο και έχουν το δικαίωμα να θηλάζουν όπου και όποτε θέλουν. Δημόσια και χωρίς να κρύβονται. Το αν κάποιος ενοχλείται, είναι πρόβλημα δικό του και δεν οφείλει να το σκεφτεί η μαμά που φροντίζει το μωρό της», κατέληξε η Χριστίνα Μπόμπα και έκλεισε στόματα. Όχι μόνο του συγκεκριμένου χρήστη, αλλά και πολλών άλλων που ταυτίστηκαν με τη συγκεκριμένη τοποθέτησή του επί του θηλασμού.

Η φωτογραφία της Χριστίνας Μπόμπα που, δυστυχώς, έγινε θέμα συζήτησης

Η φωτογραφία για την οποία γίνεται λόγος και την οποία η Χριστίνα Μπόμπα δημοσίευσε πριν σχεδόν 10 μέρες στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, συνοδεύτηκε από αληθινά και εμψυχωτικά λόγια που κάθε μέλλουσα ή νέα μαμά έχει την ανάγκη να ακούσει. «Ο θηλασμός είναι σίγουρα η πιο μαγική εμπειρία που βιώνω με τις κόρες μου…αλλά έχει και τις δυσκολίες του! Και καμία νέα μανούλα δεν είναι προετοιμασμένη για αυτό (ή είναι μόνο για μένα δύσκολο λόγω του ότι έχω δυο μωράκια;)», αναφέρει στην αρχή η ίδια.

Οι ενοχές που συνοδεύουν την ανεπάρκεια του μητρικού γάλατος

«Ζω το πιο μαγικό συναίσθημα, να θηλάζω τα μωρά μου! Αλλά και την πιο απαιτητική περίοδο της ζωής μου! Ειδικά στην αρχή είχα τόση αγωνία που το γάλα δεν έφτανε και για τις δυο, που ο χρόνος δεν έφτανε και για τις δύο (μην κοιτάς τώρα που καταφέρνουμε κάπου κάπου το παράλληλα). Μην αναφέρω την εξάντληση και την αϋπνία.

Όταν έπρεπε να δώσω ξένο γάλα γιατί δεν έφτανε το δικό μου, με κατέκλυσαν οι ενοχές! Οι μισές συμβουλές έλεγαν “κόψτο τελείως να ησυχάσεις. Δώσε μόνο ξένο” και οι άλλες μισές τόνιζαν “πως ο θηλασμός είναι προσφορά και ζήτηση και πως αν τα είχα κάνει όλα σωστά θα είχα αρκετό γάλα!”», πρόσθεσε στη συνέχεια η Χριστίνα Μπόμπα, αναφερόμενη στη δύσκολη απόφαση που έπρεπε να πάρει αναφορικά με τον θηλασμό αλλά και στην πίεση που δεχόταν από τρίτους.

Η Χριστίνα Μπόμπα πήρε την καλύτερη απόφαση: Αυτήν που της υπέδειξε η καρδιά της

«Τελικά, αποφάσισα να κάνω αυτό που εγώ θεωρούσα το καλύτερο για τις μικρές μου. Και κάπως έτσι συνέχισα να θηλάζω, να συμπληρώνω με ξένο γάλα, να κάνω pump και καθημερινά να απολαμβάνουμε το τάισμα μαμά και κόρες», ανέφερε η Χριστίνα Μπόμπα που αποφάσισε να κλείσει τα αφτιά της στις επικριτικές συμβουλές των τρίτων. «Βρήκαμε μετά από δύο μήνες τις ισορροπίες μας, αν και κάθε μέρα έχει τις προκλήσεις της», συνέχισε.

«Μοιράζομαι τη δική μου εμπειρία γιατί θα ήθελα και εγώ να ακούσω μία πιο ρεαλιστική ιστορία για το θηλασμό προτού γεννήσω. Μετά από 2 μήνες πιστεύω ότι δεν υπάρχει σωστή απάντηση, κι ότι η πιο σωστή απόφαση είναι αυτή που παίρνει η κάθε μανούλα ξεχωριστά. Αυτή ξέρει! Γιατί στο κάτω κάτω αυτό που χρειάζονται όλα τα παιδάκια του κόσμου είναι αρκετά απλό…την αγάπη μας!», κατέληξε η Χριστίνα Μπόμπα, ευελπιστώντας να σταματήσει το υποβόσκων mom shaming ανάμεσα σε γυναίκες και μαμάδες. Η κάθε μητρότητα είναι διαφορετική και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συγκρίνεται.

Ως πότε οι μαμάδες θα δέχονται κριτική για τις πράξεις και τις αποφάσεις τους;

Το ηθικό δίδαγμα της ημέρας; Εν έτει 2021 θέματα όπως ο δημόσιος θηλασμός απασχολούν ακόμα την επικαιρότητα και τον δημόσιο λόγο. Μία τόσο ιερή και αγνή πράξη αγάπης ανάμεσα σε μία μητέρα και το παιδί της, θεωρείται από πολλούς κατακριτέα όταν γίνεται δημόσια. Γυναίκες που αποφάσισαν να ταΐσουν το παιδί τους σε κοινή θέα, όπως η Μαρία Ηλιάκη, η Αυστραλιανή Ολυμπιονίκης Tora Bright την ώρα που κάνει κατακόρυφο, η Elsa Hosk εν ώρα εργασίας κι άλλες τόσες γυναίκες των οποίων οι εμπειρίες παραμένουν στην αφάνεια, έχουν γίνει αντικείμενο συζήτησης. Έχουν προκληθεί να απολογηθούν για την απόφασή τους να σιτίσουν το μωρό τους δημόσια. Έχουν, με λίγα λόγια, νιώσει τύψεις για μία από τις μητρικές τους αποστολές.

Το πρόβλημα, όμως, δεν εντοπίζεται μονάχα στους τρίτους παράγοντες. Στα άτομα, δηλαδή, που καλώς ή κακώς έχουν την άποψή τους, χωρίς ωστόσο να έχουν ιδέα περί μητρότητας και θηλασμού. Το πρόβλημα εντοπίζεται, δυστυχώς, ακόμα και στις ίδιες τις μαμάδες, πολλές από τις οποίες παρουσιάζουν ένα εσωτερικευμένο είδος mom shaming. Μιλάμε, ουσιαστικά για μαμάδες που έχουν την τάση να κατακρίνουν άλλες μαμάδες για τις αποφάσεις που παίρνουν και είναι διαφορετικές από τις δικές τους. Ανάμεσα σε αυτές τις αποφάσεις, και αυτή του να θηλάσουν το μωρό τους δημόσια κι όχι μέσα σ’ ένα κλειστό δωμάτιο.

Βέβαια, οι προσπάθειες να γίνουν βήματα μπροστά ως προς αυτό το ζήτημα (που ενημερωτικά είναι κατοχυρωμένο θεμελιώδες δικαίωμα από συνταγματικές αρχές και διατάξεις) οφείλουν να αναγνωριστούν. Ωστόσο, ο δρόμος της ολικής αλλαγής είναι μακρύς και χρονοβόρος. Όσο ο δημόσιος θηλασμός θεωρείται προκλητικός έως προσβλητικός, όσο οι μαμάδες συνεχίζουν να νιώθουν ντροπή, όσο αναγκάζονται μετά από «συστάσεις» να αποχωρούν από δημόσιους χώρους για να θηλάσουν «κρυφά», σε κάποιον απομονωμένο χώρο το μωρό τους, το πρόβλημα θα παραμείνει άλυτο.