FASHION TIPS

Τα καλύτερα tips για να φροντίσεις τα κοσμήματά σου

Είμαι της φιλοσοφίας του «μη φεύγεις από το σπίτι χωρίς κοσμήματα». Αξίας ή μη, τα κοσμήματα είναι αυτά που δίνουν ταυτότητα στις εμφανίσεις μας. Αυτά που «κουβαλούν» τις αναμνήσεις μας και την κληρονομιά μας. Τίποτα δεν είναι σημαντικότερο από τα κοσμήματα, όσον αφορά το στιλ μας. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο, μια-δυο φορές τον χρόνο, να τα καθαρίζουμε και να τα φροντίζουμε, ειδικά αυτά που φοράμε συνέχεια.

Τα τελευταία δυο χρόνια, λοιπόν, που τον περάσαμε, ως επί το πλείστον, στα σπίτια μας, οι περισσότεροι από εμάς, μπήκαμε με “Monica Geller mode”. Αρχίσαμε να οργανώνουμε τις ντουλάπες μας, τα ντουλάπια της κουζίνας μέχρι και το ψυγείο.

Αν και δεν είμαστε σε lockdown, «κρατάμε» αυτή την οργανωτική διάθεση με σκοπό να κατακτήσουμε αυτή τη φορά, το πολυπόθητο κουτί των κοσμημάτων μας. Πρώτο βήμα, είναι ξεμπλέξουμε τα κοσμήματά μας από το jewelry box και το επόμενο βήμα είναι ο καθαρισμός και η φροντίδα τους.

Τα πράγματα όσον αφορά την περιποίηση των κοσμημάτων, είναι απλά. Υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείς να κάνεις για να είσαι σίγουρη ότι θα συνεχίσεις να τα φοράς για πολύ καιρό ακόμη.

Καθαρισμός

Μουλιάσέ με σε νερό με σαπούνι

Αν θέλεις να καθαρίσεις τα χρυσά ή τα ασημένια κοσμήματά σου το μόνο που έχεις να κάνεις να τα μουλιάσεις σε νερό με σαπούνι. Πάρε ένα μπολ, γέμισέ το με χλιαρό νερό (ούτε πολύ κρύο, ούτε πολύ ζεστό) και πρόσθεσε μερικές σταγόνες από το σαπούνι για τα πιάτα.

Άφησέ τα να μουλιάσουν για 5 λεπτά και ξέπλυνέ τα με χλιαρό νερό σε μια πετσέτα μέχρι να στεγνώσουν τελείως.

Καθάρισέ τα με μια οδοντόβουρτσα

Αν τα κοσμήματά σου συνεχίζουν να έχουν εμφανείς λεκέδες αφού τα έχεις βάλεις στο νερό με το σαπούνι. τότε μπορείς να τα καθαρίσεις με μια καινούργια οδοντόβουρτσα.

Αφού σιγουρευτείς ότι έχουν στεγνώσει καλά, χρησιμοποιήσε την κάνοντας πολύ απαλές κινήσεις μέχρι να φύγει η βρωμιά. Αυτό μπορείς να το κάνεις και με τα faux κοσμήματα, χωρίς όμως να έχεις ακολουθήσει το παραπάνω tip.

Φροντίδα

Απέφυγε τα όξινα διαλύματα και τη μαγειρική σόδα

Εάν τα κοσμήματά σου έχουν πολύτιμές πέτρες, όπως πέρλες ή τιρκουάζ ή ακόμα και φυσικά υλικά όπως ξύλο, τότε απέφυγε να τα καθαρίσεις με όξινα διαλύματα ή με μαγειρική σόδα.

Προτίμησε να τα καθαρίσεις με μια οδοντόβουρτσα, χωρίς να τα έχεις μουλιάσει σε νερό. Υλικά σαν αυτά, είναι ευαίσθητα στην υγρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες καθώς μπορεί να συρρικνωθούν, να αλλάξουν χρώμα μέχρι και να ραγίσουν.

Άσε τα κειμήλια στους ειδικούς

Αν το αγαπημένο σου κόσμημα είναι ο χρυσός σταυρός της προγιαγιάς σου, τότε απέφυγε να τα καθαρίσεις με τους τρόπους που σου πρότεινα παραπάνω.

Όταν πρόκειται για κοσμήματα μεγάλης αξίας/κειμήλια που είναι άνω 20 ετών, είναι προτιμότερο να τα φροντίσει ένας ειδικός. Ένας κοσμηματοπώλης γνωρίζει καλύτερα πώς να τα περιποιηθεί, ενώ έχει ειδικά καθαριστικά και εξοπλισμό για να τα καθαρίσει.

Δώσε έξτρα προσοχή στα ασημένια κοσμήματα

Εάν καθαρίζεις ασημένια ή χάλκινα ή επιχρυσωμένα κοσμήματα, είναι σημαντικό να στεγνώσουν πάρα πολύ καλά πριν τα αποθηκεύσεις. Οποιοδήποτε ίχνος υγρασίας σε υλικά σαν αυτά, θα τα σκουριάσει, οπότε δώσε έξτρα προσοχή όταν τα φροντίζεις.